JBA-väriä Pohjoismaiden Mestaruuskisoissa

//

Yhteensä viisi JBA-taustaista pelaajaa oli tulessa viime viikon Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuissa Kisakalliossa. Elmeri Abbey rehki 16-vuotiaiden poikien takakentällä isoilla minuuteilla, Annika Aarrejoki toimi 18-vuotiaiden tyttöjen luottopelaajana ja kolmikko Panu Blomgren-Oliver Kandén-Eemeli Yalaho urakoi 18-vuotiaiden poikien maajoukkueessa merkittävissä rooleissa.

Keskisuomalaista väriä 18-vuotiaiden poikien joukkueeseen toi myös joukkueen isoimmat minuutit kirjauttanut Huima-kasvatti Juuso Salmi.

Ja, vaikka koripallo on pelaajien peli, tuttua ääntä sivurajalta tarjoili U18-poikien päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Elmeri Abbey ja 16-vuotiaiden poikien maajoukkue pokkasi talteen hopeamitalit viikonlopun päätteeksi, mutta kultamitalien käsistä lipsahtamisesta huolimatta viikko oli varsin onnistunut joukkueelle sekä Elmerille. Niukasta Ruotsi-tappiosta huolimatta joukkueen kehityskäyrä oli positiivinen ja joukkue päätti kolmen voiton putkeen kaatamalla Norjan, Viron sekä Islannin.

Elmerin viikko oli raakojen numeroiden valossa sellainen, että maanantaina ei heti tarvinnut vetää aamukuudelta treenejä. Ottelukohtaiset keskiarvot olivat 15 pistettä, 6,4 syöttöä, 6 levypalloa ja 4 riistoa per peli. Keskimäärin vajaat 25 minuuttia parketilla ja jokaisessa matsissa positiivinen +/- lukema (keskiarvo +14,0).

Päätösottelussa Islantia vastaan 25 pisteen ja 11 koriin johtaneen syötön tuplatupla ja flirttailu triplatuplalla 7 riiston myötä oli KOHTALAINEN KANSAINVÄLINEN JUNIORIKORIPALLOSUORITUS, ELKKU.

Elmeri Abbey johti Suomen U16-vuotiaiden poikien peliä mallikkaasti. Kuva: Ville Vuorinen

Annika Aarrejoki ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue keräsivät takataskuun niin ikään hopeisia mitaleita. Kirvelevää pisteen Ruotsi-tappiota lukuunottamatta joukkue ei välttämättä saanut parasta mahdollista harjoitusta tulevia A-divisioonan EM-kisoja ajatellen, mutta ainakin erilaisia viisikoita ja roolituksia saatiin Jussi Laakson johtaman valmennusstaffin toimesta piirrellä fläppitaululle.

Annika toimi vastustajien hyökkäysten jatkuvana riesana ja pyörii varmasti pallon ylöstuojien painajaisissa vielä viikkoja turnauksen jälkeen. Kun päälle lisätään 12,8 pisteen, 3,2 levypallon, 2,4 riiston ja 1 syötön keskiarvot SEKÄ joukkueen tehokkaimman rimalta viimeistelijän titteli, voidaan puhua vähintäänkin onnistuneesta Kisakallion viikosta.

Viikon kohokohta oli epäilemättä Ruotsi-ottelu, jossa Annika toimi moottorina kun joukkue kaivoi tiensä takamatkalta päätösminuutin johtoasemaan. Jätetään ne trillerivoitot EM-kisoihin, se on fiksumpaa niin.

Annika Aarrejoki ja U18-tytöt saivat kaulaansa hopeamitalit. Kuva: Ville Vuorinen

18-vuotiaiden poikien maajoukkue lähti sunnuntaina Kisakalliosta voitolla yö…kotiin, joukkueen seilattua läpi viikon voitosta voittoon.

Eemeli Yalaho (10,2/5,4/2,0s) väläytteli kaikenlaisia yhden ja kahden käden vasaroita yleisen etukentän päälliköinnin ohella ja Loimaalla koripallo-oppinsa saanut Oliver Kandén (7,0/3,4/1,6s) miehitti Eemelin vierellä viisikkoa tutussa sveitsiläisen linkkuveitsen roolissa ja säkitti kolmoset totutun varmalla ranteella 34,5% tarkkuudella.

Lapuan Korikobrien kasvatti Panu Blomgren toi penkiltä kaikkea mitä ikinä kukaan penkiltä voisi kaivata, sähisten puolustuspäässä asiaan kuuluvalla energialla ja kirjauttaen keskiarvoikseen kunniakkaat 5,6 pistettä, 3 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 1,6 riistoa ottelua kohden. Huiman Juuso Salmi toimi viisikon pelintekijänä ja oli aivan jatkuva riesa vastustajien puolustuksille, pussittaen palloa kovalla tarkkuudella kaaren molemmilta puolin (2p 56,3%, 3p 36,4%) ja rytmittäen joukkueen hyökkäyspelaamista esimerkillisellä tavalla. Vajaan kymmenen pisteen ja 2,4 syötön keskiarvot ovat itsessään jo hienot, mutta Salmen todellisen vaikutuksen ottelutapahtumiin käsittää vain otteluita katsomalla. Ja woi weljet, kivahan niitä oli katsoa.

Keski-Suomesta vahva edustus PM-kultaa voittaneessa U18 poikien joukkueessa. Kuva: Samira Lee

Hyvä jätkät! Annika! Tyypit! Kaikki te!

Täydellä höyryllä kohti EM-kisoja!