JBA:n valmennustiimi kasassa kaudelle 2020-2021, Setumo Bodibe saapuu Jyväskylään!

//

Jyväskylä Basketball Academyn joukkueet pelaavat tulevalla kaudella Miesten 1-Divisioona A:ssa, Naisten 1-Divisioonassa ja U19 ikäluokkien sarjoissa pojissa sekä tytöissä. Tärkeän yhteistyön myötä myös 1-Divisioona B:ssä löytyy pelipaikka urheilijanuorille Jyväskylän Weikkojen paidassa. Mutta hetkinen, minkälaisia hahmoja siellä sivurajan takana heiluu?

Mikko Tupamäki, päävalmentaja, Jyväskylä Basketball Academy Miehet

Pomo, päällikkö, keisari, Suuri Johtaja. Organisaation aivot ja ruorin kääntelijä.

Head Coach Tupamäen CV on sen mittainen, ettei sitä välttämättä tarvitsisi tässä luennoida lukijoille, mutta kyllä niitä joukkueita ja työnkuvia on riittänyt. Juniorimaajoukkuevalmennuksia, miesten ja naisten kilpajoukkueiden päävalmentajapestejä, ikimuistoisimpana varmasti Salon Vilppaan päävalmentajana toimiminen viiden kauden ajan.

Laukaan oma poika ehti pelaajaurallaan kokeilla siipiään pääsarjatasolla BC Jyväskylän riveissä, mutta valmentajana maisemaa on nähty laajemmalti. HoNsUn naisten, Kaarinan Ura-Basketin (1-div.), BC Nokian (1-div.) ja Salon Vilppaan (Korisliiga) miesten edustusjoukkueita valmentanut Tupamäki jätti erityisesti Salossa lähtemättömän vaikutuksen päivittäisiin harjoitusolosuhteisiin ja pelaajakehitykseen keskittyvän tyylinsä vuoksi.

Neljässä vuodessa JBA on kasvanut 1-Divisioona A:n pudotuspelien vakiokävijäksi, mutta mikä tärkeintä, Tupamäen ja muun valmennusryhmän hoivista on ponnistanut liigakentille ja liigakarsintoihin tähtääviin divariryhmiin jo sellainen määrä pelaajia, että yksi käsi ei riitä enää laskutoimituksen tekemiseen.

Ikinuori velmuilija jatkaa työtä miesten edustusjoukkueen penkillä ja välillä jopa penkin edessä seisomaan intoutuen myös tulevalla kaudella. JBA:n edustusjoukkueen käskyttämisen ohella Tupamäki toimii poikien U18 maajoukkueen päävalmentajana ja Nuorten Olympiavalmentajana.

Knoppitietopläjäys: Mikäli huonojen vitsien kerronnan SM-kisoja järjestettäisiin, muu Suomi pelaisi Tupamäen takana hopeamitalista.

Toni Nyman, päävalmentaja, JBA Gradia U19 Pojat / Jyväskylän Weikot

Koripallomaailmassa paljon nähnyt Nyman on helsinkiläisen HNMKY:n kasvatti, jonka elämäntarina hakee vertaistaan. Valmennuspuolella Nyman loi kannuksensa Salossa Tupamäen apuvalmentajana ja junioripuolella eri ikäluokkien päävalmentajana, sekä Perniön Urheilijoiden päävalmentajana 1-Divisioona B:ssä.

Ihmiset lämpimästi kohtaava Nyman on valmentajana vaativa, mutta reilu ja oikeudenmukainen. Näiden piirteiden varaan rakentuu JBA Gradian U19 poikien, sekä Jyväskylän Weikkojen joukkueen päivittäinen, jatkuvasti itsensä haastamiseen keskittyvä toiminta.

– Valmentajana olen itseäni kohtaan vaativa. Se näkyy varmasti siinä, että vaatimustaso on korkea ihan kaikesta päivittäistekemisestä lähtien. Olen myös rohkea kokeilemaan uusia asioita ja halukas oppimaan koko ajan lisää, Nyman niputtaa.

JBA:n junioripäällikön roolissa niin ikään toimiva Nymanin löytää myös junnumatsien katsomoissa kauden aikana, aina kun mies aikaa likimain täyteen buukatusta kalenteristaan vaan löytää.

Knoppitieto: Kansainvälisen luokan Padel-lupauksenakin tunnettu Nyman nostaa penkistä koko muun JBA:n valmennuskollektiivin yhteispainon verran. Kolmosmaksimeissa.

Camilla Grönberg, apuvalmentaja JBA Gradia U19 Pojat / JyWe

Kansainvälisten pelikenttien marinoima Camilla Grönberg aloittaa syksyllä toisen kautensa Toni Nymanin apuna JBA Gradian poikien ja Jyväskylän Weikkojen penkillä. Loukkaantumisen katkaisema pelaajaura käsitti aikuisten kilpatasolla neljä vuotta Korisliigaa (TuRi, Huima x2, Catz), sekä kaksi kautta Saksassa – Vuoden Bundesliiga 2:n Homburgin riveissä ja vuoden Bundesliigaa pelaavan Chemnitzin paidassa.

Liikunnalla opiskeleva Cami on hämmästyttänyt koripalloaktiiveja ympäri Jyväskylän sillä sujuvuudella, jolla hän on vaihtanut roolia sivurajan puolelta toiselle. Taitoharjoitteet ja pelaajien valmistaminen koviin harjoituksiin sujuu kuin monivuotiselta konkarilta.

– Isoin ero tässä on varmasti se, että valmentaminen on paljon kokonaisvaltaisempaa työtä. Tässä on tullut tehtyä ja pohdittua paljon sellaisia asioita, joista ei pelaajana tarvinnut välittää. Vaikka pelaajaurallani tavoitteeni täyttyivätkin ja olen siitä ylpeä, on valmentaminen tietyllä tavalla paljon antoisampaa, kun näkee pelaajien kehittymisen niin läheltä koko ajan, Cami pyörittelee.

Knoppitietoa: Cami ei ole vain pätevä koripallon pelaaja ja valmentaja, vaan myös brutaalin dominoiva tennis-ässä.

Ensio Helimäki, apuvalmentaja JBA Gradia U19 Pojat / Jyväskylän Weikot

Noniin. Faktalistausta.

– Ensio Helimäki keksi koripallon.

– Ensio Helimäki piirsi ensimmäisen kolmen pisteen viivan ja upotti ensimmäisenä universumissa kolmen pisteen heiton.

– Ensio Helimäki opetti Michael Jordanin hyppäämään.

– Ensio Helimäki on ainoa ihminen maailmassa, joka on donkannut Shaqin yli.

– Ensio Helimäki oli syöttäjänä jokaisessa Wilt Chamberlainin 100 pisteessä.

Ihan turha tarkastaa näitä, ne pitävät paikkansa ja jos jotain tietoa ei löydy, se johtuu siitä, että se on yleistietoa ja se asia vaan kuuluu tietää.

Mittaamattomalla tietotaidollaan ja kokemuksellaan Nymanin ja Grönbergin aisoissa pitävä Helimäki on nähnyt kirjaimellisesti kaiken, mitä koripallokentällä voi tapahtua. Miesten, naisten sekä juniorien maajoukkueiden valmennusryhmissä mukana ollut valmentajavelho on seurajoukkuetasolla valmentanut Roihua, JyWeä, HoNsUa, SäyRiä sekä viimeisimmin JBA:ta.

Esittelyt eivät tästä parane, vaikka niitä kirjoittaisi miten. Teot ja meriitit puhuvat puolestaan.

Knoppitieto: Ensio Helimäki on ehtinyt unohtamaan enemmän, kuin kukaan teistä tulee ikinä tietämään koripallosta.

Juuso Sainio, päävalmentaja JBA Naiset / JBA Gradia U19 Tytöt

Salolaisesta koripalloskenestä maailmalle karannut Sainio saapui JBA:n toiminnan alaisuuteen heti sen perustamishetkellä, kun kotikonnuilleen Vilppaan peräsimestä palannut Tupamäki otti tuolloin vielä nuoren ja innokkaan valmentajan mukaansa.

Ensimmäisenä vuonna Sainio otti JBA:n apuvalmentajuuspestin lisäksi kontolleen alueen -03 syntyneiden tyttöjen ryhmän perustan päälle kasatun yhdistelmäjoukkueen valmennusvastuun, eikä siltä tieltä ole tarvinnut poiketa.

Neljä vuotta myöhemmin tuo sama tyttöporukka on kokenut muutamia kolhuja, uusia pelaajia on liittynyt mukaan ja osa on lähtenyt jahtaamaan onnistumisia muilla elämän osa-alueilla. Tuon ydinporukan ympärillä toimii nyt kuitenkin U19-ikäluokan valtakunnallisissa sarjoissa pelaava ryhmä, sekä tulevaksi kaudeksi Naisten 1-Divisioonaan noussut joukkue.

Yhteensä kolmen kauden aikana JBA:n miesten apuvalmentajana toiminut Sainio on ollut tuttu näky, no, vähän joka puolella keskisuomalaista koripallokenttää, mutta tulevaksi kaudeksi työnkuva on kohdennettu tarkemmin.

– Mulle tärkeintä koripalloelämässäni on kehittää keskisuomalaista tyttö- ja naiskoripalloa kaikin keinoin, joihin omat rahkeet riittävät. Naisten ja nuorten aikuisten lisäksi tulee pyörittyä U15 ikäluokassa pelaavan tyttöryhmän kanssa ja päivittäin pääsee tekemään töitä todella monen innokkaan ja asiantuntevan valmentajan kanssa. Puhumattakaan ihan käsittämättömän huikeista pelaajista. Ei tässä, jos rehellisiä ollaan, oikein parempaa työympäristöä voisi edes kuvitella, Sainio toteaa.

Knoppitietoa: Sainio ei ole eläessään hävinnyt Henry Boydille kolmen pisteen heittokisaa. Kun se on kirjoitettu, se on totta.

Karri Ärling, apuvalmentaja, JBA Naiset / JBA Gradia U19 Tytöt

Keravan Kolli, mies kuin patsas. Veijareiden veijari ja hymypoika vailla vertaa.

Keravalta maailmalle ponnistanut takamieslupaus vaihtoi valmennusbuutsit jalkaan jo nuorella iällä, joten kun maisemanvaihto tapahtui elämän ja opintojen perässä Jyväskylään, oli luonnollinen siirtyminen HoNsUn tyttöjunnujen valmentamiseen paikallaan. Jo aiemmin mainitun -03 ikäluokan (sekä vuosi sinne tänne siinä ympärillä) kanssa töitä mini-ikäisistä asti paiskinut Ärling on ollut JBA:n tyttö- ja naiskoripallon perustamisvaiheessa mukana jokaisella askelmalla, joten luonnollista jatkumoa naisten edustusjoukkueen apuvalmentajaksi ei ollut syytä häiritä.

Monipuolisen urheilumaailman ymmärryksen ja moninaisten opetusmetodien hallitsemisen kautta oman viekkaan mausteensa toimitaan tuoma Ärling toimii vahvistimena ryhmän energiselle elämänasenteelle ja tarvittaessa jarruna päävalmentajan liiallisille stressitasoille ja ajatusvirran tulvinnalle.

Jos joku asia on varmaa niin se on kuitenkin tämä: Mies elää ja hengittää koripalloa ja venyy kaikin mahdollisin keinoin ihan mihin vain, mikäli pelaajien etu sitä vaatii.

Knoppitietoa: Karri Ärling ei ole hävinnyt ikinä kiritaistelua Petter Northugille.

Setumo Bodibe, apuvalmentaja, JBA Miehet

Uusi tulokas!

Setumo ”Setu” Bodiben valmennusura käynnistyi hyvin varhaisessa vaiheessa, kun A-juniori -ikäisenä loukkaantuminen avasi oven nuorempien ikäluokkien valmentamiseen. Valmentajana rakettimaisen nousukiidon matkan varrelta löytyy niin tyttöjen kuin poikien valmentamista, fysiikkavalmennusta, sekä normaalista joukkuevalmentamisesta poikkeavaa talenttivalmennusta.

Tampereelta Nokian kautta Ouluun kasvatustieteiden opintojen perään muuttanut Bodibe otti kopin Oulu Basketball Academyn alkutaipaleella nuorten 01-04 -syntyneiden pelaajien henkilökohtaisesta valmennuksesta, samalla toimien 1-Divisioona A:ssa pelaavan Ynnin apuvalmentajana.

Joukkue- ja seuratoiminnan lisäksi Setu on toiminut useiden Suomen ja Euroopan kilpakenttiä kolunneiden pelaajien henkilökohtaisena valmentajana. Muiden muassa Sasu Salinin, Topias Palmin ja Anniina Äijäsen kanssa työskennellyt Setu toimii tulevalla kaudella JBA:n miesten apuvalmentajan pestin lisäksi HoNsUn juniorien valmennusvahvuudessa.

Lämmin ja ikihymyä kasvoillaan kantava Setu tuo mukanaan siis järjettömän kasan ammattitaitoa yhtälailla taitovalmennuksen, kuin fysiikkavalmennuksenkin saralla.

Knoppitietoa: Freddie Mercury otti vaikutteita viiksiinsä Setumolta.

Eero Savolainen, fysiikkavalmentaja, JBA Miehet / U19 Pojat

Malmin Messias, Raudan Ruhtinas, Pihvipäällikkö ja Voimavelho ovat vain muutamia mielikuvituksellisia lempinimiä, joilla Eero Savolaista ei ole ikinä kutsuttu. Se ei silti tarkoita, etteivätkö ne kuvastaisi miestä erehtymättömällä tarkkuudella.

Futispiireistä kytkykaupassa (Kiitos Stas!) JBA:n toiminnan piiriin saapunut Savolainen on tehnyt maagisen  lyhyessä ajassa JBA:n vanhemmista ja nuoremmista uroista lyömättömiä spartalaisia, joiden fyysiset suorituskyvyt eivät tunne rajoja. KIHUn tiloissa toimivan Training Room yhdistää Savolaisen työnkuvia lähes saumattomalla tavalla, miehen auttaessa likimain koko jyväskyläläistä urheilukenttää joka ikinen päivä. Tai siltä se ainakin sivustaseuraajan silmään näyttää.

Lajipiirien ulkopuolelta raikasta ajattelua JBA:n toimintaan tuonut Savolainen on lyhyessä ajassa osoittautunut mittaamattoman arvokkaaksi henkilöksi jyväskyläläisessä koripallomaailmassa, jonka vuoksi Viitaniemellä vietetäänkin kansanjuhlaa miehen jatkaessa fysiikkawelhon paikalla myös tulevalla kaudella.

Knoppitietoa: Eeron perhoshaavimainen kakkossyöttö vaatii vielä työtä. Kysykää vaikka Camilta.

***

Tue toimintaamme ja hanki tukikausikortti! https://www.jba.fi/tukikausikortti/