Divari-A – Jari-Matin Vuo… Siis Asiaa Divarista

//

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, Miesten 1-Divisioona A:ssa pelaa tulevalla kaudella myös muita joukkueita kuin Jyväääääskylä Basketbool Akademi. Ei niitä montaa o-HERRAJJUMALA NIITÄ ON YKSTOISTA. Tämän sarja-avauksen kunniaksi tehtävän sarjakatsauksen tekeminen kaduttaa heti vähän enemmän.

Miesten 1-Divisioona A käynnistyy viikonloppuna. Tai siis käynnistyi kyllä ihan jo eilen, mutta se oli päässyt valtavirtamedialta lipsahtamaan tutkan ohi. Kotimaisen urheiluskenen aallonharjalla elävä JBA:n tiedotuskoneisto luonnollisesti tiesi tämän, mutta valtakunnallinen talviaika vs. kesäaika -pohdinta (kesäaika tietysti) ylikuumensi pelikaanin turbiinissa ja juttu jäi piippuun.

 

Suoritamme ytimekkään, lähes yläkouluesseemäisellä tehokkuudella tuotantolinjastolta ulos pusketun sarjakatsauksen seuraavalla tavalla. Kerromme joukkueen maineikkaan ja menestyksekkään historian aina perustamishetkestä tähän päivään, käymme läpi kaikki merkittävät pelaajat ja taustahenkilöt, luomme katsauksen joukkueen kotikaupungin kaduilla kuhinaa aiheuttaviin kysymyksiin ja lopuksi syväluotaavalla SVOT-analyysilla luomme tarkan viisivuotissuunnitelman organisaation ympärille.

 

Eli muistellaan miten viime kausi meni, hämmästellään kokoonpanoa huonojen vitsien säestämänä ja nostetaan yksi tai useampi pelaaja tapetille vieläkin huonompien vitsien täyttäessä happikanavat.

 

Valitukset voi suorittaa sähköpostiosoitteeseen kimmo.juvo-

 

”Et nyt j*malauta taas. Ollaan jo ihan tarpeeksi annettu sulle siimaa siinä, että saat käyttää seuran hupparia julkisilla paikoilla ja kirjoittaa näitä sun juttuja, joita kukaan ei edes lue. Et vedä meitä muita mukaan tähän sun itseaiheutettuun fiaskoon.”

 

#MeToo

 

HBA-MÄRSKY

 

HBA:han ei tällä kaudella enää ole niin järin vahva joukkue, sieltä on kuitenkin ne maajoukkuepelaajat eikun voi luoja sentään Tahvanainen, Jantunen ja oman sukupolvensa Tomas Pihlajamäki, Tomas Pihlajamäki, pelaavat edelleen jengissä. Siis niillä on miesten maajoukkuepelaajia mukana.

 

Tästä hommasta lähtee pikkuhiljaa maku kun Divari-A:ssakin kasataan jotain superjoukkueita NBA:n tapaan. Sanonpahan vaan.

 

Viime kaudella HBA selvitti tiensä aina divarin finaaleihin asti, jossa liiganousija Ura Basket osoittautui vielä liian kovaksi palaksi nuorelle ryhmälle. Näennäisessä nousukarsinnassa supernuorukaiset kiusasivat Lapuan Kobria, mutta liigajoukkue vei karsintasarjan jenkkien turvin voitoin 2-0.

 

Merkittävimpiä lähtijöitä joukkueesta ovat Elias Valtonen, Andre Gustavson ja Miika Heinonen, mutta jatkuvasti kansainvälisen luokan potentiaalilla varustettuja pelaajia tuottava Märskyn talenttihautumo kuhisee edelleen Divari-A:han todella laadukkaista pelaajista.

 

Kaikkinensa HBA on jälleen kerran sarjan vahvimpia joukkueita. Kansainvälisissä peleissä kesän aikana marinoidut pelaajat pelaavat parhaimmillaan sellaisella tempolla ja intensiteetillä, että kateeksi käy. Sivurajalla Antti Koskelainen pitää huolen vaatimustason korkealla pysymisestä vaikka tilanne tulostaululla olisi mikä ja Koskelaisen sekä Hanno Möttölän lisäksi valmennusstaffista löytyy mies, kello ja vielä vuonna 2018 donkkaava ilmiö, Timo Parviainen.

 

Seuraa Heitä

 

Tomas Pihlajamäki (laituri, 190cm/18v). Ikitaistelija ja joukkueen sytyttäjä, joka ei jätä yhtään tilannetta kesken, ikinä. Kansainvälisen tason ratkaisuvalmius ja tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia läpi Divarikartan.

 

Tiesitkö?

 

Helsinki Basketball Academy perustettiin, koska Jyväskylä Basketball Academy oli jo paljon ennen HBA:ta olemassa ja oli niin suuri menestys. Älkää googlettako.

 

Porvoon Tarmo

 

Esa Mäki-Tulokas juoksuttaa parketille jälleen lauman nuoria ja nälkäisiä kotimaisia pelaajia, jotka jättävät kentälle kaikkensa ja tekevät vastustajan elämästä yksinkertaisesti tarpeettoman ikävää illasta toiseen. Viime kaudella Michael Besselinkin johdolla Tarmo haki kovia yksittäisiä päänahkoja kauden aikana ja porvoolaiset sijoittuivat runkosarjassa sijalle 9.

 

Nuorisomaajoukkueista tuttu Oscar Storgård tulee kantamaan merkittävää vastuuta Tarmon pelin johtamisesta kauden aikana ja nuorenmiehen kehitystä on mielenkiintoista seurata näin vähän etäämmältäkin. Tarmon tavaramerkki, vastustajien scouttituokiot sekoittava Mäki-Tulokkaan matchup-paikka tullee kylvämään pelkoa, tuhoa ja riistomerkintöjä heti kauden alusta asti.

 

Seuraa Heitä

 

Elias Lahdensuu (laituri, 193cm/20v). Viime kaudella maalintekotaitoinen laituri iski tauluun 11,6 pistettä reilun 23 minuutin ottelukohtaisella peliajalla ja on varmasti valmis nostamaan tuota lukemaa entisestään. Heittoaan vuosi vuodelta eteenpäin vienyt Lahdensuu herättää pelkoa ja kunnioitusta joka kerta saadessaan kuulan lapaansa kaaren takana ilman välitöntä häirintää.

 

Tiesitkö?

 

Täynnä Tarmoa on edelleen yksi JBA:n tiedotusportaan suosikkirainoista.

 

Torpan Pojat

 

Maineikas ja menestyksekäs Torpan Pojat lähtee uuteen kauteen uuden äänen komennossa, kun valtavan mukava mies, hieno valmentaja ja yksinkertaisesti vain todella hyvä ihminen, Pekka Konttinen, sai seuraajakseen Twitter-persoona Eero Nikkarisen. Nikkarisen apuvalmentajana toimii jokaisen Kymenlaakson AMK:hon palauttamansa esseen itse kirjoittanut Jukka Matinen. Matinen on myös pelannut itse joskus korista.

 

Viime kaudella ToPo ylsi aina divarin välieriin asti, mutta liiganousija Ura kaatoi tähtipaidat lopulta voitoin 3-1. Alkavalle kaudelle ToPon kokoonpano on kokenut joitain muutoksia, joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän HL COLEMAN, ARSENE TOWA, WE BACK BABY.

 

On siellä myös Monnarin yleisöä aina pelkällä olemuksellaan viihdyttänyt Cedric Latimer, liukasjalkaiset Oskari Virolainen ja Miki Kuusisto, sekä erittäin hieno mies ja valloittavalla persoonallaan ihmiset luokseen kutsuva Juuso Kauppinen. Viimeistä lausetta ei ole maksanut Niilo Kärkkäisen Sisko Oy.

 

Seuraa Heitä

 

Kumpi puhuu enemmän otteluiden aikana, Arsene Towa vai HL Coleman?

 

Tiesitkö?

 

Celine Dionin ”My Heart Will Go On” on Juuso Kauppisen ”go to” -suihkulaulantabiisi. Juuso on myös sitä mieltä, että Jack olis ihan kevyesti pystynyt kampeamaan itsensä siihen saman puupalasen päälle, mihin Rose jäi. Ne yritti kerran. Siis kerran. Sit, ihan vaan, whatever. Tipu sinne järveen. Siis oikeesti.

 

Forssan Koripojat

 

FoKoPosta ei ole kirjaimellisesti mitään hajua. Siellä pelaa ehkä joku jenkki, ehkä ei. Liiton sivuilta ei vähemmän yllättäen jostain käsittämättömästä syystä löydy vielä kokoonpanotietoja ja vorssalaisten omat sivut ovat päivitetty ihan just, kaudeksi 2016-17.

 

Leikki sikseen, Forssasta löytyy jälleen kerran Jouni Grönroosin valmentama nippu taktisesti valveutuneita ja korintekovalmiita pelaajia. Paikkapuolustuksilla pakkaa sekoittava FoKoPo omaa sen tason yhteydet agentteihin, että sieltä pusketaan vuosi toisensa jälkeen aivan liian hyviä pelaajia Divari-A:han, jonka jälkeen koko muu divarikansa vaan pudistelee päätään ja miettii, että millä herranperhanan maksalaatikoilla ne on ostettu sinne pelaamaan.

 

Seuraa Heitä

 

Gilbert Talbot III ja Isaac Williams. Löytyi! FoKoPon jenkit tälle kaudelle ovat olleet treenimatseissa helkkarin vaikeita pideltäviä yllättäen kaikille ja miehet ovat hakanneet 30-pinnaisia taululle lämpimikseen.

 

Tiesitkö?

 

Forssan Alun päävalmentaja Risto-Matti Rousku on kansainvälisen tason aamupalamestari ja miestä on useissa piireissä kutsuttu ”Kanta-Hämeen David Beckhamiksi” ulkonäkönsä vuoksi.

 

Tiesitkö? Part 2

 

Sami Ikävalkolla on edelleen ainoana maailmassa Forssan Kaupungin avain.

 

Pyrintö Akatemia

 

Valmentajavelho Juri Heinämäki pyrkii aina otteluiden ratkaisuhetkillä peluuttamaan kuutta pelaajaa. Tarkkana tämän kanssa tuomarit. Never again.

 

Pyrintö oli viime kaudella runkosarjan kuudes, mutta matka pudotuspeleissä tyssäsi avauskierroksella ToPoa vastaan. Joukkueen runko on pysynyt kuitenkin pitkälti samana, Miikka Marttisen hyvän henkilökohtaisen ystävän, Tuomas Sukasen, johtaessa ryhmää. Keskisuomalaisille koripalloihmisillekin tuttu Joni Pohjonen on siirtänyt 203-senttiä koripallotaitoja Huiman keltaisista Pyrinnön punaisiin opiskelujen myötä ja löytyy joukkueen riveistä tuoretta verta myös Valtteri Pihlajamäen (Karhu) sekä Pyry Dementjeffin (Oulun NMKY) muodossa.

 

Ihan maailmanluokan joukkueesta ei voida enää puhua Damon Williamsin siirryttyä parketilta pois, mutta Heinämäen joukkueet ovat perinteisesti osanneet roskapuolustusten salat kuin omat taskunsa ja kolmiopelaamisen raikas tuulahdus 80-luvulta värittää Jurin pelikirjaa iän kellastamalla väripaletilla.

 

Seuraa Heitä

 

Joni Pohjonen (sentteri, 203cm/20v) & Jasper Koskinen (takamies, 183cm/-01). Miten Pohjosen taitopaketti siirtyy Divari-A:n tempoon ja pelikovuuteen, ja siirtyykö miehen peli lähemmäs vai kauemmas korirenkaasta? 2001-syntynyt Koskinen lukeutuu ikäluokkansa kovimpiin takapelaajiin ja on jo nuoresta iästään huolimatta ehtinyt näyttämään omaavansa potentiaalia liigaparketeille asti.

 

Oulun NMKY

 

Oulun NMKY, tuttavallisemmin Ynni, on saanut talousvaikeudet selätettyä ja on kasannut mielenkiintoisen joukkueen tulevalle divarikaudelle. Tuttujen kotimaisten kasvojen lisäksi joukkue on saanut vahvistusta koripallotietotaidon kehdosta ja lajin synnyinsijoilta Salosta, Jesse Räkköläisen (laituri, 187cm/21v) pukiessa Ynnin pelipaidan päälleen.

 

Edellisen kerran kun vasenkätinen, kolmoslinkona ja pakkipään stopperina tunnettu Vilppaan kasvatti pelasi Oulussa, jälki oli ihan hyvää. EI PAINEITA, JESSE.

 

Jyväääääääääääskyläläisen koripallokoulun tuotos Semi Laine jatkaa myös uraansa Oulussa. Kesällä hartiavoimin töitä tehnyt Laine on huhupuheiden mukaan ottanut harppauksia kehityksen mutkaisella polulla ja on täydellisen valmis kamppailemaan Divarin parhaiden takapelaajien kanssa. Kolmas uusi kotimainen kasvo joukkueessa on Raholasta Ouluun siirtynyt Pyrintö-kasvatti Jussi Hämäläinen.

 

Dedrick Basile (takamies, 178cm/23v) ja Chrishon Briggs (laituri, 195cm/22v) tarjoavat oululaiselle yleisölle nopeita lihassoluja ja ammattimaisella ylpeydellä suoritettuja korintekoliikkeitä amerikkalaisittain.

Seuraa Heitä

 

Semi Laine. Ainoa toinen rehellinen vaihtoehto tähän paikkaan olisi ollut Tomi Yrjänheikin virheetön kolmen pisteen heittotekniikka, mutta kallistuttiin Laineen puoleen. Askel askeleelta uraansa eteenpäin rakentanut Semi on tehnyt töitä heittonsa kanssa ja seuraava kehityksen porras on nousta Divari-A:n johtavien takapelaajien joukkoon. Työnteon määrästä se ei ainakaan tule jäämään kiinni.

 

Tiesitkö?

 

Laineen perheen paras takapelaaja on kaikesta huolimatta Mette.

 

Korikouvot

 

Manskari on hirveä koripalloareena ja kevät 2016 oli kyllä elämän kauheinta aikaa.

 

Korikouvojen kokoonpano tullee kauden aikana elämään kohtuullisen paljon nuorten pelaajien sahatessa Korisliigan ja Divarin välillä, joten tarkkaa ennustelua ryhmän iskukyvystä ei pysty tekemään. Se on kuitenkin varmaa, että virheetöntä tilankäyttöä ja tämän mannerlaatta-alueen top-3 palloskriinipelaamista tullaan edelleen näkemään monisävyisessä Kouvolan syksyssä. Ja talvessa. Ja keväässä. Kouvolahan on nätti kesäk-no joo.

 

Seuraa Heitä

 

Juuso Mäenpään Old Man Game™. Mies, kenellä ei ole ikinä mihinkään kiire ja on aina tilanteen päällä. Saattaa joskus myös läyhätä matsien aikana nuoremmille taiteenharjoittajille ja jopa innostua muiluttaessaan jölssiä pesään. Eli siis heittäessään kolmen pisteen suoritteen korisukan läpi.

 

Tiesitkö?

 

Manskari on hirveä koripalloareena ja kevät 2016 oli kyllä elämän kauheinta aikaa.

 

Lahti Basketball

 

”Aina yllätysvalmis”, ”tottunut altavastaajan asemaan”, ”tsemppaa hyvin valtavasta taitovajeesta huolimatta”, ”nimenomaan juuri Sami Ikävalkon ansiosta ihan mukavan oloinen ryhmä herrasmiehiä”.

 

Siinä vain osa lausahduksista, joita et tule ikinä kuulemaan puhuttaessa Lahti Basketballista.

 

Divarin voittajasuosikkeihin lukeutuva LaBa on vahvistunut viime kaudesta Vesa Mäkäläisellä ja ILKKA VUORELLA. Joo. Just näin. Katajan paidassa viime kaudella pelannut MäkäläisVesku ja nuoren miehen jaloilla sekä kokeneen karpaasin pelinlukutaidolla varustettu Ilkka Vuori.

 

Koripallon pelaaminen helpottuu muuten ihan jopa huomattavasti, kun joukkue on täynnä hyviä pelaajia. Ensimmäisen kautensa joukkueen päävalmentaja aloittava Petri Velling lienee tästä samaa mieltä.

 

Kaksikon lisäksi LaBan paidassa viilettävät edelleen jalkojen välistä crossin virallinen kuningas Ikävalko ja 201-senttinen vitospaikan härkä Henry Pwono. Uutena kasvona joukkueeseen saapuu 201-senttinen laituri Jarred Jones.

 

LaBa on uutisten mukaan talouden puolesta likimain valmis liiganousuun, eikä tuote kentällä ole juuri nyt ihan valtavan kaukana nousijan paikasta.

 

Seuraa Heitä

 

Sami Ikävalko. Pelillisen ja mahdollisesti myös spirituaalisen kotinsa Lahden suurmäen kupeesta löytänyt KTP-kasvatti Ikävalko on kulkenut pitkän matkan päästäkseen tänne. Forssan ja Ugin kirkkaiden valojen kautta koripallon mekkaan Saloon, yksi kaunis kevät Porvoossa ja lopulta Lahti Basketballin takakentän maestroksi. Oppiiko uusi koira vielä vanhoja temppuja? Tai jotain.

 

Tiesitkö?

 

Ikävalkolla on kai edelleen jonkun sortin Lifetime Golden Pass Hotelli Vantaaseen.

 

LoKoKo Bisons

 

Loimaan Korikonkarit suoritti omien kasvattien avulla nopean nousun Läntisen alueen kakkosdivarista Divari-B:hen ja jatkoi nousuputkea suoraan Divari-A:han täksi kaudeksi. Korisliigaan takaisin tavoittelevat loimaalaiset jahtaavat tavoitettaan Lahdesta aikaisemmin tutun Arttu Mannelinin johdolla, joka aloittaa toisen kautensa LoKoKon peräsimessä.

 

Lahti-yhteys on tuonut loimaalaisten riveihin täksi kaudeksi loputtoman määrän raajoja omaavan Ville Karvosen (laituri, 198cm/21v) ja liigaympyröistäkin tuttu Riku Laine (laituri, 197cm/21v) pelaa kauden aikana sekä Salon Vilppaan, että LoKoKon riveissä.

 

Nuorisomaajoukkueista kokemusta omaava runko sekä jenkkivahvistukset Marcus White (laituri, 198cm/22v) ja Alex Foster (sentteri, 203cm/23v) pitävät huolen siitä, että nousijan statuksesta huolimatta LoKoKo tulee olemaan yksi sarjan kovimmista ryhmistä heti lokakuusta alkaen.

 

Seuraa Heitä

 

U20 EM-kisoissa taannoin vahvoja otteita esittänyt Juho-Matti Henttonen oli viime kaudella LoKoKon kantavia voimia. Löytyykö monipuoliselta, Divarin Draymond Greeniksi asiantuntijapiireissä luonnehditulta Henttoselta vielä uusi vaihde koneistosta, jolla siirrytään hallitsemaan myös Divari-A:n parketteja?

 

Tiesitkö?

 

”Loimaa MC” on edelleen, syksyllä 2018, aivan tautisen kova menopala.

 

Kristika Turku

 

JERE ”PIHVIMEISSELI” LUOMA. #40 kokoonpanossa, #1 sydämissänne. Kristika on välittömästi lunastanut top-4 paikan runkosarjassa kun Beeffenstein astelee kehiin.

 

Kristika taistelee Divarin isoimman joukkueen tittelistä, joukkueen taluttaessa parketille Luoman lisäksi myös 205-senttisen Akseli Mäkelän ja niin ikään 205-senttinen Mikael Aallon. Ei nyt ehkä samaan aikaan, mutta PELAAVATPA NYT SIELLÄ KUITENKIN.

 

Joona Tuomala siirtyi joukkueeseen Tarmosta ja tarjoaa takakentältä yhdessä Tomi Lommin kanssa. Mikael Sandberg siirtyi pelaamaan liigapalloa Kaarinaan, mutta ei Kristikaa sovi lähteä ainakaan hirveän kauas kärkikahinoista kaavailemaan.

 

Liigakokemusta joukkueeseen tuo kahden viime kauden aikana yhteensä 64 ottelua Korihaiden paidassa kirjauttanut Eero Lehtonen (laituri, 195cm/20v).

 

Seuraa Heitä

 

Eero Lehtonen & Akseli Mäkelä. Korihaiden juniorimyllyn tuotokset lähtivät hakemaan vastuuta ja ottamaan seuraavia kehitysaskeleita Turusta. Lehtonen on saanut aikaisemmin urallaan kiitosta harjoitusmoraalistaan ja Mäkelän raamit ovat sellaiset, joiden varaan pystyy rakentamaan monivuotisen uran vähintään Divari-A:ssa.

 

Tiesitkö?

 

Jere Luoma on vähintäänkin hyvää valtakunnallista tasoa Tinder-pelaajana. Paitsi, jos miehellä on esimerkiksi tyttöystävä. Silloin asia ei todellakaan ole näin. Joka tapauksessa, Jere on hieno, ihana, aistillinen ja lämminhenkinen rakastaja.

 

Helsingin NMKY

 

HOS meinasi aloittaa kauden yllätyksellä, taistellen päätössummeriin asti voitosta HBA:ta vastaan torstai-illan paikallismähinässä. Neljän pisteen niukkaan tappioon päättynyt ottelu kuitenkin osoitti sen, että HNMKY on täydellisen valmis haastamaan joukkueen kuin joukkueen Divari-A:ssa tällä kaudella.

 

Jyri Eboreime (185cm/20v) on harjannut tiensä läpi HNMKY:n junioritien aina edustusjoukkueeseen asti ja jatkaa viime vuoden tapaan joukkueen hyökkäyspelaamisen keihäänkärkenä. Tuntuvampaa liigakokemusta joukkueessa edustavat 122 liigaottelun nelospaikan pelaaja Sakari Salminen (200cm/31v), sekä viime kaudella 14 ottelua Seagullsissa pelannut Sakari Laakso (laituri, 194cm/21v) ja 28 ottelua Katajan riveissä urakoinut sisäpelaaja Mikael Kauhanen (202cm/24v).

 

Kaiken kaikkiaan HNMKY on samanlainen, epätavallisempi nousijajoukkue kuin LoKoKo. Liigakokemusta tuovat ydinpelaajat ja laadukas sekä leveä nuorten pelaajien rinki pitävät huolen siitä, ettei harjoituksissa kukaan pääse kauden aikana helpolla. Kehitys ruokkii lisää kehitystä ja HNMKY on varmasti kova pala kevään kuumimmissa peleissä joukkueelle kuin joukkueelle.

 

Seuraa Heitä

 

Jesper Granlund (laituri, 195cm/18v). Ensimmäisen kautensa HNMKY:n edustusjoukkueessa aloittava Granlund oli johdattamassa Helsinki Rocksia viime vuonna A-poikien SM-sarjaan, tehtaillen kauden aikana 26,5 pistettä ja 2,6 syöttöä ottelua kohden. Divari-A on tempoltaan ja pelikovuudeltaan ihan eri maailma, mutta nuorten maajoukkueissa oppia kerännyt Granlund omaa erityisesti hyökkäyspäähän niin vakuuttavat korintekijän taidot ja luontaiset vaistot, että jälki voi olla kovaa jo tällä kaudella. Avausottelussa HBA:ta vastaan Granlund operoi 13 pistettä.

 

Tiesitkö?

 

https://youtu.be/zuTvPkIz7Y0?t=22