JBA Naiset Kaudella 2023/24 – Ei Tehdä Tästä Mitään Kohtausta Nyt

//

Mennyt kausi päättyi pettymykseen, mutta urheilun paras puoli on aina kysymättä vastaan saapuva uusi mahdollisuus mitata oma taso, luoda uusi tarina ja rakentaa sen päälle. Ja nyt luodaan sellaista stooria, että edes Pihla Jaatisen jalat eivät pysy sen tarinankerronnallisten ylikierrosten tahdissa.

Viime kauden joukkueesta liigakentille siirtyvien pelaajien virtaa lähti ylläpitämään Pinja ”Laukaan LeBron” Paananen, joka villitsee yleisöä jatkossa Forssan Alun tarunhohtoinen pelipaita päällään. Kesän parikymppisten maajoukkueen matkassa ex-/ikijebalaisen Annika Aarrejoen kanssa viettänyt Pinja ehti kolmen JBA-kautensa aikana murtautumaan Divarin potentiaalisimpien laitureiden joukkoon ja väläytteli ajoittain täysin pitelemätöntä korintekotaidokkuutta aina riman läheltä parkkipaikalle asti.

Tulevaisuus näyttää hurjan lupaavalta, mutta haikeista fiiliksistä ei voi välttyä tiedotusportaan läppärin äärellä. Pinja ehti nähdä ja antaa oman panoksensa alueen pitkiin aikoihin ensimmäiseen U19 SM-sarjajoukkueeseen, ikimuistoiseen Tallinkin reissuun, divaritaipaleen alkuaskeliin ja hurjaan puolivälieräsarjaan Helsingin NMKY:ta vastaan (joskin epäreilun lyhyesti nilkkavamman vuoksi). Valokeilaa vältteleväksi ihmiseksi, ehdit Pinja olemaan toiminnan kiistattomassa ytimessä koko JBA:ssa viettämäsi ajan.

Kiitos Pinja. Nyt, pistä Forssa sekasin.

Sitten tulevan kauden Ryhmä Rämään. Jos nyt olemme yhtään ymmärtäneet tarinoiden päälle, niin esimerkiksi hyvissäkin elokuvissa voi siis ilmeisesti olla vaikka kuinka iso kasa roinaa vessataukoja varten, kunhan niistä löytyy muutama timanttinen kohtaus. Ne on ne mitä jää kenellekään mieleen.

Ei kukaan katso Pulp Fictionia niiden hetkien takia, kun Bruce Willis hengailee motellihuoneessa. Mutta siinä välissä ehtii tekemään popparit, omien elämänvalintojen arviointia ja veroilmoituksen. Samuel L. Jacksonin aamiaiskahvila-kohtauksen sen sijaan muistaa kaikki.

No, anyway. Jaotellaas nämäkin sekoilijat ryppäisiin sittennii.

Takapelaajat, Jotka Pomputtelevat Palloa Avoautoissa

#4 Reetta Jakonen, 173cm/-07

Lupaava takuriwelho, keskimatkan kahden jalan stepbackien (ymmärrätte myöhemmin täsmennyksen syyn) mestari, varomattomien letkautusten maestro ja äärimmäisen tehokas pallosieppo kun treenien jälkeen pitää kasata kuulat säkkiin. On ehtinyt esittää treenimatseissa väläytyksiä vastustajien kepittämisestä, eikä todistettavasti väistele ketään vastustajaa kentällä vaikka olis miten divari- ja liigamatseja alla. Lähtökohtaisesti pääpelipaikka junnuissa tulevalla kaudella, mutta kilpailee kiivaasti paikasta Divarikokoonpanossa.

Jos Reetta olis kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#10 Aura Abbey, 168cm/-03

Joukkueen apukapteeni ja JBA:n sekä keskisuomalaisen koriksen oleellisimpia hahmoja, joka kärsi viime kaudella nilkkavammoista muiden ihmisten jalkojen löytäessä itsepintaisesti tiensä Auran laskeutumisalueelle. Puolikkaallakin nilkkamäärällä teki kentällä jatkuvasti vain voittavia koripalloasioita, eikä tuo trendi tule kaiken järjen mukaan muuttumaan esimerkiksi ikinä. Viimeisen parin vuoden aikana likimain williintynyt persoonana, mikä tekee elämästä treenien aikana sekä niiden ulkopuolella uskomattoman elämyksen kaikille muille läsnäolijoille. Koripalloparketilla pysäyttää kenet tahansa, milloin tahansa.

Jos Aura olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#13 Elsa Sorri, 162cm/-05

Elsa Sorri ajaa aamutreenien jälkeen Tierillä keskustan K-Marketille, ostaa pullan palkinnoksi kotimatkan puoliväliin asti pääsemisestä ja syö sen samalla kun kävelee loppumatkan. Tämä voidaan käsitellä sponsoritoiveena Tierin ja K-Ryhmän suuntaan tai intervention aloituspuheenvuorona. Sähäkkä pikkuväkkärä on ottanut kesän aikana isompia kehitysharppauksia kuin mihin Elsan omat jalat olisivat fyysisesti kykeneväisiä, enää tarvitaan riittävän vakuuttavia vakuuttelijoita ympärille, että Elsa myös itse hyväksyy sen faktan.

Jos Elsa olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#17 Aino Tervanen, 168cm/-06

Harjoittelija vailla vertaa, joka todennäköisesti ottaa 18-vuotispäivänään koko selän kokoisen Ball Is Life -tatuoinnin. Vaatii selityksen ja selvennyksen useimpiin asioihin niin, ettei yhtäkään kysymysmerkkiä jätetä leijumaan ilmaan ikinä, milloinkaan, missään. On osoittanut kentän ulkopuolella velmuilijan piirteitä ja rikkoo kaavoja ja rutiineja jo kokeneen konnan tavoin. Kun nuo samat piirteet löytävät tiensä koriskentälle, ollaan jonkun suuren äärellä! Reetan tavoin pääasiallinen pelipaikka nuorukaisten kanssa, mutta pitkän kauden aikana kaikki on mahdollista.

Jos Aino olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#18 Pihla Jaatinen, 170cm/-03

Lapuan lahja keskisuomalaiselle koripalloilulle! Ainoa koripalloilija maailmassa, joka liikkuu kentällä yksinomaan pää polvien tasolla. Ja miljoonaa. Aina jestas sentään vähintään miljoonaa. Keskialueen kiihdytystilanteissa ei Pihlan kyydissä pysy ilman moottoroitua ajoneuvoa. Pointin pelaamista hartiavoimin vuoden verran opiskellut Jahla Piitinen on joukkueen ehdoton ilopilleri, räiskyvistä räiskyvin persoona, alati viemässä kaikkien joukkuekavereiden suunvuoron tilanteessa kuin tilanteessa ja jokaisten bileiden sytytystulppa. Yksi pelaajista, jotka pelaavat tulevalla kaudella myös Vimpelin Vedon liigajoukkueessa otteluita kun tilanne sille on otollinen.

Jos Pihla olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#25 Sara Himanen, 170cm/-04

Laukaan nuorempi Rölli, joka on nostanut profiiliaan kausi kaudelta Divarin takapelaajarankingeissa. Sulavampiliikkeisempää pelaajaa ei näiltä leveyspiireiltä löydä, eikä mitään perusteita ole olla olettamatta, etteikö Saran kolmen pisteen prosentti kauden päätteeksi huitelisi hyvän maun rajojen ylärekisterissä. Joukkueen kantavia voimia pelillisesti, henkisesti ja ”VELIIIII” -huutojen määrässä. Oman elämänsä Samuel L. Jackson, sanavalmiimpi kuin Scrabblelauta ja järjen ääni tiettyjen sekopallojen ryhmässä.

Jos Sara olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#35 Helmi Lampinen, 162cm/-07

Uuraisten sinnikkäin oikealle viettävä pora säväytti parissa treenimatsissa sähäkkää 1vs1-puolustamista ja on harjoituksissa jatkuva uhka puolustuksen etulinjojen puhkaisemiseen. Reetan ja Ainon tavoin pääasiallinen pelipaikka löytyy U19-joukkueesta, mutta tämän kaikkia lähietäisyydelleen erehtyvää läsnäolijaa jutuillaan ilahduttavan ja ihmetyttävän nuorukaisen tulevaisuus on yhtä valoisa kuin kerran tai pari joka treeneissä jonkun neronleimauksen seurauksena päänsä päälle syttyvä hehkulamppu.

Jos Helmi olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#99 Henriikka Mikkonen, 166cm/-03

Oulun oma Teja Oblak. Heneltä löytyy takataskusta hesitationia kuin Aatu Aaliolta konsanaan ja kyseesä on myös jengin ainoa rehellinen ”kädet taskuun” -kolmosten irrottaja. Syvällinen ajatusten antikvariaatti, strong independent woman ja kylän hurjin Opel-kuski. Palautunut viime kesän ensimmäisen Open Gym -tapahtuman aikana tapahtuneesta ACL-vammasta (kiva muuttolahja kenelle tahansa) ja on timanttisemmassa urheilijan kondiksessa kuin evö bifoor. Vajaa vuosi siinä meni kunnes introverttiluonne löysi täysin paikkansa ryhmästä, jonka jälkeen Henestä on muodostunut odotetusti jokaisen joukkuelaisen salainen suosikkityyppi. Mutta ei kukaan kerrota sitä ääneen ettei se ylpisty.

Jos Hene olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

Edellämainittujen Edunvalvojat (Ne Enemmän Koppitilanteista Höntyilevät Kaarikaaharit)

#1 Kessu Leppänen, 174cm/-02

Basketissa voi lukea ihan mitä tahansa, me kaikki tiedämme Kessun todellisen henkilöllisyyden. Kylmäverinen korintekijä joka polttaa tiensä läpi jokaisesta edes ajatuksen tasolla lähestyvästä puolustajasta ja lajin pioneeri, jolta Marine Johannes kopioi yhden jalan stepbackit. Esimerkin voima on Kessu valtava ja käytät sitä usein tosi hienosti, mutta olis ollut tosi kiva jos et olis Olga Arhonsaloa opettanut lopettamaan koulunkäyntiä joka torstai aina aamutreeneihin. Se, että se keplottelu toimi sulla hädin tuskin ei tarkoita, että nuorukaiset pitäis ohjata samoille, liukkaille harhapoluille.

Ja joo. Kapteeni. Sekä yleinen urheilufani. Jonka vuoksi otti kauden kynnykselle perinteisen hiihtolajien tavaramerkin, mykoplasman, kanssaeläjäkseen. Koko organisaatio arvostaa tunnollista urheilufanittamista, mutta jätetään nää jatkossa sinne ladun varteen.

Jos Kessu olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#3 Ella-Maria Hiltunen, 172cm/-03

Rollon rokkitähti halusi jostain syystä varta vasten painottaa heti alkuun, että on vastuussa kaikista veljeensä liittyvistä vitsailuista näillä interweb-sivuilla. En tiedä mistä tämäkin nyt kumpusi, mutta välitettiin tieto eteenpäin kun käskettiin. Vastikään rapeaan 20 vuoden ikään varttunut Ella elää vihreän valon katkasija ON-asennossa, eikä syyttä. Heitto lähtee nopeasti, korkealta ja ihan mistä akrobatialiikesarjoista tahansa. Urheilijana valtaisia harppauksia vuodessa ottanut päiväkodin lasten painajainen, jonka arvo joukkueelle on myös kentän ulkopuolella korvaamaton.

Jos Ella olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä. Tiedoksi vaan Ella, että tämä oli koko ennakon helpoin.

#20 Nanna Kunnila, 168cm/-01

Korson Kunnon kasvatti, Helmi Basketin organisaatiossa marinoitu ja maailman merillä seilannut (okei, Hollannin tulppaanipelloilla tunnelmoinut, whatever) kakkospaikan monitaituri, jolta onnistuu tarvittaessa myös matkaoppaan hommat esimerkillisin ottein. Viime kaudella Divarin tarkin kolmen pisteen heittäjä hurjalla 45,5% tarkkuudella, tällä kaudella koitetaan sit vielä saada sen verran irrotuksia ilmaan ettei tarvi arvuutella, että ilmestyykö se kunniamaininta Basketin pelaajakorttiin. Äärimmäinen koripalloälykkö, joka tekee kentällä vain nopeita, fiksuja ja tyylikkäitä valintoja. Kentän ulkopuolella harrastaa kyseenalaisia kulinaristisia valintoja ja treenireissuja ei ONNEKSI voi sääilmiöiden vuoksi kohta tehdä enää sähköskuuteilla.

Jos Nanna olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#23 Jenna Viljakainen, 170cm/-95

Jennalla ei kaaren takaa volyymia puuttunut, mutta ei sitä heittoa hemmetti sentään pidäkään pantata jos ampuu roskaa naruihin 50% tarkkuudella alkukauden ajan. Lopulta prosentti asettui muun Divarin mielenterveyden säilyttämisen vuoksi inhimillisiin lukemiin, mutta alkavalla kaudella Jenna juoksee edelleen ympäri parkettia päivänvaloa etsien ja irrottaa heti kun kyynärpään saa suoraksi ja punainen rengas näkyy. Kuten, perhana sentään, kuuluukin. Liigapelaajan heitto, muita ominaisuuksia hiotaan päivä päivältä lähemmäs sitä standardia. Ihmisenä aivan täysin menetetty tapaus ja on turmellut Pihla Jaatisen henkisen mielenmaiseman yhdessä vuodessa, mutta idiiswadidiis. Henkiset turmelemiset kestetään kunhan aina irtoaa kun ranne on vapaa.

Jos Jenna olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä. EI VAAN JENNA, EI VAAN.

Etukentän Erikoisosaajat

#6 Titta-Riina Lepistö, 182cm/-90

”Don’t call it a comeback, I been here for years.”

Tutkitusti parasta mahdollista vuosikertaa oleva Titta on pidetty muulta Divarilta piilossa treenimatsien ajan, mutta kauden avauksessa keskisuomalainen koripalloikoni pääsee kahleista irti. Ja mikäs sen sopivampi paikka palata parketeille kuin tarunhohtoinen Lappeenrannan Urheilutalo. Toiveistaan huolimatta ei tulla peluuttamaan pelkästään vitospaikalla skriinitolppana, ellei taio Sarkku Mikkosta hylkäämään skriinejä ja syöttämään tyhjäksi jääneeseen poppiin.

Todellinen koripallon moniosaaja, joka jekuttelee itselleen pinnoja postista, ampuu kaaren takaa täydellisen Tupla-L:n heitolla p*skaa naruihin ja tiputtelee ilmaisia pisteitä jengikavereille jos ne vain tajuavat leikata tyhjiin tiloihin. Korvaamaton, kaiken nähnyt esimerkin näyttäjä valmentaa myös HoNsUn U14 tyttöjä rautaisella otteella.

Jos Titta olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#7 Olga Arhosalo, 171cm/-06

Jos olemme täysin rehellisiä, Hullu-Olgalle olisi pitänyt keksiä täysin oma kategoria. Näissä raapustuksissa on silloin tällöin hassuteltu, miten joku pelaaja pystyy tarvittaessa pelaamaan mitä tahansa pelipaikkaa, mutta ne nyt on oikeasti vain hassutteluja. Nuorten kanssa lähtökohtaisesti isomman pelimäärän keräävä Olga on tällä kaudella vetänyt nuorukaisten peleissä pätkiä pointtina ja naisten kanssa stuntannut vitospaikkaa täydellisellä ammattitaidolla. Omaksuu asioita täysin käsittämättömällä vauhdilla ja mukautuu mihin tahansa tilanteeseen tai rooliin saumattomasti. Kun joskus joku kirjoittaa kirjan, missä kerrotaan kaikkiin koripallon pulmatilanteisiin vastaus, Olga lukee sen kirjan yhden kerran ja on sen jälkeen pelannut koripallon läpi. Parketin ulkopuolella onkin sitten pahimman luokan terroristi, hämmentäjä ja Mietelause-Mieto.

”Vastoinkäymiset herättää kiitollisuutta.” – Olga ”Tommy Hellsten” Arhosalo. Thinkaboutit.

Jos Olga olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#9 Moona Hämäläinen, 187cm/-95

Joukkueen ainoa viralliselta koulutukseltaan vitospaikan pelaaja, joka ehti pre-seasonilla pelaamassaan vartissa näyttämään kiistattoman arvonsa koripalloparketilla. Pelastaa joukkueen senttimetrikeskiarvon valahtamisen alle 170:n ja koriksen ulkopuolella pelastaa maailmaa Novassa. Treeneissä pitää fiksuilla kysymyksillään vähemmän fiksut valmentajat varpaillaan. Tulee shokeeraamaan Divarin kaaren nupista ammutuilla kolmosilla ja järkyttämään vastustajien pelaajia pyyhkimällä varomattomat korintekoaikeet päätylautoihin ja nollaamalla palloskriinitilanteet ihan missä tahansa puolustusmuodossa. Sosiaalinen perhonen, joka sulautui uuteen ryhmään noin kahdessa minuutissa ja tyyppi jonka BFF kaikki haluaisivat olla.

Jos Moona olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#11 Henna-Riikka Paajanen, 174cm/-94

Pelipaikkakartastossa useampia kulmia kolunnut Henna veti pakon sanelemana viime kauden lopussa pääasiassa vitospaikkaa ja oppi konseptin nyanssit niin pahuksen hyvin, että olisi valmennusjohdolta edesvastuutonta mikäli samassa roolissa loistamista ei annettaisi jatkuvan tulevaisuudessa. Päiväkodin lasten kauhu/suosikki riippuen päivästä ja viihdyttää jengikavereita, no, sanotaanko, elämänmakuisilla tarinoillaan. Divarikauden ulkopuolella verraton 3×3 koriksen osaaja ja kiertäisi kaikki koristapahtumat kalenterissa mikäli siihen mahdollisuus olisi.

Jos Henna olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

#15 Roosa Laiho, 177cm/-05

Aivan hurja urheilijan potentiaali, joka alkaa päivä päivältä ymmärtämään itsekin, että mihin kaikkeen sitä koripallokentällä pystyykään kun vaan lähtee kokeilemaan. Erityisesti puolustuspäässä parhaimmillaan aivan uskomaton eläin kunhan vain karsitaan ylimääräinen miettiminen yhtälöstä pois ja painetaan kaasu pohjaan. Ja jos JOKA VÄLISSÄ TAPAHTUVA VIRNUILU JA NALJAILU karsitaan myös pois, tulee paremmin myös toimeen valmennuksen kanssa jatkossa, mutta se on todennäköisesti niin pitkässä puussa se asia, että emme pidättele hengitystä.

Jos Roosa olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

***

Siinähän ne! Ei kai siinä, kausi alk-

Jokerikortti!

#5 Lotta Tiittanen, 173cm/-05

Maajoukkuekesän aikana sattuneen alaraajavamman kuntoutus ensimmäisellä JBA-kaudella. Uran paras koripallokausi toisella JBA-kaudella. Maajoukkuekesän kynnyksellä sattuneen alaraajavamman kuntoutus kolmannella JBA-kaudella.

Epäreilua tuuria vastaan taistelu vaatii valtavaa henkistä lujuutta, mutta jos meistä joltain sitä löytyy, sitä löytyy Lotalta. Uskomaton taistelija, tsemppaaja ja itsestään kaiken irti repivä nuori urheilija, jonka potentiaali takapelaajana on edelleen kiistatta todella, todella kirkkaissa valoissa ja suurissa koripallosaavutuksissa. Niitä odotellessa tekee hartiavoimin töitä Gonzalon ja KiHun kanssa, ärsyttää naamanvääntelyillään valmennusjohtoa ja pitää Ellan, Elsan ja Saran jossain nuhteessa kentän ulkopuolella. Korvaamaton joukkueen jäsen.

Jos Lotta olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

***

No siinä ne nyt vihdoin on kaikki. Kausihan al-

Jokerikortti numero kaksi!

Minttu Isoranta, 176cm/-03

Minttu ei vielä ole täydessä pelivalmiudessa, mutta, pahus vieköön, jatkuvasti se pyörii treeneissä kuitenkin ja haluaa osallistua ja kun ei sitä nyt poiskaan sieltä ole pystytty pitämään useista yrityksistä huolimatta niin kai se pitää tähän lisätä.

Vitsit sikseen, sillä Vimpelin Vedon kasvatti ja joukkueen paidassa tulevalla kaudella ajallaan pelaava Minttu on positiivisuudellaan ja hurjalla työmoraalillaan kasvanut joukkueen jäseneksi hämmästyttävän saumattomasti. Loukkaantumisesta paluuta tekevä monitoimilaituri on joukkueeseen kuin joukkueeseen vahvistus pelitaitojensa puolesta ja tuo pelkällä persoonallaan jokaiseen tapahtumaan niin käsittämättömän määrän lämpöä ja valoa, ettei sitä ymmärrä ellei ole paikalla kokemassa.

Jos Minttu olisi kohtaus leffasta tai sarjasta, hän olisi…tämä.

***

No nyt on oikeasti kaikki. Enää ei tule yllätysjokerikortteja.

Kausi alkaa vierasreissulla sunnuntaina 8.10. Lappeenrantaan ja tämä katseltavissa koristv.fi:stä klo 15 alkaen, mutta!

KOTISTARTTI, 15.10., KELLO 15 GRADIAN KORIPALLOMEKASSA. BE THERE OR MEHILÄISNELIÖ.

Kausikortit ja tiketit täältä: liveto.io