Jyväskylä Basketball Academyn tyttöjoukkueet näkivät päivänvalon virallista kertaa ensimmäistä kertaa tällä kaudella, kun WU16- sekä WU19-ikäluokkien valtakunnallisissa sarjoissa nähtiin tutun sinivalkoisissa väreissä kulkevia nuoria urheilijoita. Kaudet ovat vielä sinettiä vaille valmiita, mutta jo nyt voidaan todeta, että debyyttikausi tyttöjen sarjoissa oli vähintäänkin onnistunut.
Nuoremmat, U16 ikäluokan tytöt lunastivat paikkansa SM-sarjaan Lehtisaaressa pelatuissa karsinnoissa kaatamalla PuHun ratkaisevassa kamppailussa komean ottelun päätteeksi. SM-sarjassa joukkue on joutunut kamppailemaan loukkaantumisten kanssa, mutta voitot kärkinelikkoon kuuluvia Kouvoja ja Orimattilan Jymyä vastaan, sekä tasaiset kamppailut sarjakakkosta Honkaa vastaan ovat osoittaneet tytöille, että paikka ikäluokan parhaiden pelaajien seurassa on todellakin ansaittu.
Loppukaudeksi JBA:n tytöt saivat vahvistusta Oulusta ja JBA:n tyttöjoukkueiden ovet ovat myös jatkossa auki kaikille, jotka kokevat tavoitteellisen harjoittelun ja kilpakoripalloon tähtäämisen olevan lähellä sydäntään.
Vanhemman ikäluokan sarjaksi kääntyi lopulta valtakunnallinen 1-Divisioona, kun tasainen kamppailu karsintojen viimeisessä ottelussa Turun Rientoa vastaan kääntyi lopulta turkulaisten voitoksi. Kauden edetessä JBA on saanut nauttia Vimpelin Vedon liigajoukkueessakin pelaavan Taru Timon, sekä Äänekosken Huiman 1-divisioonajoukkueessa pelanneiden Emmi-Julia Paajasen sekä Vilma Suomen esityksistä.
Tasaisessa sarjassa JBA kärsi nuoremman ikäluokan tapaan loukkaantumisista ja kolhuista kauden mittaan tarpeettoman paljon, mutta vähintään yhden voiton kaikkia sarjan joukkueita vastaan kirjauttanut joukkue on pitänyt sisällään lukuisia hienoja tarinoita. Yksi näistä tarinoista kuuluu pitkältä kuntoutusjaksolta pelikentille syksyllä palannut Oona Koistinen.
»Jyväskylän alueella Muuramen Urheilijoissa, Säynätsalon Riennossa ja HoNsUssa koripalloa harrastaneena ja seuranneena JBA:n uusi ote oli melko ratkaiseva tekijä ylipäätään koripallon jatkamisessa», Koistinen toteaa.
Kauden aikana pienistä kolhuista kärsinyt Koistinen on pelannut 11 ottelussa, kirjauttaen 5,7 pistettä, 4,5 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 2,9 riistoa ottelua kohden. Sarjan kärkikaksikkoon lukeutuvaa Ringsidea vastaan syntyi kotiottelussa kauden kärkipisteet, 16.
Henkilökohtaiseen kehittymiseen panostetaan arkiharjoittelussa paljon ja työn jälkenä JBA:n pelaajia löytyy henkilökohtaisten tilastojen kärkisijoilla molemmissa ikäluokissa sinivalkoisten pelaajia. Valtaosan harjoittelutunneista henkilökohtaiseen kehitykseen kiinni lyöminen on lämmittänyt myös Koistisen mieltä.
»Kiinnostus pelaajien hyvinvoinnista ja kehityspolusta oli alusta asti selkeää, ja tavoitteellinen ympäristö motivoi. JBA:n ja koulun puolesta yhteisesti järjestetyt aamuharjoitukset ovat antaneet mahdollisuuden viedä omia henkilökohtaisia taitoja ja kehityskohteita eteenpäin ja saada yksilöllistä valmennusta», Koistinen iloitsee.
»Itselläni jäi polvileikkauksen takia yksi kokonainen kausi pelaamisen puolesta välistä, mutta aamutreeneissä pääsi silti hiomaan heittoa ja tekemään kuntoutusta valmentajan kanssa, mitä illan joukkuetreeneissä ei samalla tavalla voi toteuttaa.»
Urheilun ja opiskelun yhdistäminen on nuorille urheilijoille usein hankala, tasapainottelua vaativa asia. JBA haluaa kuitenkin tukea urheilijoita koripallon lisäksi opiskelussa ja tarvittaessa tehdä koulun kanssa yhteistyötä, jotta pelaajien arjesta tulisi mahdollisimman sujuvaa.
»Urheilupanotteisen koulun kautta olen myös saanut opettajilta isoa ymmärrystä ajoittaisista poissaoloista sekä oppilaanohjaajilta neuvoja opiskelun ja urheilun yhdistämiseen, mikä on itselläni sujunut ongelmitta, koska kursseja ja jaksoja voi säätää juuri itselleen sopivaksi», Koistinen valottaa.
»Itselläni on vapaa-aikaakin jäänyt niin paljon kun vain on tekemistä keksinyt, kun on saanut jakaa kurssit ja kirjotukset 3,5 vuoteen. Tuo on ollut paljon urheilevalle todella iso helpotus.»
Ensi kaudella JBA:n alaisuudessa toimii ainakin U19-ikäluokan juniorijoukkue, sekä naisten joukkue.