JBA vs. Kristika – Ananaksen Makuinen W

//

Jyväskylä Basketball Academyn edustusjoukkueen syyskausi on valmis. Viikonloppuna Monnarin parketilla asteli vastaan ennen viikonloppua vain kahdesti hävinnyt Kristika Turusta. Kansainvälinen koripallo-uhka Mikael Sandberg ja miehen johtama Kristika joutuivat kuitenkin poistumaan kotimatkalle pettyneinä. JBA voitti 98-67 (41-39). ÄSSÄ ON LYÖ- noniin, noniin, käyttäydytääs nyt taas.

41-39.

 

Monnarin tulostaulun digitaalit seisoivat noissa lukemissa viihdyttävän avauspuolikkaan jälkeen, jonka alkajaisiksi JBA oli päättänyt, että pikkujoulujen kunniaksi just tänä lauantaina tullaan kovaa takaap-

 

”Tästä on puhuttu. Sovittiin yks ainoa ehto, millä saat kirjoittaa enää ikinä näitä. Nyt pysytään asiallisena.”

 

”Asiallista kieltä pittää käyttää.”

 

”Mitä?”

 

”Tuu hymyilee tänne.”

 

”Tässä ole mitään järkeä taas.”

 

…JBA antoi kymmenen paunaa eteen alussa. Puolustuspelaamisen lipsahtelujen alkuperä löytyi asiantuntijaraporttien mukaan luokattomalla tatsilla hoidetuista alkulämpöjen aktivointiosioista. Liettuan ihmemies Stas ei ollut paikalla ja kyllähän se näkyi heti.

 

Nooooo. Napakka aikalisä, uusi startti matsiin ja Monnarin kotiyleisön tahdittamana JBA kauhoi Jani Sievisen uimalasien tavoin tiensä takaisin matsiin. Mikael Sandberg tuntui olevan tästä huolimatta täysin pysäyttämätön luonnonvoima. Divari-A:n kirkkaana hehkuva supertähti räjähteli supernovan lailla noin 40 pistettä ja 83 levypalloa jo avauspuolikkaan aikana.

 

Ainoastaan Ilkka Hyppösen maaginen ote kuuluttajan paikalla onnistui pitämään JBA:n miehistön uskon hengissä ja taistelutahdon korkealla. Raspikurkun yleisön lämmitys johdatti Monnarin ajoittain ilmiliekkeihin ja kotiyleisön siivittämänä isännät olivat puoliaikaan mennessä ottaneet ennakkosuosikeista napakan parin pinnan johdon.

 

Puoliajalla Samuli ”What You Think The Next Happen Now?” Oja otti koko joukkueen lämpimään, metaforalliseen syleilyynsä ja vakuutti kaikille, että…

 

”Jätkät tää on meidän. Tunnen turkulaisen luonteenlaadun kuin Marttisen Miikan taskut. Tarvitsemme vain 32 pisteen johdon ja olen varma, että sen jälkeen voitto kääntyy meille.”

 

Samulin puhe oli yksi kaikkien aikojen sykähdyttävimmistä urheiluhetkistä koko maailmassa. Tämän jälkeen JBA:n miehistö nousi yksi toisensa jälkeen seisomaan, pelaajat kävelivät toistensa luo ja toivat kätensä yhteen.

 

Anton: ”Tää on Timin muistolle.”

 

Timi: ”Mitä wit-”

 

Joukkue: ”YY, KAA, KOO, JEBALAATIO KOLMETUHATTA!”

 

Kolmas jakso lähti pyörimään Miikka Marttisen ja Timi Puittisen johdossa. Ja jos nyt olemme kaikki ihan rehellisiä toisillemme, meidän jokaisen elämä olisi parempaa Maran ja Timin johtamana. Kaksikko lapioi 12 pistettä neljään ja puoleen minuuttiin ja JBA kävi maistelemassa jo, sattumaa tai ei, 12 pisteen johtoa.

 

Se nyt ei tietenkään kestänyt, koska mikään hyvä asia ei koskaan kestä. Kristika nyki tiensä seitsemän pisteen päähän Tomi Lommin vapareilla ja Mikael ”Pitkä Ihminen” Sandbergin set-upilla.

 

Chrysostom ”Chorizo Chickennuggets” Chukwuma kohahdutti yleisöä kipeillä nilkoillaan hetkeä Sandbergin onnistumisen jälkeen ja sytytti pienen toivonkipinän sarjapisteiden jäämisestä Jyväskylään. Maailmanluokan puolustusrotaation suorittanut Chuku kahmi riiston JBA:n kenttäpäädyn vasemmassa laidassa ja oli jo karata vastustamattomasti maltilliseen lay-upiin, ennen kuin Kristikan alin pelaaja joutui rikkomaan miestä epäurheilijamaisen virheen arvoisesti.

 

Leppoisalla hölkkätempolla koria kohti lämpimikseen jatkanut Chuku ajatteli nyt kuitenkin tehdä jonkunlaisen korintekosuoritteen kun oli ihan jo hyökkäyspäähän asti päässyt ja HERRAJJJUMALA MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU!?

 

KAIKKI SEIS!

 

Chuku lähti ponnistamaan silmämääräisesti arvioituna Vaajakoskelta, käytti pallon oikealla kädellään Keltinmäessä ja löi Thorin vasaran voimalla pallon takarautaan.

 

Koska ei sitä oltais laskettu kuitenkaan, ei sitä tarvitse laittaa sisään.

 

Tämä mies on lahja koripallolle, lahja Jyväskylälle, lahja meille kaikille.

 

J*malauta mikä urheilusuoritus.

 

JBA repi tästä energiaa kiduksiinsa ja alkoi suorittamaan jonkun sortin irtiotto-operaatiota. Ville ”Hattu” Lehtonen muilutti jölpyrän nailonverkkoihin, Peltosen Kallekin kävi heittämässä vapaaheiton pussukkaan ja Mara päätti kolmannen jakson lay-upiin. JBA +14 päätösjaksolle lähdettäessä.

 

”ENÄÄ KAHEKSANTOISTA JÄTKÄT. ENÄÄ KAHEKSANTOISTA TOHON EROON LISÄÄ JA TÄÄ KÄÄNTYY MEILLE!” – Samuli Oja jaksojen välisellä tauolla, verisuonet ohimon ulkopuolella.

 

*****

 

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Juha-Matti Lehtonen esitti kuvaavansa massiivisella mielikuvituskamerallaan Miikka Marttiselle mestarillisesti hyökkääjän virheen kalastanutta Kristikan pelaajaa. Oli oikeasti joulukuinen lauantai-iltapäivä Monnarin sisällä ja Juice on hyvin kyseenalainen ihmisraunio.

 

*****

 

Päätösjakson alkajaisiksi JBA 8-0 –pisteputki.

 

”GLENN STOKESIN VERI VIRTAA MEISSÄ KAIKISSA! ENÄÄ KYMMENEN!” – Samuli Oja, koko matkan ajan omaan päähän, puolustaessaan Kristikan pallon ylöstuojaa.

 

Samulin ja Niilo ”Olen muuten sinkku, kirjota se sinne raporttiin” Kärkkäisen masinoima 6-0 –pisteputki hetkeä myöhemmin venytti eron 26 pisteeseen.

 

Timi Puittinen, kolme pistettä. Syöttäjänä Karo Puittinen. Lappeenranta, represent.

 

Karo operoi hetkeä myöhemmin palloskriinistä itsensä Kristikan puolustuksen keskustaan ja tiputtaa velipojalleen pallon heittotaskuun neljä metriä kolmen pisteen kaaren taakse.

 

Virvelin viritys…

 

Kuula levyn kautta pesään! 89-57!

 

”JJJJJHHHJHHJJOOOOOOOO!!!! KAKSI SEKUNTIA AIKAA! KAKSI SEKUNTIA AIKAA! TURKU ON LYÖTY!” – Samuli Oja, JBA:n vaihtopenkin alta.

 

Aikaa oli oikeasti jäljellä vielä reilut kolme minuuttia. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Samulilla on tässä kaikessa vedenpitävä pointti. JBA ei ole ikinä hävinnyt ottelua, jossa se on johtanut Turun Kristikaa 32 pisteellä.

 

Eikä hävinnyt nytkään.

 

Seuraavaksi seuraa seuraavaa. JBA:n syksy on ollut vauhdikas, täynnä onnistumisia ja oppimisen hetkiä. Pelaajat (paitsi Roskapönttö-Peltonen) ovat edustaneet itseään sekä joukkuetta tyylillä ja arvokkuudella.

 

VAI OVATKO?

 

On aika kohdata totuus meidän kaikkien rakastamasta JBA:sta. Jebasta. Jebaneissönistä.

Touko ”Ei päivääkään alle nelikymppisen mersumiehen näköinen” Lahti, tuo tilannekomiikan mestari, maailmanluokan syöttöfeikkaaja ja kaikin puolin mallikelpoinen nuorimies. Väärin! Toukon suosikkiharrastuksiin kuuluu mm. ”N*ggas In Paris” –kappaleen instrumentaaliPIERESKELY joka ikisen JBA:n ottelupalaverin aikana. Ja, Touko, ”ARVATKAA TYYPIT MIKÄ NYT LÄHTEE?” –kysymystä ei tarvitse esittää enää keväällä. Kyllä me tiedetään.

 

Karo ”Niilo Kärkkäisen biologinen veli” Puittinen. Lappeenrannasta Jyväskylään koripallollisen kehityksen perässä saapunut A-ikäinen pelintekijä. Ensiluokkainen junnu, joka hoitaa ruutunsa tyylillä niin pelikentällä kuin harjoituksissakin. Väärin! Karo saapui Jyväskylään vain valloittaakseen kaupungin underground-räppimaailman. Puittisten perhe voi kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä JBA:n pikkujouluissa annetut freestyle-räpin näytöt pitävät pojan naulattuna koripalloparketeille myös jatkossa.

 

Vaikka se näyttää Eminemiltä, ei se silti välttämättä ole Eminem.

 

Chrysostom ”Juuso Sukanen” Chukwuma hyppää salista ulos jos on tarve, omaa silkkisen pehmeän hyppyheiton ja jokainen solu miehen kehossa hengittää korista. Unelmana on tehdä koriksesta ammatti. Väärin! Chuckster on intohimoinen biljardi-hustlaaja. Miehen pitkän aikavälin suunnitelma on kyniä Jere Luoma varattomaksi biljardipöydän äärellä. Chukun suunnitelma on täydellisessä aikataulussa, sillä Jere tai kukaan muukaan ei usko Chukun voittavan ikinä yhtään peliä missään biljardin pelimuodossa.

 

Anton ”Isukki” Kankaanpää ja Timi ”Spin Doctor” Puittinen. Kaverukset Lappeenrannasta, jotka pelaavat Jyväskylässä baskettia ja viihtyvät verrattoman hyvin yhdessä. Väärin! Anton on KOKO SYKSYN piinannut Timiä JBA:n treeneissä, treenien ulkopuolella, pelireissuilla, aivan kaikkialla. Ja MITEN, te varmasti kysytte.

 

Tietysti So-

 

….

 

……………

 

Ei tätä voi sanoa.

 

Mikäli JBA etenee divarin finaaleihin, tämä paljastetaan. Videon kera.

 

Valtteri ”Walter White” Puit…Leppänen. Kenties hyväkäytöksisin, säntillisin ja kunnollisin nuori herrasmies koko joukkueessa. Väärin. Niin väärin. Voi hyvä luoja miten väärin. Tiedättekö, kun elokuvissa sellaiset koko maailman tuhoutumista suunnittelevat hahmot voivat olla muiden ihmisten nähden täysin tavallisia veronmaksajia. Sit niillä on just jossain Muuratsalon bunkkerissa oma työpaja ja sit kun se ovi menee kiinni niin kaikki helvetti pääsee irti.

 

Valtsulle se ovi on pukuhuoneen ovi.

 

The horror.

 

Ville ”Hissiromantikko” Lehtonen! Boheemi taiteiljaluonne, aivan käsittämätön harjoittelija ja maailman isoimman hauiksen omaava hattu-intoilija. Vää-ää-ää-ää-ääääärin! Oletteko ikinä miettineet, että minne kaikki ei-poltetut Suosikin Backstreet Boys –julisteet ovat päätyneet? Ei tarvise miettiä enää.

 

Se on ihan okei Ville, että sä diggaat edelleen bäkkäreiden alkuvuosien tuotannosta. Backstreet’s Back on klassikkolevy ja ”Everybody” on aivan tajuton avauskappale, all-time ykkösraitoja. Siis ei se nyt mikään NSYNCin No Strings Attached –levy ole, jonka ekat kaksi biisiä ovat kaikkien aikojen poplevyn aloitus, mutta varsin solid kasiplussan poikabändin tuotos.

 

Mutta ei sun tarvitse joka viikko aloittaa maanantain treenejä pyytämällä Tupamäeltä, että voidaanko opetella joku koreografia mikä voitais tanssia pelaajaesittelyiden yhteydessä. Me ei voida. Mutta sä voit Ville olla silti oman elämäsi AJ McLean.

 

Samuli ”Minulla on kaapissa vaarallinen natsi” Oja. Asiallisuuden perikuva, kunniallinen kansalainen, muut huomioon ottava herrasmies. Tämä pitää kyllä itseasiassa ihan täysin paikkansa. Jatketaan.

 

Kalle ”Pidän kävelyistä rannalla, Hugh Grantin romanttisista komedioista ja Melanie C:n tuotannosta” Peltonen. Reipas, nuori urheilijan alku, joka on ottanut valtavia kehitysaskeleita viime kauden lopusta tähän hetkeen. Erinomainen joukkuekaveri ja maailmanluokan tuulettaja. VÄÄRIN! Kallea ei oikeasti kiinnosta urheilu edes vähää alusta. Eikä koripallo. Joukkuekaverit ovat pakollinen paha, joita pitää sietää.

 

Ei, Kallea ei kiinnosta koris.

 

Kalle on intohimoinen neitoperhosten tarkkailija. Kalle tietää, että esimerkiksi ahman suurin vihollinen on, kukapa muukaan kuin, neitoperhonen.

 

Ja nyt, naiset ja herrat, kun mietitte, että mikä näiden juttujen motiivi on, niin selvennetään se.

 

Ei ole mitään motiivia. Some men just want to watch the world through neitoperhonen’s eyes.

 

Miikka ”Magic Mike XXL” Marttinen! Mara on hurmaava urheilumarkkinoinnin messias, jonka peliotteet ovat herättäneet kykyjenetsijöiden huomion ympäri Euroopan. Mara on voittajatyyppi, joka on siunattu maagisella kosketuksella lajissa kuin lajissa. Väärin! Mara on syksyn aikana kohdannut voittajansa. Eräänä pimeänä syystalven iltana Mara päätti, että rauhallinen, vaniljantuoksuinen tuokio tuttujen kesken kaipaisi esimerkiksi vähän pleikkari-iloittelua, esimerkiksi NHL-pelin merkeissä.

 

Mara aloitti väkevästi. ”Tästä taitaa tulla aika rumaa jälkeä”, tuumaili Mara parin erän jälkeen, johtaessaan ottelua kolmella maalilla.

 

Noin kymmenen minuuttia ja yhtä nimettömänä pysyttelevän vastapelaajan Tim Duncan –tuuletusta myöhemmin Mara oli lyöty mies. Muserrettu. Palasina. Vailla suuntaa.

 

Se oli Mara ihan piece of Kake Randelin.

 

Niilo ”Ilkka Hyppösen kadonnut poika” Kärkkäinen. Esimerkillinen, tunnollinen koripalloilijan alku. Käsittämätön kasa liikkuvia lihaspalasia, joita ei vain pysty pysäyttämään. Vaatimaton ja ujo nuorimies. VÄÄRIN!

 

Oletteko ikinä nähneet ranskanbulldoggin kiveks-

 

”Nyt ihan oikeasti. Nyt tää riittää.”

 

”MÄ PYÖRITÄN MONEN SADANTUHANNEN JUTTUA TÄSSÄ JA SÄ TUUT MULLE NAURESKELEMAAN.”

 

”Hetkinen. Mitä?”

 

”Tää on täys ***** farssi. Anna kakkua, anna sakkoa *******”

 

”Koska sä olet viimeksi nukkunut?”

 

”Lokakuussa.”

 

”Tietysti.”

 

”2016.”

 

”Aivan.”

 

Niilo Kärkkäisellä on metaforallisesti sen kokoluokan kivet koripallokentällä, että edes Sam Cassellin big balls –tuuletus ei tee niille oikeutta.

 

Jere ”Beeffenstein” Luoma. Kansainvälistä kiinnostusta herättäneet otteet saivat entistä kovempaa jatkoa kauden alussa ennen alaraajavammaa, joka pitää miehen sivussa kentiltä vielä hetken. Fakta on kuitenkin se, että mies muodostaa kunnossa ollessaan mahdollisesti koko sarjan parhaan 1-5 –kombon Juvosen Robin kanssa. On vain ajan kysymys, milloin Jerzy Luoma hallinnoi eurokorista vertaansa vailla olevalla taitopaletillaan.

 

VÄÄRIN!

 

Jere on yhdessä Jaakko ”Clark Kent” Björkin kanssa perustanut oman yrityksen. Miehet tähtäävät 2018 joulumarkkinoille uuden ruoanvalmistus-innovaationsa kanssa. Heidän keksintönsä ideana on pitää ruoka lämpimänä vielä kauan sen jälkeen, kun se on valmistettu. Keksinnön avulla on myös mahdollista, ja heitän nyt hatusta jonkun esimerkin vain, vaikkapa hauduttaa puuro valmiiksi.

 

Keksinnön työnimikkeinä on nähty muiden muassa ”Makuonkalo” ja ”Maustekolo”. Punaiselle, talven juhlapyhiin sopivalle versiolle on myös koitettu pohtia nimeä, mutta tuloksetta.

 

Se oli Aromipesä-vitsi.

 

Robert Juvonen. Mies, jossa koko Jyväskylä Basketball Academyn toiminta ja arvot henkilöityvät. Robi tekee jokaisesta tapahtumasta paremman jo pelkällä läsnäolollaan. On sitten kyse harjoituksesta, ottelusta tai mistä tahansa joukkueen yhteisestä tapahtumasta. Se, miten iso henkinen voimavara joukkueen kapteenin esimerkki on, ei varmaan aukea täysin minkäänlaisen verbaaliakrobatian kautta.

 

Tässä ei nyt ollut mitään vitsiä.

 

*****

 

Koko JBA:n joukkueen ja organisaation puolesta erityiskiitos aivan maagiselle kotiyleisölle. Kristika-ottelun ilmapiiri oli jotain sellaista, mistä ei voi tarpeeksi jakaa kiitosta teidän suuntaanne.

 

Kiitos vuodesta 2017, Monnari. Potkaistaan isompaa vaihdetta sisään vuonna 2018.