JBA Gradia EYBL-lopputurnauksessa Tallinnassa

//

JBA Gradian poikien joukkue on kauden 2021/22 aikana pelannut kansainvälistä European Youth Basketball League -sarjaa, joka sisältää kolme turnausta ”runkosarjaa” ja lopputurnauksen, johon pojat pelasivat itsensä hienosti voittosuhteella 11-4. Perjantaina alkavan lopputurnauksen mitalipeleihin joukkue selviää voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta kävi miten kävi, vähintään kolme kovaa kansainvälistä ottelua on jälleen tarjolla viikonlopun aikana.

– Parastahan näissä turnauksissa on se, että pelaajat pääsevät mittaamaan omaa tasoaan ikäluokkansa kansainvälistä kilpailua vastaan, JBA Gradian poikien päävalmentaja Toni Nyman toteaa.

– Koska pelaamme U20-ikäluokassa, monet nuorista pelaavat itseasiassa selkeästikin vanhempia pelaajia vastaan. Kontrastina esimerkiksi 1-Divisioona B:n otteluille, nämä ovat todella hyviä tapahtumia kehittymiseen ja oppimiseen.

Sarjan tasoa kuvaa paljon se, että osassa joukkueista pelaa pelaajia, jotka saavat vastuuta myös kovatasoisessa aikuisten Latvia-Viro sarjassa, jossa nimensä mukaisesti pelaavat Latvian ja Viron parhaat joukkueet. Kovan luokan yksilöt yhdistettynä kansainvälisille peleille ominaisella pelikovuuden ja tempon värittämällä pelityylillä on yhtälö, johon on varmasti helppo syttyä niin pelaajana kuin valmentajana.

– Peli on pääasiassa todella suoraviivaista ja nopeaa. Käytännössä kaikki joukkueet ovat todella urheilullisia ja laittavat puolustuksen todella koville, mikäli ei olla riittävän aloitteellisia ja valmiina kamppailemaan ihan koko ajan, Nyman huomauttaa.

– Nämä ovat niitä pelejä ja sellaista koripalloa, jonka parissa nuorten olisi hyvä päästä kilpailemaan mahdollisimman paljon. Jos haluamme valmistaa pelaajia koripalloammattilaisuuteen ja mahdollisesti kansainväliseen uraan ja maajoukkuepeleihin, tämä on se peliympäristö mikä erityisesti antaa eväitä siihen kehitykseen.

Lopputurnaukseen JBA Gradia lähtee odottavaisin tunnelmin, sillä aikaisemmissa turnauksissa joukkue on kärsinyt tappiot vain välieriin jo valmiiksi tiensä selvittäneille Audentesille ja Tartu Universitylle. Perjantain avausottelussa vastaan asettuu virolainen Keila BS ja perjantain toisen ottelun aikataulu selviää avauskoitoksen jälkeen. Ja, kuten todettua, kahdella voitolla aukeaa tie lopputurnauksen mitalipeleihin.

– Ensimmäisestä EYBL-kaudesta on jäänyt ehdottomasti positiivinen kuva ja tämä on ollut kaikin puolin onnistunut kokeilu jota jatkamme varmasti tulevaisuudessa. Kansainvälistymisen on toiminnassamme erittäin tärkeää ja jo nyt olemme saaneet verkostoiduttua hienosti. Hyvää palautetta toiminnastamme ja tiedusteluita opiskelun ja harjoittelun yhdistämisestä Gradiassa on tullut muiden seurojen valmentajilta ja taustahenkilöiltä joka tapahtumassa, Nyman iloitsee.

Perjantain avausottelu Keila BS:ää vastaan pelataan kello 10:30. Turnauksen jatko-ohjelmasta tiedotamme, kun se viikonlopun edetessä selviää.

Kaikki ottelut katsottavissa livenä täällä.