JBA Espoon Kirkkaiden Valojen Alle

//

Jyvässssskylä Basketbaaaalllll Academyyyyyyyyn edustusjoukkue matkustaa tänään hevosvaunujen kanssa Espooseen. Vastaan asettuu sarjakakkonen, 16 ottelustaan 12 voittanut Espoo United.

Yhdistyneen Espoon koripallojoukkue, Espoo United, on ollut Miesten 1-Divisioona A:n vahvimpia joukkueita kuluvalla kaudella. Kolme voittoa sarjakärki Lahti Basketballin takana, ja itseasiassa, puhutaan nyt näistä joukkueiden nimistä. Okei, Helsinki Basketball Academy, Jyväskylä Basketball Academy. Opiskelijoiden jengien nimissä tämä on ihan okei. Sen pystyy suodattamaan suoliston läpi.

 

Perinteiset Lahti Basketball ja Espoo United. Odotan innolla Team BC United All-Stars Collaboration Collective –joukkueen syntymistä.

 

Henkilökohtaisten verisuonentukkijoiden jälkeen palataan takaisin ennakkoon.

 

Espoo United todellakin on ollut yksi divarikauden kovimmista joukkueista. Kolme voittoa Lahden perässä, mutta kolme ottelua vähemmän lahelaisia pelannut United on tiukasti kisaamassa runkosarjan voitosta. Keskimäärin espoolaiset voittavat ottelunsa 13 pisteen marginaalilla, mikä on 16 ottelun otannalla ”ihan hyvin”.

 

Espoolaisten laivaa ohjaavat takakentän jenkkikaksikko, Omar Calhoun (18,8/8,3/2,3 syöttöä) ja kaksinkertainen liigamestari Jeb Ivey (17,6/3,1/4,7). Erityisesti Iveyn operointiin JBA:n pitää saada ote, mikäli sarjapisteet halutaan kaapata Jyväskylään.

 

Kotimaisesta osastosta väkivahva sisäpelaaja Lauri Toivonen (10,1/7,1/2,1) tarjoaa korirenkaan läheisyydessä harmaita hiuksia ja ongelmanratkaisutilanteita JBA:n puolustukselle. Lasse Gummerus (8,0/4,2) heittää bonuskaaren takaa radalle lähettämänsä kuulat 46,8 –prosenttisesti korisukan läpi ja Jouko Järvinen (5,9/4,4/3,0) tarjoaa keskimäärin 19 minuuttia tinkimätöntä joukkuekorista eläimellisellä asenteella toteutettuna.

 

Ville Mäkäläinen (6,1/4,5/2,8) heitti kauden ennätyspisteensä voitto-ottelussa Oulua vastaan, mikä ei sinänsä yllätä, koska kevätaurinkoa muistuttavat valonsäteet ovat lämmitelleet myös Villen otsalohkoa. Ja todellinen pelimies alkaa vertymään parhaimpaansa vasta keväällä.

 

Vierailija JBA:n näkökulmasta illan ottelussa on omat haasteensa. Sarjataulukon nelospaikalla ennen lauantain otteluita majaileva ryhmä lainsuojattomia joutuu lähtemään illan taisteluun ilman Jere ”Jermander” Luomaa. Pihvittäjän läsnäolemattomuudesta huolimatta vierasjoukkue on valmiina EU:n kaatoon kuin-

 

*Ei taas jotain politiikkavitsiä, kun ketään ei ihan oikeasti kiinnosta.*

 

-kreikkalainen-

 

*Kreikkalainen? Oikeasti? Taas? Sä tykkäät kreikkalaisesta safkasta, lopeta niiden pilkkaaminen.*

 

-lainaneuvottelija.

 

*MIKSI? Et voi samaa vitsiä kierrättää millään näin lyhyellä aikajänteellä uusiokäyttöön. Meitä kaikkia vähän myötähävettää nyt.*

 

Illan ottelun alla polttavat puheenaiheet ovat seuraavanlaiset. Halusitte lukea niistä tai ette. Todennäköisesti ette, mutta koska luette niin kysykää itseltänne, oletteko oman itsenne herra taikka rouva, vai ohjaileeko teitä ympäristön paine ja sosiaalisten tilanteiden kammo? Hyväksykää itsenne, poistukaa epämukavuuden vuoristoradasta ja uskaltakaa rakastaa itseänne.

 

– Päällikköjen päällikkö, jokaisessa merkittävässä tilastokategoriassa joukkueen kärkipaikkaa pitävä Robert ”Koiran suolistokuiskaaja” Juvonen on westendiläisestä habituksestaan huolimatta kansan mies, man of the people. Ja jos totta puhutaan, Robertia ei ole nähty vaaleanpunaisessa purjehduspikeepaidassa kuin noin kerran viikossa siitä lähtien kun lämpömittari kävi ensimmäisen kerran pakkasella. Huhujen mukaan Robert kävi viikolla keravalaisväritteisellä boulderointiretkellä juniorivalmentajalegenda Karri Ärlingin kanssa.

 

Tarina ei kerro, yöpyivätkö miehet retkellään vuoristolla kuin Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal, mutta tuo on ajatus jonka kanssa voitte kaikki nukkua tulevan yönne vähän paremmin.

 

Jotain illan ottelusta? Niin joo. Robert tekee varmaan koreja.

– Jason ”Sacramenton Valtteri Leppänen” Williams, tai siis, Valtsu, on viettänyt viikkonsa harjoittelemassa uusia liikkeitä. Alapuolella video.

Me ollaan Valtteri kaikki oikein ylpeitä sinusta. Anna kukkasi kukkia.

 

– Ovi aukeaa pimeässä koripallosalissa. Sisään kävelee mies. Päättäväisin askelin, uunituoreella parketilla etenevä hahmo on kuin Dressmann-mainoksen mies. Charmikkaassa parrassa, hidastetuin liikkein ja erotiikkaa tihkuvan olemuksen kanssa määränpäätään kohti kulkevan miehen ympäriltä lähtee satapäinen lauma kyyhkysiä lentämään, koska miksi koripallosalissa nyt ei olisi kyyhkysiä.

 

Jostain salin uumenista, pallo pyörii miestä kohti. Pallo kouraan, kuula kertaalleen lattiaan puolen kentän viivan kohdalla, uudestaan kolmen pisteen kaaren tuntumassa ja lähtölaskenta käyntiin.

 

Kolme.

 

Kaksi.

 

Yksi.

 

Miikka Marttinen tekee lay-upin.

 

– Samuli ”Herkkä Suomalainen Mies” Oja on katsonut koko viikon YouTubesta Sakari Kuosmasen esittämää Finlandiaa ja päässyt käsiksi henkiseen ytimeensä. Ainoa jäljellä oleva kysymys on; Nähdäänkö Tapiolan urheiluhallin koritelineen rikkovan JULISTOINTI-DONSSIN jälkeen mikahäkkis-, moottorisaha-, vai hillitty nyrkkituuletus?

 

– Timi ”Höynäyttäjä” Puittinen operoi Pyrintöä vastaan kauden top-3 up&under –jekutuksen maanantaina. Nähdäänkö jatko-osa tänään? Haarautuuko elokuvasaaga spin-moven suuntaan? Kukaan ei tiedä mitä tänään tapahtuu, mutta se on varmaa, että Timi gaaddääm Puittinen on paikalla, läsnä ja valmis dominoimaan.

 

– Jaakko ”Iloinen ja positiivinen mies” Björk kantaa tänään Laukaan Urheiluijoiden lippua ottelutapahtuman avausseremoniassa. Laukaa toivoo autonomiaa ja Björkin odotettu mielenosoitus nostaa kulmakarvoja, mutta päävalmentaja Mikko Tupamäki tukee Björkiä tämän mielenilmauksessa. Koska Laukaa. Whatever. Laukaa on Jyväskylän Kisko.

 

– Chuku ei ole ennenkään jaksanut sen kummemmin kiinnostua kirkkaista valoista ja turhasta hypestä. Mies tekee duuninsa, jakelee käsittämättömiä bullet passeja ympäri parkettia ja puolustaa tällä hetkellä sellaisella energialla, ettei vastaavaa ole nähty sitten sen kerran kun Kalle Peltonen sai käsiinsä energiajuoman. Tapiola ei ehkä ole valmis Chukuun, mutta Chuku on valmiina valloittamaan Tapiolan.

 

– Niilo ”Nipsu” Kärkkäinen! Nuori Padawan. Useimmat lukijat eivät tiedä tätä, mutta Niilon mielestä paras tapa viettää vapaa-aikaa treenien ulkopuolella on soitella pilapuheluita Kalle ”Parrankasvatuksen sietämätön vaikeus” Peltoselle ja esittää olevansa kilpailulautakunnasta, joka on valinnut Kallen voittajaksi kilpailussa, jonka pääpalkintona on kolmen vuoden tilaus ”Me Naiset” –lehteä. Kalle innostuu joka kerta ihan yhtä paljon. Kalle ei ole hyvä tunnistamaan ääniä tai toistuvia salajuonia.

 

– Ville ”Gossip Girl” Lehtonen on viettänyt aikaansa paremmin kuin keskimääräinen koripalloilija. Päätöskauden kahteen otteeseen viikolla taas katsonut Ville on ollut vähän herkällä päällä, mutta sen ymmärtää, koska onhan se nyt ihana sarja. Hyvä Ville!

 

EU vs. JBA. 17.00. Tapiolan Urheiluhalli. Liveseurantaa osoitteessa basket.fi.