JBA väänsi trilleristä voiton

//

Helsinki Basketball Academyn vierailu Monnarin lämpimään torstai-iltaan tarjosi yleisölle sirkushuveja enemmän kuin yleensä on turvallista yhdeltä istumalta nauttia, mutta tapahtumien kulusta selvittiin ilman näkyviä vammoja katsojille. Huikeiden loppuhetkien jälkeen Monnarin tulostaululle jäivät loistamaan kotijoukkueen komeaakin komeammat 83-79 (45-41) –voittolukemat.

Se tapa, millä tuohon lopputulokseen päästiin, olisi keskipitkän novellin arvoinen kertomus. Teidän harmiksenne, joudutte kuitenkin tyytymään vain kouralliseen sanoja huteralla suomenkielellä taiteiltuna.

Ottelun avauspuolikas kulki tietyllä tapaa koko ajan JBA:n hallinnassa. Kuitenkin, aina kun kotijoukkue näytti vähän repäisevän eroa, kaivoi HBA:n tähtitehdas jostain pari kuppia ja kas kummaa, kyseessä oli jälleen yhden heiton peli. Kotijoukkueen näkökulmasta HBA:n johto oli pahimmillaan avauspuolikkaalla kuudessa pisteessä toisen jakson puolessavälissä, mutta JBA vastasi väkevällä viisiminuuttisella.

”Valkosuklaa” Leppänen ja ”Spin-Move” Puittinen nakuttivat perättäisissä hyökkäyksissä kolmoset tupaan. HBA:n onnistumisten jälkeen sama kaksikko oli asialla, Puittisen pussittaessa ensin parillisen määrän vapaaheittoja ja Leppäsen upottaessa keskimatkalta kuvankauniin hyppyheiton nailoniin.

Puoliajan huipennuksena toimivat Robert ”Edon Maxhunin frendi” Juvosen vastustamaton, perinteinen kolmen pisteen suoritus ja seuraavassa hyökkäyksessä kylmän viileästi koko HBA:n kuvainnollisen sielun kasvoille julistettu jölssi.

Toinen puoliaika noudatteli pitkälti kertaheitolla klassikoksi nousseen jyväskyläläisen toimintatrillerin, ”JBA vs. Edon Maxhuni” –käsikirjoitusta. Aina kun isännät olivat repäisemässä eroa, löysi Maxhuni jostain ruskean Wilsonin verran ilmatilaa ja lapioi palloa riman läpi.

Kolmannella jaksolla yleisöä kohahduttivat Puittisen patentoitu maajoukkuejuniorin hyppyytystuokio ja Timille perinteinen eleetön viimeistely, sekä Jaakko ”Jaakko” Björkin pussitetut vapaaheitot, joita voisi kauneudeltaan verrata kesäisenä aamuna auringonnousun aikaan kimmeltävään järveen. Jonka pinnalla heitetään vapaaheittoja hallitusti riman kautta keskelle.

Suurimmillaan JBA:n johto kasvoi kolmannella neljänneksellä massiivisen kuuden pisteen karkumatkaksi, mutta Maxhunin kolmosella HBA kavensi eron kahteen päätösjaksolle lähdettäessä.

Neljänneksen avauspuolikas kulki hivenen hermostuneissa merkeissä, mutta Jere Luoman silkinpehmeän keskimatkan kelluntalaitteen löydettyä tiensä riman läpi, otti JBA jälleen neljän pisteen johdon nimiinsä. Samuli Oja palautti eron neljään paria minuuttia myöhemmin, mutta HBA:n kahdessa minuutissa ottama 7-0 –runi näytti kääntävän kamppailun voimasuhteet vierailijoille pysyvästi.

Korostan, ”näytti”.

Popcornin tuoksu täytti hallin, Monnarin valot kirkastuivat silmämääräisesti 270% ja viimeiset kaksi minuuttia pyörähtivät käyntiin tulostaululla. Enter mr. Luoma.

Tunnetusti vahvana catch&go –pelaajana Luoma räjäytti ensin keskisuuren pankin perinteisellä kolmen pisteen suorituksellaan. Andre Gustavsonin ohi ajettiin gasellimaisella askelluksella ja viimeistely kontaktin läpi tapahtui yhtä vastustamattomasti kuin Luoman eteneminen lounasbuffetissa kohti lihapullia. Vapari säkkiin ja matsi tasoihin.

Onnistunut puolustus, siirtyminen hyökkäyspäähän ja esityksen toinen osa.

Pallo sisälle, Luoma vs. Mikael Jantunen ja oli tullut aika louhia. Väkevällä pihvityksellä Luoma raivasi tiensä kohti riman edustaa ja toivon kipinä puolustuksen silmissä alkoi hiipumaan nopeammin kuin kahvi Monnarin buffetissa puoliajalla. Viimeisenä silauksena Luoma käytti raivaamansa tilan, kääntyi päädyn puolelle ja rouhi pallon vastaansanomattomasti mukiin virhesuman läpi.

Enää jäljelle jäi kolmen pisteen suorituksen viimeistely vapariviivalta ja Hyppösen Ilkan liekitys mikin varressa kun pelikello näytti ottelua olevan jäljellä enää reilut 30 sekuntia.

Ottelun sinetöi Luoman sankariteoista huolimatta JBA:n puolustus. Aikalisältä nokkelan kuvion juoninut HBA ei päässyt isäntien puristuksessa heittoon joka oli suunniteltu, mutta lupaava takakentän moniosaaja Gustavson selvitti tiensä päätyrajalta rimaa kohti. Tätä seurasi torjunta, joka olisi saanut Dikembe Mutombon punastelemaan. Leppäsen Valtsu, mr. Valkosuklaa, kurotti myös ”lain kylmänä kourana” tunnetun vasemman kätensä ja pyyhki HBA-pelurin yrityksen Säynätsalon rannoille asti.

JBA:n puolustus piti myös tämän jälkeen, eikä HBA onnistunut päätyrajasta saamaan laadukasta heittoa. Levypallo turvallisiin käsiin, Oja vapaaheittoviivalle ja ero neljään. Aikalisältä palattiin HBA:n sivurajaan, mutta Leppänen sinetöi voiton näätimällä pelivälineen kotijoukkueen huostaan ja kamppailu oli taputeltu.

83-79. Niille hyville tyypeille.

Otteluisäntä JAMKin valinta ottelun parhaaksi pelaajaksi oli täysin oikeutetusti Leppänen, joka urakoi reilussa 34 minuutissa tilastorivikseen 17 pistettä, 6 levypalloa, 5 syöttöä, 2 riistoa ja yhtä monta blokkia. Kotijoukkueen nälkäisimpänä pelaajana taas palkittiin Juvosen Robi (16/10/3 syöttöä), mutta oletettavasti kotiruokinta on edelleen ihan hyvillä kantimilla.

JAMKin opiskelijatytöt valitsivat kotijoukkueelta myös ”maukkaimman” pelaajan. Vähemmän yllättäen, tai pikemminkin mitättömän yllätysarvon omaavana valintana julkistettiin kaikkien isompien ja pienempienkin tyttöjen suosikkipelaaja, Miikka Marttinen. ”Maran” lapsenomainen virnuilu ja lämpimiä tuntemuksia herättävä katse ovat kieltämättä kymmenen kertaa yhdeksästä maukkainta, mitä Monnarin illassa on tarjolla.

HBA:n ykköstykki oli, kuten todettua, välillä täysin pitelemätön Maxhuni. Nuori herra urakoi parketilla 35 minuuttia, jonka aikana mies kuritti korisukkaa 33 pisteen edestä, keräsi 7 levypalloa ja jakeli ohimennen 3 koriin johtanutta syöttöä. Maxhunille tukea tarjosi virhevaikeuksien takia vain 17 minuuttia pelannut järkälemäinen Hannes Pöllä, jonka tilastoriviksi muodostui 12 pistettä, 6 levypalloa ja 2 torjuntaa.

Lopuksi loppumattoman iso kiitos Monnarin yleisölle. Divarin kiistatta paras kotiyleisö tarjosi tukea kun sitä kotijoukkue tarvitsi, eikä erään tietyn katsomonosan laadunvalvojan roolista ole kuin hyvää sanottavaa. JBA kiittää. Taistelu jatkuu ensi perjantaina aina sympaattisella Forssan Feeniksillä.