JBA vs ONMKY: Kiitos Monnari

//

Jyväskylä Basketball Academyn edustusjoukkueen ensimmäinen kotiottelu vuonna 2017 ei ollut viimeisen päälle hiottua koripallotaidetta, mutta se oli ennen kaikkea kuitenkin koripalloa. Palloja laitettiin vuoron perään koriin ja sen ohi, mutta lopulta JBA repi kollektiivisesta selkänahastaan 73-69 (34-34) –voittoon tarvittavan energian Monnarin kotiyleisön tukemana.

”Hyökkäys voittaa otteluita, mutta puolustus voittaa mestaruuksia. Ja otteluita. Mestaruuksiin vaaditaan otteluiden voittamista. Otteluita ja mestaruuksia voi siis voittaa ihan miten sattuu, kunhan Miikka Marttinen osuu lopussa jölmösen.” – Perinteinen sananlasku JBA:n pukukopissa.

JBA jatkoi kuitenkin ottelun alussa perjantaista tutulla käsikirjoituksella. Ensimmäiseen kaksikymppiseen yhteensä 16 menetystä ja harmittavan kiviaikaista…

…se alkoi näemmä heti…

…heittämistä bonuskaaren tois pualelt. Kotijoukkueen puolustusaktiivisuus ja yhteiseen hiileen puhaltaminen antoi kuitenkin hyökkäyspelin yskähtelyt siinä määrin anteeksi, että puoliajalle lähdettiin golf-lukemista 34-34.

Puoliajan SHÖY piti sisällään vaparikisan, jossa HoNsUn minitytöt voittivat JYPin liigapelaajat, Henri Kannisen ja Juha Uotilan. Huhujen mukaan HoNsUn minitytöt jatkoivat matsin jälkeen Synergia Areenan puolelle opettamaan herroja laittamaan mustaa lättyä yläpeltiin.

Toinen puoliaika alkoi hieman vieraspainotteisena, mutta Chrysostom ”Tanssii kuin perhonen” Chukwuman tarjoilu Winslo Barryn silkinpehmeisiin hansikkaisiin palloskriinitilanteessa ja Barryn viimeistely herätti Monnarin yleisön taas kotijoukkueen uuteen liitoon siivittävään kannustukseen. Reilut puolitoista minuuttia myöhemmin Timi ”Tässä ei ole nyt mitään hauskaa” Puittisen tarjoilusta Barry löi pohjaan illan ensimmäisen donkkinsa ja vei kotijoukkueen kahden pisteen johtoon.

Robert ”Timo Jutilan Pohkeet” Juvonen pussitti kolmannen neljänneksen lopulla neljä pistettä minuuttiin, Jere ”Ainoa oikea brunssi on pihvi” Luoma upotti kakkosenja  Barry pääsi viimeistelemään jälleen donkin, tällä kertaa Robert ”Kiihkeä Tuijotus” Juvosen tarjoilusta. Ilmari Kallion lay-upilla Ynni taisteli kuitenkin tiensä jälleen neljän pisteen päähän päätösneljännekselle siirryttäessä.

Päätösjakson alussa Ynni otti nopeaan tahtiin eron pisteeseen, mutta energiaa ja sähköä parketille tuonut Henry ”Chukun hyvä henkilökohtainen ystävä” Boyd tarjoili Barrylle ILLAN KOLMANNEN DONCIN, joka löi pallon riman läpi Ynnin Zach Stahlin epälaillisista estelyistä huolimatta.

Oikea sana taitaa olla laiton. Tuli tässä muuten mieleen, että jos joku asia on ”laittoman hienoa”, niin pitääkö poliisin puuttua asiaan? Tai ”rikollisen hauskaa”? Vai puuttuuko tähän vain hupipoliisi? Kuka näistä asioista oikeasti päättää?

Monnarilla pelattuun koripallo-otteluun palataksemme, niin siinähän se kulki sen donkin jälkeenkin. Koreja tehtiin, heittoja heiteltiin ohi ja Jere ”Pihvissäni on pihvi” Luoma lunasti itselleen rajattoman määrän ilmaisia lay-up –harjoituksia viimeistelemällä noin kolmestatoista sentistä, käytännössä riman sisäpuolelta, pallon Juice Lehtosen käsiin Monnarin sikakatsomoon.

Muistikuvat tapahtumasta ovat hämärät, mutta näin siinä taisi käydä.

Ynnin pitäessä tenniksestä tuttua ”on serve” –etua, eikun itseasiassa ei, tämä menee nyt jo ihan liian vaikeaksi. JBA nousi ensin tilanteeseen 62-62 Robert ”Syytön Mies” Juvosen lay-upilla, jonka jälkeen Oulun NMKY otti kahden pisteen johtoaseman takaisin Ilmari Kallion vapareilla. Juvonen onnistui taas lay-upissa ja tasoitti ottelun. Valtteri Mäkäläinen vastasi samalla mitalla takaisin.

Ero oli tämän jälkeen kaksi pistettä oululaisille koripallotaiteilijoille. Aikaa Monnarin kellotaulussa oli jäljellä jotain vajaat viisi minuuttia. Ei tämän tarvinnut taas tämän hankalampaa olla.

JA MIIKKA ”MANSEN (RUUVI)MEISSELI” MARTTINEN UPOTTAA JÖLMYKÄN PÖNTTÖÖN AJASSA 36:36.

JBA pinnan johtoon ja ottelu vedenjakajalle, veitsenterälle sekä risteyskohtaan. T-risteykseen, koska vain kaksi suuntaa oli nyt valittavana, tasatilanteen jäätyä taustapeileihin kuin mäntsäläläinen liftaaja kesähelteillä.

Valtteri Mäkäläinen ja yhdeksäskymmenesviides lay-up sunnuntaina. Ynni pinnan johtoon.

VALTTERI ”AJA SITÄ VARSAA” LEPPÄNEN JA JBA PINNAN JOHTOON AJASSA 38:05.

Kuten perjantaina, myös sunnuntain kotiottelussa JBA:n puolustus löysi parhaan teränsä juuri silloin kun sitä kipeimmin tarvittiin. Leppäsen korin jälkeen stoppi ja Samuli ”Moi, mä olen Samuli” Oja selvitti tiensä vapaaheittoviivalle hyökkäyspään epäsamulimaisen aggressiivisen liikehdinnän jälkeen. Vaparit pussiin. Puolitoista minuuttia kellossa.

Kristofer Clement toi vapaaheitollaan Ynnin jälleen kahden pisteen päähän päätösminuutille siirryttäessä.

JBA:n seuraava hyökkäys piti sisällään kolme heittoyritystä ja kaksi hyökkäyslevypalloa, mutta lopputulemana 0 pistettä ja Ynnin siirtymähyökkäys. Loistavan pelin pelannut Stahl epäonnistui kuitenkin korintekoaikeissaan ja kotijoukkue korjasi puolustuslevypallon talteen.

JBA:n viimeisessä kokopitkässä hyökkäyksessä Samuli ”Eleetön Eleganssi” Oja kolisutteli JBA:lle ominaiseen tapaan Monnarin rautoja, Ynni siirtyi vauhdilla toiseen päähän, mutta Kallion haastettu kolmonen päätyi Valtteri ”Taksikuskin Olemus” Leppäsen käsiin.

Kolme sekuntia kellossa ja Ynni lähetti Valtsun viivalle. Keskelle yksi, keskelle kaksi. Ero neljään. Valtsu on vaihtolämpöinen nisäkäs, eikä miestä kylmää kovimmatkaan mahdolliset hetket.

Ynnin aikalisällä loihdittu sivuraja tuotti Oskari Virolaiselle kolmen pisteen heiton, mutta kotiyleisön, sekä jokaisen yleisönjäsenen lemmikin mieliksi, pallo ei löytänyt tietään riman läpi.

TUPLAVEE! WOITTO! 73-69.

Kova taistelu, hienot 40 minuuttia korkealla intensiteetillä pelattua korista ottelussa joka olisi voinut kääntyä kummalle tahansa. Divari-A on todella kovatasoinen sarja kaudella 2016-17.

Otteluisäntä Osuuskauppa Keskimaa palkitsi kotijoukkueen parhaana pelaajana Robert ”Kaija Koolla on oikeasti monta hyvää kappaletta” Juvosen, joka heitti 25 pistettä, kouri 9 levypalloa, jakoi 3 koriin johtanutta syöttöä ja kähvelsi pelivälineen kotijoukkueelle kolmesti. Pannukakkutalon lahjakortilla palkittiin väkivahva, korirenkaiden luona partioinut Winslo Barry Jr., jonka illan saldoksi muodostui 10 pistettä ja 6 levypalloa.

Pelaajakohtaisia hehkutuksia ei tule tänään. Raportin kirjoittajalla on pölynimuri uunissa ja pyykit turbiinissa.

JBA haluaa kuitenkin kiittää Monnarin äänekästä, asiantuntevaa ja kaikin puolin järjettömän mahtavaa kotiyleisöä kannustuksesta. Nämä voitot ovat kaikkien meidän yhteisiä voittoja.

Taistelu jatkuu ensi viikon perjantaina. Lahdessa. Vastassa on paikallinen koripallojoukkue, basketball team, Lahti Basketball, Koripallo of Lahti.