JBA:n ja Vimpelin Vedon Yhteistyö Hyvissä Kantimissa

//

,

Koripallokaudella 2023/24 Jyväskylä Basketball Academyn naisten joukkue sekä Vimpelin Vedon Naisten Korisliigajoukkue ovat tehneet yhteistyötä pelaajaliikenteen muodossa. Järjestelyn tarkoituksena on ollut tarjota JBA:n pelaajille erilaisia haasteita sekä tarttumapintaa seuraavan tason nopeuteen ja Vedon nuorille kotimaisille mahdollisuuksia hakea isompia minuutteja ja vastuuta Naisten Divarissa.

Syksyn puolella Vedon keskisuomalaiselle koripallokansalle entuudestaan tuttu Cayro-Lyza Toomingas teki debyyttinsä divarikentillä ja kevätkauden alkajaisiksi Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Minttu Isoranta puki ylleen niin ikään ensi kertaa JBA-paidan.

Mintun kohdalla järjestely on tarkoittanut myös harjoitusympäristön aktiivista vaihtelua, mutta aktiivisen yhteistyön avulla arki on saatu ehjäksi ja toimivaksi.

– Opiskelujen ollessa käynnissä treenaan pääosin alkuviikolla JBA:n kanssa ja loppuviikon Vimpelin kanssa. Jyväskylässä minulla on mahdollisuus päästä treenaamaan aamu- ja iltatreeneihin sekä voimaa. Viikkoina joina olen suorittamassa enemmän opintoja Jyväskylässä, on erittäin iso hyöty ja etu pystyä pitämään harjoittelu läpi viikon laadukkaana ja ehjänä, Minttu toteaa.

Korisliigan vauhti on luonnollisesti pykälää tai kahta Divaripelejä kovempaa. Onko harjoittelu kuitenkin ollut sellaista, mikä on valmistanut liigapeleihin, erityisesti loukkaantumisen jälkeen pelikentille palatessa?

– Harjoittelu JBA:n kanssa on vauhdikasta ja pelityyli eroaa Vimpelistä jonkun verran. Olen saanut paljon oppia heidän pelitavastaan, ja lisäksi päässyt kehittämään henkilökohtaisia taitoja arkiharjoittelussa, Minttu kertaa.

– JBA:n kanssa treenaaminen on ehdottomasti tukenut valmiutta pelata liigapelejä Vimpelissä.

Vimpelin Vedon päävalmentaja Jukka-Pekka Kujala on samoilla sävelillä Mintun kanssa.

– Erityisesti loukkaantumisesta kentille palaamisen kanssa JBA-yhteistyöstä on Mintun kohdalla ollut iso apu. Pelaajan eikä seuran ei ole tarvinnut kantaa huolta harjoittelun laadusta, mikä on ollut tietysti todella tärkeää, Kujala huomauttaa.

JBA:n vakiokasvoista Vimpelin päässä liigapelejä vyölleen ovat käyneet keräämässä Vedon riveissä jo aiemmilla kausilla (viimeksi 2021/22) minuutteja kerännyt Lapuan hurja Pihla Jaatinen sekä Laukaan lahja suomikorikselle, Sara Himanen.

– Liigassa pelataan tottakai kovempaa ja fyysisemmin, niin kyllä sellainen kovuus ja pelivalmius on siirtyny sieltä omiin peleihin Divariin myös, Sara vakuuttaa.

– Ja tietysti se sit on antanut myös itseluottamusta omaan tekemiseen, kun on päässyt pelaamaan Vedon paidassa todella hyvien pelaajien kanssa.

Onko tullut yllätyksenä, miltä liigapelien vauhti tuntuu kentän rajojen sisäpuolella? Onko arkiharjoittelu kotipuolessa antanut työkaluja pelata pykälää korkeammalla tasolla?

– Onhan se tempo luonnollisesti kovempaa ja pitää olla ihan koko ajan hereillä ja läsnä, niin se tuli vähän ehkä aluksi yllätyksenä kaikesta huolimatta. Mutta kyllä siihen myös aika nopeasti tottui ja pääsi käsiksi, että kyllä mä sanoisin omissa treeneissä tehdyn työn antaneen ihan hyvät valmiudet sille tasolle.

Vedon puolelta ollaan myös oltu tyytyväisiä ylimääräisiin jalka-, ja käsipareihin kokoonpanossa. Susille ei ole tarvinnut heittää ketään, vaan hyöty on ollut konkreettinen myös pelillisesti.

– Vaikka pelitavoissa on eroja, ei ole tarvinnut jännittää kun JBA:sta tulleita ja heidän kanssaan harjoitelleita pelaajia on laittanut kentälle. Hyvin ovat pärjänneet vauhdissa mukana ja erityisesti syyskauden aikana kun kärsimme loukkaantumisista, Sara ja Pihla olivat suuri apu tärkeissä peleissä, Kujala korostaa.

– Yhteistyö on ollut meidän näkökulmastamme oikein hyödyllistä ja tarpeellista ja varmasti on syytä suunnitella jatkoa myös, mikäli vain olosuhteet sen sallivat.

JBA:n näkökulmasta järjestely on ollut likimain juuri niin toimiva, kuin näillä etäisyyksillä voi toivoa. Pelaajat saavat kehitysasteelleen sopivia haasteita ja mahdollisuuksia hioa omaa osaamistaan.

– Mintun arjen järjestely on varmasti paras osoitus yhteistyön toimivuudesta ja hänen, sekä muiden yhteistyökuvioon oleellisesti kuuluvien pelaajien kuormitusta tarkkaillaan jatkuvasti eikä pelaajia haluta laittaa tarpeettomasti reissaamaan joukkueiden tarpeita ajatellen. Pelaajia varten tämä yhteistyö on olemassa ja sen molemmat seurat ovat ymmärtäneet hienosti, JBA:n naisten päävalmentaja Juuso Sainio niputtaa.

– Tulevaisuutta ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta mikäli olosuhteet eivät merkittävästi muutu ja tavoitteet pysyvät selkeinä molempien seurojen puolelta, ei yhteistyön jatkamiselle varmastikaan ole esteitä.