Divarikatsaus N1D 11/2021, sijat 5-9

//

,

Naisten 1. Divisioona

Divarikatsaus 11/2021: Pääryhmä hakee muotoaan

Jyväskylä Basketball Academy

Alkukauden saldo: 4-1. Voitot Pontevasta, Puhuttarista, Riennosta ja Hongasta. Tappio Pyrinnölle.

Loukkaantumisista alkukauden aikana kärsinyt jyväskyläläisryhmä on viime kaudesta muuttunut joiltain osin, mutta ydinryhmä on pysynyt pitkälti samana. Titta-Riina Lepistön johtama JBA tuskaili puolustuspelaamisensa kanssa kauden avauksessa Pyynikillä, mutta tappion herättelemä joukkue on pitänyt tämän jälkeen vastustajansa keskimäärin alle 60 pisteessä, mikä on vauhdikkaalla tempolla pelatuissa otteluissa varsin kunnioitettava lukema.

Hyökkäyksen tilastolliset tuskailut kohdistuvat ryhmällä pääasiassa bonuskaaren taakse. Yhden sarjan ahkerimmin kaarelta irrottelevan joukkueen ainoa 30% osumatarkkuuteen yltävä pelaaja on Lepistö, mutta ainakin optimistisimmat fanit odottavat pallojen löytävän kauden edetessä tasaisemmin sukan läpi mikäli heittopaikkojen laatu pysyy samana.

Kapeahko kokoonpano sai ikäviä uutisia ikäluokan ja sarjan kovimpiin koritehtailijoihin lukeutuvan Annika Aarrejoen alaraajavammasta, mutta sadepilven hopeareunuksena seuraavana jonossa olevat nuoret lupaukset pääsevät kokeilemaan isompia saappaita. Yksi näistä nuorista on -05 ikäluokan Elsa Sorri, joka pääsi irti Rientoa ja Honkaa vastaan. Vajaa 20 minuuttia per peli, pisteille molemmissa koitoksissa ja Honkaa vastaan 4 syöttöä!

Lepistön ja Aarrejoen lisäksi vahvaa alkukautta pelaa Divarin pelintekijöiden eliittiin tietään tekevä Sara-Sofia Mikkonen. Viekas Säynätsalon Riennon kasvatti on erityisesti palloskriinipelaajana muodostunut painajaiseksi vastustajien puolustuksille ja on suurin syy siihen, miksi JBA saa niin paljon laadukkaita irrotuksia kolmen pisteen kaaren takaa kuin se tähän asti on saanut. Pelintekovastuusta ison taakan kantava 18-vuotias Mikkonen on jaellut vakuuttavat 5,4 syöttöä ottelua kohden ja Aarrejoen poissaolon aikana vastuu ei ainakaan automaattisesti vähene.

Kolmen voiton putkeen kuukauden päättänyt JBA nojaa tällä hetkellä pitkälti puolustukseensa ja on onnistunut pakottamaan vastustajat menetyksiin. Esimerkkinä, Rientoa vastaan jyväskyläläiset saivat ilmaan 27 heittoa enemmän kuin vastustaja, eron ollessa ottelun lopussa vain 5 pistettä. Puolustus antaa joukkueelle mahdollisuuden taistella voitosta milloin tahansa, mutta hyökkäyksen raiteilleen saaminen määrittää ryhmän potentiaalin katon.

Alkukauden The Suoritus

Titta Lepistöllä olisi useampi kuin yksi ehdokas kuukauden suoritukseksi, mutta kotijoukkueen johtoaseman turvassa pitäneet ja lopulta ottelun sinetöineet riistot Rientoa vastaan nostavat lokakuun päätösottelun esityksen tämän tittelin arvoiseksi. Vakuuttava 17 pisteen ja 10 levypallon tupla-tupla, kaksi syöttöä ja kaksi torjuntaa sekä vastustajan peli-ilon syöneet 6 riistoa. Hattu pois!

Helmi Capitals

Alkukauden saldo: 3-3. Voitot EBT:stä, Puhuttarista ja Panttereista. Tappiot HNMKY:lle, ToPolle ja Nokialle.

Divarin kestomenestyjä on aloittanut kauden joko kaksijakoisesti tai odotusten mukaisesti, riippuen täysin optimismin määrästä ennen kauden aloitusta. Ennakkosuosikin asemasta Capitals, frendien kesken Caps, on hoitanut voitot kotiin, mutta tämänhetkiseen kärkinelikkoon kuuluvia joukkueita vastaan sarjapisteet ovat jääneet vastustajille. Uusi mahdollisuus tulee kuitenkin tulevana viikonloppuna, Capitalsin matkatessa Pyynikille kierroksen mediaseksikkäimpään koitokseen.

Maajoukkuelupausten ja oman koripallopotentiaalinsa saavuttamiseen pyrkivien pelaajien hautomona ja HBA-proggiksen oleellisena apukätenä ei sovi olla pätkän vertaa yllättynyt, mikäli, tai siis kun, Capitals on otollisella kokoonpanolla ja oman potentiaalinsa ylärekisterissä pelaten sarjan paras joukkue. Rutiinitasoa on jo lähtötilanteessa varsin riittävästi, eikä tilannetta heikennä lainkaan Savolainen-Tammi-Hakala valmennustrion aivan jäätävä ammattitaito yksilöiden kehittämiseen.

Pelitapa kokee varmasti joukkueella kuin joukkueella aina pieniä viilauksia, mutta Capitalsin peruskivet seteistä puolustusmalleihin ovat merkittäviltä osin tuttuja Divaria tarkemmalla silmällä seuraaville. Se tarkoittaa sitä, että se on tuttu myös pelaajille, jotka toteuttavat sapluunaa tinkimättömällä tempolla ja tarkkuudella. Kenties siisteintä Capsin pelaamisessa, ja tästä kunnia menee yksinomaan Samuel Savolaiselle, on joukkueen kyky tunnistaa vastustajan taktiset mallit hyökkäys- ja puolustuspelaamisen osalta ja löytää oikean malliset työkalut niitä vastaan pelaamiseen. Pelaajat ovat hyvässä koripallokoulussa viikosta toiseen ja se näkyy.

HBA-yhteistyön, U19 SM-sarjan pelaamisen ja ylipäätään vaan laajan ja mittavan kokoonpanon vuoksi Caps pyörittelee otteluissaan eri näköisiä kokoonpanoja viikonlopusta riippuen. Ainoastaan toista kauttaan Capitalsin avainhahmoihin kuuluvat Aada Tuukkanen ja Hanna Aho ovat pelanneet joukkueen kaikissa otteluissa. HBA-kytköksiä omaavista pelaajista Albina Syla on dominoinut korinalustoja neljässä ottelussa ja takakentällä etsivätoimisto Edit&Edit (Merivirta ja Pekkala), sekä väsymätön takapelaajien päällystakki Taika Uusimäki ovat näyttäneet osaamistaan kahdessa kamppailussa.

Sarjan tarkimmat kolmospyssyt omistavan Capitalsin vakiokasvoista vakuuttavinta jälkeä ovat tehneet alkukaudesta Tuukkanen sekä aivan kertakaikkisen huikea urheilijan alku, viime kaudella divarikansan tietoisuuteen raketin lailla räjähtänyt Oona Koskelainen. Vähemmän yllättävien uutisten listalla, Essia Hurme nakuttelee edelleen pisteitä tajuttomalla tehokkuudella ja kaaren takaa osumatarkkuus on aivan järjetön 60. 60%. Miettikää sitä hetki. Pieni otanta ja mitä tahansa, mutta 60% kaaren takaa on silti lukema jota ei kunnioitettavalla volyymilla heittoja irroittavan pelaajan kohdalla pääse monesti sanomaan, ei edes kolmen ottelun jälkeen.

Itsekkäistä syistä tiedotusosasto nostaa esille viime kaudella Helmi Basketin organisaatioon siirtyneen, Järvenpään NMKY:n kasvatti Sohvi Parikan. Mahdollisesti koko maailman työteliäin pelaaja ja yksi tinkimättömimmistä kilpailijoista tämän kauden Divarissa, on potentiaalinsa puolesta yksi kovimmista ja monipuolisimmista puolustajista ja roolipelaajahyökkääjistä joita parketeilla tullaan kauden mittaan näkemään. Laituri väläytteli taitopalettiaan Pantterit-voitossa, jossa Sohvi naulasi 27 minuutissa kauden ennätyspisteensä (10), repi 8 levypalloa, jakoi 3 syöttöä, saalisti yhden riiston ja pyyhki kaksi torjuntaa. Laittakaa nimi mieleen ja otteet seurantaan.

Kuukauden The Suoritus

Ymmärrämme, että isot numerot ovat isoja numeroita ja katseet hakeutuvat niihin, mutta raati pyyhkii alkukauden haasteiden lannistaman Puhuttarien kaatamisen tästä kategoriasta sivuun. Kunniamainintoina kuitenkin Edit Merivirran 40 pisteen (10/23 kaaren takaa) sunnuntai-iltapäivä ja Oona Koskelaisen lähes-tripla-tupla tuosta ottelusta.

Ensimmäisen katsauskierroksen vaikein valinta osuu pitkän pohdinnan jälkeen HNMKY:n vieraana kärsityn tappion suuntaan, jossa Essia Hurme veti äärimmäisen vakuuttavat 30 minuuttia ja 45 sekuntia. 20 pistettä, 8 levypalloa, 4 syöttöä ja 4 riistoa ovat kovia numeroita itsessään ja kun päälle lisätään, että Essian puolituntisen aikana Caps jäi pinnan plussalle, nousee suoritus maalikameran kuvassa kärkipaikalle.

Kataja Basket

Alkukauden saldo: 2-3. Voitot Panttereista ja Pontevasta, tappiot ToPolle, Nokialle ja Pyrinnölle.

Divarikartan piristys reipashenkisenä aikuisjoukkueena, joka on valmis tekemään minkä tahansa joukkueen sunnuntai-iltapäivästä nihkeän. Miltei kaikin mahdollisin mittarein sarjan tasaisimpia joukkueita, aina pituusjakaumasta peliaikoihin ja pisteidentekijöistä korisuhteeseen. Viiden matsin jälkeen voittoprosentti on vielä alle 50, mutta korisukkia on kulutettu Katajan peleissä yhtä paljon molemmissa päissä. Räjähdyspotentiaalia siis löytyy, kuten joukkue Hyvinkäällä näytti.

Jotain turvallista ja lämmintä on siinä, että Katajan kantaviin voimiin kuuluvat edelleen tuulennopea takapelaaja Anni Laurikainen, ikitaistelija Ada Käyhkö ja horjumattomalla varmuudella oman ruutunsa hoitava Sandra Keskevaari. Alati muuttuvassa maailmassa tarvitaan peruskiviä joihin nojata.

Maustetta ja tulivoimaa ryhmään ovat tuoneet uusina tulokkaina JBA:ssa viime kaudella divaria pelannut tarkkakätinen ja nopeajalkainen takapelaaja Mette Laine, sekä HNMKY:n riveissä menneen kauden tahkonnut äärimonipuolinen laituri Fanni Kantonen. Molemmat ovat löytäneet nopeasti paikkansa ryhmän sisällä ja tekevät omilla erityisominaisuuksillaan Katajan uuden päävalmentajan Joonas Riikosen elämästä rahtusen helpompaa.

Kolmesta tappiosta huolimatta Kataja on osoittanut kuuluvansa siihen ryhmään, joka varmasti taistelee kynsin ja hampain pudotuspelipaikoista kevään korvilla. Tappio-otteluissaan joensuulaiset ovat jokaisessa olleet ainakin teoreettisen iskuetäisyyden päässä vielä päätösjaksolla ja Pyrintöä vastaan kotona johtoasema vaihtui tappioon vain viimeisen neljänneksen surullisen osumatarkkuuden ja muutaman tarpeettoman menetyksen johdosta. Helpolla yksikään joukkue ei Katajaa vastaan ole kuitenkaan päässyt, eikä varmasti tule pääsemään.

Kokemuksen tuomalla rintaäänellä ja iloisesti kolmosia irrottelevalla otteella Kataja on vaarallinen syksyllä, mutta oletettavasti vieläkin ikävämpi vastus keväällä. Tappioiden tullessa sarjan kärkikolmikossa heiluville nipuille joukkueen voittosaldo hieman hämää, jonka vuoksi on syytä odottaa rauhassa otteluohjelman tasaantumista ja seurata joukkueen edesottamuksia suurella mielenkiinnolla.

Alkukauden The Suoritus

Seitsemättä kauttaan divarikarttaa kiertävä Niina Sedano teki parin vuoden tauon jälkeen paluun näille parketeille vuosi sitten, mutta meno sen kuin kiihtyy. Alkukauden komeimman suorituksen kunniamaininta kohdistuu ansaitusti Niinalle, sillä uran ennätyspisteet iskettiin tauluun Nokialla ja samaa lukemaa sivuttiin kuukauden päätösottelussa Hyvinkäällä! Näistä voiton vie kuitenkin Nokian palloiluhallin tupla-tupla, Sedanon kirjauttaessa tilastorivilleen komeat 16 pistettä, 13 levypalloa ja 2 koriin johtanutta syöttöä!

Hyvinkään Ponteva

Alkukauden saldo: 3-2. Voitot Riennosta, Hongasta ja EBT:stä. Tappiot JBA:lle ja Katajalle

Nuori ryhmä nuorentui entisestään jo kauden avauksessa JBA:ta vastaan, kun sarjan luotettavimpiin ja pitkäaikaisimpiin pelintekijöihin lukeutuva Miisa Pylkkänen joutui jättämään kentän epäonnisen törmäilyautokohtauksen jälkeen. Viime keväänä muuttohaukkamaisen paluun hyvinkääläisten riveihin tehnyt Pylkkäsen takakentän luottopari Vera Mäenpää on joutunut Pylkkäsen poissaolon aikana urakoimaan puolen tunnin keskiarvolla, eikä tuo minuuttimäärä tule merkittävästi pienenemään ennen kuin lupaavan nuoriso-osaston rutiinitaso kasvaa kauden edetessä divarin vauhtiin ja kovuuteen mukaan.

Päävalmentajan ja tässä kohtaa jo HyPo-ikoniksi laskettavan Tero Niskasen kovimmat lyömäaseet ovat löytyneet Pylkkäsen loukkaantumisen myötä entistä vahvemmin etukentän puolelta. Kesällä U18 maajoukkueen paidassa maajoukkuedebyytin tehnyt Anni Mujunen on vitospaikalla rouhinut hurjat, reilut 35 minuuttia ottelua kohden ja samalla lyönyt tauluun viime kautta kovemmat numerot kaikkiin merkittäviin tilastokategorioihin. Kun koko koripallomaailma puhuu rullaamisen syvyysuhkasta ja vitospaikan muuttumisesta vain kloonattujen roolipelaajien työmaaksi, repii nuorukainen 6 hyökkäyslevypalloa ottelua kohden, viimeistelee riman ympäriltä silmämääräisesti ”kaiken”, tarjoaa nopeilla jatkoilla vapaita heittoja kavereille, ampuu kolmoset naruihin 50% tarkkuudella ja toimii puolustuksen ankkurina.

Jos divarissa jaettaisiin kuukauden pelaajan titteleitä, olisi Mujunen ollut kiistatta valmis haastamaan kenet tahansa lokakuun pystistä.

Mujusen kaverina hyvinkääläisten Twin Towers -viisikossa toimii vuotta nuorempi Milja Helminen, jonka kehityskaari on pelottavan samankaltainen Mujusen kanssa, mutta luonnollisesti vuoden viiveellä. Tärkein kysymys tässä on nyt se, että mitä maksaa liput HyPon treeneihin? Emme halua intoilla liikaa, mutta jokainen yli 180-senttisten sisäpelaajien kanssa toimiva valmentaja soittaa tätä lukiessaan Lippupalvelun vaihteeseen ja kysyy tuota samaa kysymystä.

Valopilkuista ja nuoresta iästään verrattoman paljon koripallokokemusta kerännyt Mäenpäästä huolimatta HyPo on osoittanut nuorelle joukkueelle ominaisia piirteitä. Kauden avauksessa kunniallinen taistelu JBA:n vieraana, mutta jänne ei kestänyt vielä loppukiriin asti. Hyvän flow’n siivittämänä kuitenkin kotivoitto TuRista kolmannen jakson tyrmäyksellä ja samalla sapluunalla Honka nurin seuraavana viikonloppuna (Mujunen 21/19/6s!!!).

Vuoristorata ei kuitenkaan kiihdytä ikuisesti edes Hyvinkäällä ja kokenut sekä monipuolinen Kataja toimi jarrumestarina lokakuun lopulla, palauttaen HyPon takaisin sorvin ääreen selvin numeroin. Yskähdellen marraskuun puolelle siirtynyt HyPo palasi kuitenkin voittokantaan, rouhien arvokkaan voiton EBT:stä päätösjakson rajulla, hurmioituneella kirillä.

Alkukauden The Suoritus

Joskus on palkitsevaa etsiä piilotettuja helmiä ja ohittaa kansan syvien rivien hehkuttamat, valtavirtasuosioon nousseet esitykset. Anni Mujusen show Honkaa vastaan on kuitenkin sellainen, ettei sitä voi ohittaa pöyhkeinkään luxemburgilaisia viinejä nauttiva itäkalliolainen hipsteri. Reilussa 35 minuutissa tauluun 21 pistettä, 19 levypalloa, 6 syöttöä, 3 riistoa ja 3 torjuntaa. Se on niin aikuisen ihmisen tilastorivi, ettei Mujusta kohta voi enää kansanomaisesti kutsua nuorisolaiseksi.

Tapiolan Honka

Alkukauden saldo: 1-4. Voitto Panttereista, tappiot Nokialle, Pyrinnölle, Pontevalle ja JBA:lle.

Honka on omanlaisensa Divarin villi kortti ja otteluohjelman jännitysmomentti monelle joukkueelle. Kasapäin potentiaalia sisältävä ryhmä on positiivisimmalla mahdollisella tavalla kuvailtuna espoolainen Muuttuva Labyrintti, sillä mittavasta pelaajalistasta on viiteen otteluun kasattu viisi erilaista yllätysvalmista kokoonpanoa.

Kauden avauksessa Honka tuli perinteiseen tapaan hyvällä intensiteetillä puolustaen Panttereiden ohi toisella puoliajalla ja kairasi kovan kolmen pisteen voiton. Divarin rutiinitaso muistutti kuitenkin itsestään viikkoa myöhemmin liiganousua tavoittelevan ja pelinopeudellaan ihastuttavan BC Nokian muodossa ja aina vaikea Pyynikki oli haastava vieraspelipaikka myös Hongalle. Lokakuun päätteeksi HyPo kävi ryöstöretkellä Tapiolan Liikuntahallilla Anni Mujusen johdolla ja lähti nuoren kauden parhaan esityksen jälkeen sarjapisteet mukanaan.

Niko Nyholmin ja Olivia Eklundin luotsaama ryhmä on vielä alkukaudesta kipuillut menetysten kanssa, mikä on luonnollinen kasvun käyrä nuorelle ja vielä syksyllä pysyviä roolituksia hakevalle joukkueelle. Kauden edetessä erilaiset kokoonpanot ja viisikot saavat enemmän yhteisiä maileja alleen ja kiistaton yksilötaidon määrä nousee pintaan, jonka vuoksi Honka lukeutuu niiden joukkueiden ryhmään, joiden kohtaamista joukkueet odottavat erityisellä jännityksellä. Kun homma loksahtaa raiteilleen, se tapahtuu yllättävän nopeasti.

Marraskuun avaava ottelu JBA:ta vastaan oli haastava, mutta pallosta pidettiin parempaa huolta ja hyökkäyslevypalloja haettiin nälkäisellä otteella kauden keskiarvojen mukainen määrä. Voittoon asti divaridebytantteja sisältänyt kokoonpano ei onnistunut venymään, mutta jokaisesta JBA:n löysästä suorituksesta rankaistiin armotta.

Yksilöistä alkukauden aikana esille ovat nousseet takakentän kaksikko, Noora Sipponen ja Peppi Tyynilä. Nuoresta iästään huolimatta he ovat olleet jokaisissa pelaamissaan otteluissa niitä tarvittavia, nuoren ryhmän kaipaamia pelaajia, joihin nojata hetkillä, jolloin kaaoksen ja kontrollin turvaväli meinaa karata liian suureksi.

Alkukauden The Suoritus

Yksittäisiä välähdyksiä löytyy useammaltakin pelaajalta, mutta katseet hakeutuvat väkisin voitto-otteluun ja Panttereita vastaan esimerkillisesti pelintekijän paikalla pelanneeseen Noora Sipposeen. Tilastot ovat oma asiansa (12/6/4s), mutta erityisesti olemus kentällä sen tiukimmillakin hetkillä osoitti kypsyyttä, joita ei jokaiselta nuorukaiselta vastaavissa paikoissa löytyisi. Kolmen pisteen voitossa +/- lukeman ollessa +20, on suorituksen huikeudesta myös raakaa dataa kotona käytäviin keskusteluihin.

Huomio! Naisten divarikatsauksessa seuraavana vuorossa sijat 1-4: BC Nokia, ToPo II, Pyrintö Akatemia, HNMKY… Pysy kanavalla!