Divarikatsaus N1D 11/2021, sijat 10-13

//

,

Naisten 1. Divisioona

Divarikatsaus 11/2021: Uusia kasvoja ja nuorennusleikkauksia

Pantterit

Alkukauden saldo: 1-5. Voitto EBT:stä, tappiot Hongalle, Katajalle, HNMKY:lle, Capitalsille ja ToPolle.

Tarunhohtoisempaa nimeä ei taida suomalaisesta koripallosanastosta löytyä kuin Pantterit. Villillä kortilla divaripaikan lunastanut joukkue on piristävä nippu 95-96 ikäluokkien kokemusta ja 05-06 syntyneistä huokuvaa nuoruuden rajatonta intoa. Kauden trilleritappiolla Hongalle aloittanut Pantterit on nopeasti osoittanut olevansa sarjapaikan arvoinen joukkue ja näyttänyt valmiutensa lyödä kapuloita sarjan kovimpienkin joukkueiden rattaisiin.

EBT:stä kauden avausvoiton ottanut helsinkiläisryhmä on Teemu Ketolan alaisuudessa pelannut aktiivista ja monipuolisesti korintekopaikkoja luovaa koripalloa. Pallosta hyvin huolta pitävä ryhmä on hyökkäyspäässä tulokasjoukkueeksi vertailun kestävä joukkue, eivätkä puolustuspään haasteetkaan vaikuta selättämättömän kokoluokan ongelmilta. Virheet minimiin ja korirenkaan suojeluun napsun verran lisää huolellisuutta ja Pantterit on kauden edetessä todellinen haaste myös sarjan kärkijoukkueille.

Suurin huomio Panttereiden joukkueessa kohdistuu kuitenkin sen yksilöihin. Muutaman vuoden tauon kilpakoripallosta pitänyt Armi Anttila teki viime viikonloppuna paluun divariparketeille ja repi välittömästi tilastorivikseen 11 pistettä, 17 levypalloa ja 3 torjuntaa. Alkukauden kovin koriseppä löytyy niin ikään Panttereista, kun Anttilan tapaan sivukujilta parrasvaloihin ilmestynyt Olivia Moskari on liekittänyt divarisukkia 20,8 pisteen keskiarvolla, tulittaen kolmoset naruihin likimain 40% tarkkuudella.

Takakentältä löytyy myös hauska yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta pelintekijän paikalta. Kokemusta edustava Annukka Salminen on ollut johtava ja rauhoittava hahmo alkukaudesta, -05 ikäluokan Siiri Forsströmin tuodessa yhtälöön nuoruuden nälkää ja nopeutta. Kaikkinensa Pantterit on raikas yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta, eikä ryhmää sovi aliarvioida. Alkukauden voittosaldo ei kerro koko kuvaa joukkueen potentiaalisesta iskukyvystä.

Alkukauden The Suoritus

Se on naiset ja herrat sellainen juttu, että 30 pinnaa on aina 30 pinnaa. Vajaat 35 minuuttia Capitalsia vastaan ”tasan” pelannut Olivia Moskari löylytti korisukkaa 30 pisteen edestä ja naulasi verkkoihin peräti seitsemän (7, seven, sju) kolmosta. Koitamme kaikki pysyä aloillamme, mutta asiallisen näppäimistöurheilun aikana tiedotusosasto veivaa vuorotellen hauistuuletuksia vasemmalta ja oikealta Moskarin kolkkiSHÖYn kunniaksi!

Turun Riento

Alkukauden saldo: 1-4. Voitto Puhuttarista, tappiot Nokialle, Pyrinnölle, Pontevalle ja JBA:lle.

Menneenä viikonloppuna voittosarakkeensa avannut Riento on Nina Kalmin päävalmentajuuden aikana noussut ensin Divarin häntäpään joukkueesta pudotuspeleihin, samalla kasvattanut pelaajia Korisliigaan ja suorittaa nyt uutta talenttien uudelleenlatausta. Viime kauden johtavista pelaajista molemmat Pekkalaiset ovat vaihtaneet maisemaa, joista erityisesti liigakentille tähdänneen Aadan puuttuminen näkyy korintekovoimassa ja yleisessä pallotaituruudessa.

Tappiottomien Pyrinnön ja Nokian kohtaamisen jälkeen Riento sai jo paremmin juonesta kiinni HyPoa vastaan, vaikka maalinteko-ongelmista ei vielä tuolloin oltukaan päästy eroon. Syyskierroksen viikonloppubreikiltä tuli kehiin kuitenkin varsin erinäköinen Riento ja päätösjakson kirivaihteella JBA laitettiin jo hieman hikoilemaan ja 60 pinnan rajapyykki saatiin rikki, voittosarakkeen auetessa lopulta Martinlaakson koululla komealla 85-58 -vierasvoitolla Puhuttarista.

Pallottomien liikehdintöjen ja skriinien kautta vastustajille harmaita hiuksia aiheuttava Riento tarjoaa päänvaivaa erityisesti etukentän pelaajiensa kautta. Kesällä U18 maajoukkueessa maajoukkuedebyytin tehnyt Mimmi Kaulo on lyönyt tauluun divariuransa kovimmat pisteiden ja levypallojen keskiarvot ja samoilla raiteilla kauden on aloittanut kolmatta sesonkiaan Riennossa pelaava EBT-kasvatti Christel Vialen. Nykyisillä näytöillä hyvin mahdollisesti ikuista koripallouraa rakentava Sara Suominen toimii edelleen viisikon kuin viisikon kasassa pitävänä selkärankana.

Erityistä mielenkiintoa divariyleisön syvissä riveissä on herättänyt Riennon pallollisen vastuun ja pelaamisen organisoinnin siirtyminen valtaosin Amalia Karstenin ja Salon Vilppaasta Rientoon siirtyneen divaridebytantti Iina Arellin käsiin. Kaksikko tarjoaa mehukkaalla tavalla erilaiset taitopaletit ja pelityylit turkulaisten takakentälle. Karsten on kaksikosta rauhallisempi, perinteisempi pelintekijä ja erinomainen roolissaan ja Arell, vaikka vielä hakeekin tasaisuutta aikuisten kilpasarjassa, rikkoo puolustuksia nopeudellaan ja kiihdyttää nollasta miljoonaan häkellyttävällä vauhdilla.

Pallon liikuttamiseen pelinsä pitkälti, joskaan ei ihan yhtä paljon kuin joinain aikaisempina vuosina perustava Riento on kulkenut alkukaudella kasvukipujen täyttämää tietä menetysten kanssa. Nuoren takakentän tottuessa toistensa kanssa pelaamiseen ja Coach Kalmin piiskatessa viisikkototeutuksen timanttiselle tasolle, alkavat nuokin lukemat kulkemaan kohti sarjan keskitasoa.

Alkukauden The Suoritus

Voitto on voitto on voitto, eikä Mimmi ”Beast” Kaulon 19 pisteen, 8 levypallon ja 3 syötön iltapuhdetta Puhuttaria vastaan voi sivuuttaa. Vakuuttavaa jälkeä alkukauden aikana tehnyt Kaulo on turkulaisten pelaamisen kovin yksittäinen lyömäase ja vastaavia suorituksia kaivataan kipeästi myös talven pimeämpinä kuukausina mikäli pudotuspelijunan ei haluta karkaavan tavoittamattomiin.

EBT II

Alkukauden saldo: 0-6. Tappiot Nokialle, ToPolle, Pyrinnölle, Capitalsille, Panttereille ja Pontevalle 

Mikko Röngän luotsaama EBT II on pysytellyt ihailtavalla tavalla nimelleen uskollisena astinkivenä kohti Korisliigaa, kun Korisliigan kokoonpanoissa nähdyistä pelaajista vain Ruska Lähde ja Tetta Lahti ovat pelanneet myös Divaria nuoren kauden aikana. Nuori joukkue ei koostu kuitenkaan vain pelkästään juniori-ikäisistä pelaajista, vaan mukana on myös aikuispelaajia Lahden, Nora Puginin ja Roberta Björnmanin muodossa.

Voittosarakkeen puolesta mollivoittoisesti käynnistynyt kausi on sisältänyt kolme kappaleita todellisia trillereitä, kun Pantterit, HyPo sekä vielä voittamaton ToPo II joutuivat paiskimaan töitä aina maaliviivalle asti pitääkseen espoolaiset takanaan. Se kertoo omaa kieltään vakuuttavasta juniorityöstä, kaikkensa antavista pelaajista sekä valmennuksesta, joka osaa virittää ryhmän kerta toisensa jälkeen iskuun pelipäivänä.

Liigajoukkueen kanssa samaa perussapluunaa hyökkäyspäässä toteuttava EBT II tarjoaa nuorille lupauksille erinomaisen alustan kasvaa yksilöinä ja kehittyä kohti oman potentiaalinsa kattoa. Otteluiden voittamisen aika tulee vielä ja se voi tulla yllättävänkin nopeasti, mutta jokainen hetki ennen, jälkeen ja voittojen välissä, vie nuoria pelaajia kohti kirkkaampia valoja tai isompaa roolia nykyisessä ympäristössä.

Se fakta voi olla pelaajana vaikea muistaa synkkänä marraskuisena sunnuntai-iltana, mutta maan kärkipään valmennusosasto pitää huolen siitä, että toiminnan tähtäin pysyy värähtämättä kohteessaan vaikka oppimiseen vaadittavia kipuiluja välillä kentällä nähtäisiinkin.

Tasaisesti vastuuta kokoonpanoruletin sekä rotaation pyörittämisen kanssa tehneet espoolaiset ovat saaneet tasaisesti onnistumisia koko katraan laajuudelta, mutta itsensä pään verran muiden yläpuolelle ovat nostaneet uransa piste-ennätyksen uusiksi tällä kaudella lyönyt Nora Barkman ja saman tempun levypallopelaamisen puolella tehnyt sentteri Lara Andersson.

Sivuhuomiona todettakoon vain se, että…kun Winnie Ntoko on kentällä, asioita tapahtuu. Nuorukaisella on aikaa kasvaa EBT:n talenttihautomossa vaikka ja kuinka, mutta jo nyt on nähtävissä sellaisia välähdyksiä, että vähän vahvemmin mukaan tempautuvat koripallofanaatikot meinaavat irrota tuoleistaan tasaisin väliajoin Ntokon urheillessa parketilla.

Alkukauden The Suoritus

Nora Barkman, raadin yksipuolisella päätöksellä. Uran ennätyspisteet (18) trillerissä HyPoa vastaan, viisi kolmosta säkkiin ja mausteena pari syöttöä sekä sama määrä riistoja. Barkman liekittää kaarelta täysin ennennäkemättömällä volyymilla ja tarkkuudella, josta jaetaan symbolinen papukaijamerkki tämän jo muuten varsin merkittävän kunnianosoituksen lisäksi.

Honorable Mention: Salolaisen koripalloskenen kasvatti Aino Helskyaho ja 12 pisteen sekä 5 koriin johtaneen syötön iltapuhde ToPoa vastaan. Keep balling.

Puhuttaret

Alkukauden saldo: 0-5. Tappiot HNMKY:lle, Capitalsille, JBA:lle, ToPolle ja Riennolle.

When it rains, it pours.

Viime kaudesta merkittäviä pelaajamenetyksiä Johanna Rädyn (Kouvot), Laura Tuukkasen (ToPo), Liisa Latvan ja Salla Saaren muodossa kokenut Puhuttaret lähti kauteen altavastaajan asemasta, mutta kauden avausottelussa nähty valitettava Elsa Koskisen loukkaantuminen löi käsijarrun ääriasentoon heti lähtölaukauksesta. Pere Klingan suojattien urakkaa ei ole myöskään varsinaisesti helpottanut se, että kuuteen ensimmäiseen otteluun on mahtunut neljä vastusta sarjan ylemmältä puoliskolta.

Myrskyisän kahden avausottelun jälkeen vantaalaisryhmä teki fiksun päätöksen puolustuksellisesti, joukkueen varjellessa korirengasta parin vapaamman kolmen pisteen irrotuksenkin uhalla. Tuloksellisesti toimiva ratkaisu ja loukkaantumisistakin kärsivä Puhuttaret on yksi niistä joukkueista, joita vastaan useammallakin joukkueella tulee olemaan synkkiä hetkiä kun heitto ei osu ja rimalle ei ihan aina ole asiaa vaikka kuinka yrittäisi.

Alkukaudesta sarjan selvästi nuorimman joukkueen titteliä hallussaan pitänyt Puhuttaret on vahvistunut alkukauden aikana, kun viime kaudelta tutut Heiskarin siskokset Anni-Adele ja Sofia ovat liittyneet ryhmän vahvuuteen. Molemmat ovat nopeasti löytäneet yhteisen sävelen tutun valmentajan kanssa ja parkettia on kulutettu noin puolen tunnin keskiarvolla.

Heiskarien tavoin viime kauden joukkueesta tutut kasvot Emmi Nyqvist, Vilja Laitakari ja Emmi-Julia Korhonen ovat olleet tukipilareita nuoren joukkueen pelaamisessa. Rutiinitason kehittyminen on ryhmällä vielä oppimisen kurvin jarrutusvaiheessa, mutta hyvinä hetkinä erityisesti ”EJ” Korhosen vakuuttava pelaaminen vitospaikalla saa jokaisen vastustajan koutsin nostamaan metaforallista hattua otsalta kohti Martinlaakson koulun kattoa.

Nopeana varoituksen sanana Divarin yleiseen chattiin: Emmi Nyqvist ampuu kaaren takaa enemmän, ja paremmalla tarkkuudella kuin koskaan aikaisemmin. Yleisradion vaaratiedote muistuttaa lähestymään molemmat kädet ylhäällä.

Nuorisokaartista Vilja Riihimäki on väläytellyt hienoja otteita 8,8 pisteen ja 3,3 syötön keskiarvojen muodossa. Tiedotusosasto toivoo ehjää kautta ja seuraa suurennuslasin kanssa vantaalaisten divarijengin lisäksi nuorten valtakunnallisia sarjoja tahkoavia ikäluokkia.

Alkukauden The Suoritus

Vaikka ToPo II tarjoilikin tuntuvan oppitunnin vierasparketilla, maistui Emmi-Julia Korhoselle varmasti 22 pisteen, 7 levypallon, 2 syötön ja 1 riiston matsi vanhoja valmentajia vastaan. Ringsidessa Syrjänen & Kuusi duon koulussa kauden viettänyt Korhonen pussitti kakkoset kovalla tarkkuudella (9/13), säkitti kauden tähän mennessä ainoan kolmosensa ja rouhi puoli tuntia esimerkillisellä energialla.

Huomio! Naisten divarikatsauksessa seuraavana vuorossa sijat 5-9: JBA, Helmi Capitals, Hyvinkään Ponteva, Kataja Basket, Tapiolan Honka II.. Pysy kanavalla!