Camilla Grönberg JBA:n U19 poikien valmentajaksi!

//

Naisten maajoukkueesta tuttu kasvo ja kansainvälistä uraa Saksassa luonut Camilla Grönberg liittyy tulevaksi kaudeksi Toni Nymanin johtamaan JBA:n ja Gradian yhteistyössä aloittaman U19 poikien joukkueen valmennusryhmään. Grönberg tuo poikien jo entuudestaan hienoon valmennusryhmään kokemusta ammattimaisuudesta ja ammattilaisena pelaamisesta.

Urallaan kymmenen naisten ja 42 nuorten maaottelua pelannut Grönberg päätti kuluvan kautensa Saksan Bundesliigan Chemnitzissä, missä ”Cami” rehki 15 ottelussa noin 20 minuuttia, pussitti 3,5 pistettä ja haki 1,7 levypalloa per ottelu. Kausi päättyi kuitenkin ennen aikojaan alaraajavammaan, jonka vuoksi Grönbergille vapautui aikaa suorittaa opintoja loppuun, sekä JBA:n iloksi liittyä mukaan poikien U19 ikäluokan valmennusryhmään.

Ajatus valmentamisesta on muhinut päässä jo ennen loukkaantumistani, ja nyt eteen sellainen tilaisuus mistä ei voinut kieltäytyä. Tästähän saa varmaan paremmat kiksit kuin pelaamisesta.

– Opiskelut ovat vielä täällä ja Jyväskylä on erittäin hyvä paikka kehittyä valmentajana, joten siinä mielessä JBA oli itsestäänselvä valinta.

Kaksi edellistä kautta Saksassa, ensin Bundesliiga 2:n Homburgissa ja sen jälkeen Chemnitzissä pelannut Grönberg on ehtinyt nuoresta 24 vuoden iästään huolimatta näkemään ja kokemaan paljon pelikentillä. Turun Riennon paidassa juniorisarjat läpi kolunnut Naantalin Koripalloilijoiden kasvatti ehti keräämään vyölleen 121 Korisliigan ottelua ennen siirtoaan ulkomaille.

Liigaparketeilta Cami on kerännyt takan reunukselle kaksi SM-pronssia (Catz, Huima) ja yhden SM-hopean (Huima), sekä henkilökohtaisia tunnustuksia Vuoden tulokkaan (2013/14) ja Vuoden kehittyneimmän pelaajan (2014/15) muodossa. Miltä tulevaisuus nyt näyttää? Onko Grönberg tämän sukupolven Mervi Nurmi?

– Mervihän on valmentanut jo ennen kuin olen edes syntynyt. Jätetään se siihen, Cami hymyilee.

Välitöntä paluuta pelikentille loukkaantumisen jälkeen ei ole kuitenkaan odotettavissa. Valmentaminen ei ole Grönbergille kuitenkaan vain yhden kauden välietappi.

– Tällä hetkellä tähtäimessä on vain valmentaminen, ainakaan ensi kaudella en aio pelata. Kyllä mä näen, että valmennus olis mun juttu tulevaisuudessa. Sitten kun opinnot on hoidettu niin saa nähdä, että mitä työtä sitä alkaa tekemään. Ajatuksissa on ollut liikunnan opettajan töitä ja valmennusta, tai mahdollisesti vain valmennusta, Cami linjaa.

U19 toiminnan päävalmentaja Toni Nyman on enemmän kuin innoissaan Grönbergin mukaantulosta.

– Cami on ollut nyt muutaman viikon mukana ja päässyt heti toimintaan hienosti sisään, hänen persoonansa sopii meidän ympäristöön paremmin kuin hyvin, Nyman toteaa.

– Sillä on valtavan iso merkitys pojille, että Cami on itse maajoukkueurheilija sekä pelannut ulkomailla. Hän osaa kertoa nuorille urheilijoille sen, minkälaista pelaaminen Euroopassa on ja minkälaista työtä se on häneltä itseltään vaatinut, että on päässyt sinne asti.

Kokemusta ammattilaiskentiltä omaava Cami tuo jokapäiväiseen toimintaan todellakin kokemusta siitä, mitä huippu-urheilijan ura nuorelta vaatii. Säihkyvä persoona ja loputon energia toimivat virtalähteenä myös pelaajille.

– Vahvuuksia valmentajana en vielä osaa niin hyvin analysoida, mutta ainakin omana tavoitteena on olla kannustava ja omien rajojen koettelemiseen rohkaiseva valmentaja, Cami miettii.

Päävalmentaja Nyman on jo lyhyessä ajassa saanut selkeän kuvan Grönbergin asenteesta valmentamiseen. Jatkotoimenpiteitä valmentajakoulutusten ja muiden tukitoimien merkeissä on jo mietitty.

– Cami on ollut alusta asti työteliäs, innostunut, todella kiinnostunut ja aktiivinen. Tässä kun hommat käynnistyvät toden teolla, niin mietitään hänelle valmentajan polkua ja askelmerkkejä, miten edetä johdonmukaisesti valmentajan uralla, Nyman niputtaa.

Miltä Jyväskylän koripallo sitten näyttää ”ulkopuolisen” silmin? Cami omaa kuitenkin kokemusta ammattimaisista toimintaympäristöistä Korisliigasta ja Euroopasta.

– Kun olen nyt päässyt seuraamaan toimintaa läheltä, vaikuttaa JBA ihan rehellisesti parhaalta organisaatiolta missä olen päässyt olemaan mukana urani aikana. Erinomainen ympäristö nuorille kasvaa ja kehittyä urheilijana, koripalloilijana ja ihmisenä, Cami hehkuttaa.

Camin mukaantulon jälkeen poikien U19 valmennusryhmä kestää minkä tahansa kansainvälisen vertailun, staffin koostuessa Nymanista, Grönbergistä, sekä kirjaimellisesti kaiken nähneestä ja kokeneesta Ensio Helimäestä, joka jatkaa myös 1-Divisioona B:n Jyväskylän Weikkojen peräsimessä.

– Camin mukaantulo lisää entisestään uskottavuutta ja tuo kokemusta ammattimaisuudesta ja ammattilaisena pelaamisesta. Kuten sanoit, U19 staffi alkaa olemaan jo kansainvälistä tasoa, Nyman iloitsee.