Kansainvälistä Korista Gradialla 16-18.12.2022!

//

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä EYBL:in (European Youth Basketball League) U20-turnausviikonloppu pidetään Jyväskylässä 16.12.18.12.2022.Turnaus on suurin ja ainoa FIBA:n sertifioima nuorten koripalloturnaus Euroopassa. Vuosittain EYBL järjestää yli 50 turnausta ympäri Euroopan, joka on jaettu kahteen konferenssiin, eteläiseen ja pohjoiseen. 33 eri maasta osallistuu yli 250 joukkuetta pelitapahtumiin. Jyväskylässä järjestettävä turnausviikonloppu on U20-ikäisille joukkueille.

Idea kansainväliselle turnaukselle syntyi alunperin vuonna 1998, kun seitsemän koripallovaikuttajaa Baltian maista ja Venäjältä tapasivat kansainvälisessä turnauksessa. Aluksi kuudesta joukkueesta lähtenyt turnaus paisui koko maanosan laajuiseksi, viisi eri ikäluokkaa kattavaksi suurtapahtumien jatkumoksi. Poikien liigan oheen on syntynyt myös tyttöjen liiga vuonna 2000 kattaen myös suuren osan Eurooppaa.

EYBL:n kunniapuheenjohtaja Guntis Shenhofs kertoo kysyttäessä liigan perustasta: “Vastaus on kovin helppo: EYBL perustuu VALMENTAJIEN äärettömään innostukseen, fanaattiseen omistautumiseen lapsille ja intohimoon peliä kohtaan. Toimiessamme ilman keskitettyä budjettia näemme keskinäisen luottamuksen, hyvän tahdon ja kunnian työmme perustekijöinä.”

JBA:n päävalmentaja Mikko Tupamäki lähtee kotiturnaukseen hyvillä mielin. “Kansainväliset pelit tarjoavat aina näyteikkunan siihen, millä tasolla eri maissa pelataan ja lisäksi tuovat usein vastaan hyvin erityyppisesti rakentuneita esimerkiksi Baltian maiden monesti isokokoisempia joukkueita sekä suomalaisesta valmentautumiskulttuurista poikkeavia pelitapoja, jolloin kohdattavat haasteet ja ratkaistavat ongelmatkin ovat erilaisia. Mikäli aina pelaamme vain oman pienen maamme jo ennestään tuttuja joukkueita vastaan, niin emme altistu erilaisille pelitavoille ja tietynlainen lajidiversiteetti jää puuttumaan.

JBA:n kannalta kansainvälisyys on iso osatekijä toiminnassamme. Haluamme tehdä päivittäistyötämme kansainvälisen kilpailun standardeilla. Koemme, että pelaajat ovat aina äärimmäisen keskittyneitä ja motivoituneita, kun pääsevät mittaamaan tasoaan kansainvälisissä kilpailuissa. Meillä on myös ollut toiminnassamme pelaajia, jotka ovat hakeutuneet Gradialle vaihto-oppilaiksi päästäkseen mukaan akatemiamme toimintaan. Muun muassa kaudella 2021-2022 JBA Gradian riveissä pelasi Italiasta kotoisin oleva nuori ja nytkin Gradialle on ensi vuodeksi hakemassa pelaajia Australiasta sekä Liettuasta. Olemme keskustelleet myös muiden akatemioiden kanssa yhteistyöstä pelaajien ja valmentajien kehittämiseksi.

EYBL U20-TURNAUS JYVÄSKYLÄSSÄ 16.12.18.12.2022.

Jyväskylä saa tämän toiminnan kautta paljon positiivista julkisuutta. Lähes viikottain saamme kyselyjä mahdollisuuksista pelata ja opiskella Jyväskylässä joko 2. asteen tasolla tai jatko-opinnoissa.

Myös Jyväskylä kaupunkina näkyy isosti mm. peliasuissamme ja muussa vaatetuksessamme, kun liikumme ulkomailla. Usein saamme paljon kyselyitä siitä, millainen kaupunkimme on ja miten pienehkön maan pienehköstä kaupungista tulee näin kilpailukykyinen joukkue joka vuosi. Kansainvälisiä kokemuksiamme olemme päässeet Jyväskylän kaupungille jakamaan myös olemalla mukana Jyväskylän, Umeån ja Tarton yhteisessä Impact-liikunnallistamishankkeessa.

EYBL-otteluista haetaan kokemusta erilaisista pelitavoista, vastustajista ja perspektiiviä siihen, missä oma toimintamme menee verrattuna muiden maiden pelaamiseen. Näistä peleistä saa myös kokemuksen täysin erilaisesta tuomarilinjasta, joka usein sallii merkittävästi fyysisemmän pelaamisen kuin kotimaan kentillä. Näin ottelutkin ovat usein luonteeltaan erilaisia. Maajoukkuevalmentajan näkökulmasta tämä on suomalaisille pelaajille erittäin tervetullutta, koska nuorten EM-kilpailuissa linja on monesti lähempänä näiden pelien tuomarointia kuin kotimaisten sarjojen vastaavaa.

JBA:n tahtotila on olla edistämässä kansainväliseen toimintaan osallistumista ja haluamme myös jatkossa järjestää kansainvälisiä turnauksia Jyväskylässä, sillä kansainväliset pelit lajissa kuin lajissa ovat aika harvinaisia Keski-Suomessa. Suunnitelmissamme on jo järjestää kansainvälinen turnaus eri eurooppalaisien akatemiajoukkueiden kesken.

Lauri Markkanen Tournamentin järjestäminen on tuonut paljon arvokasta kokemusta ja tietotaitoa siitä, millaiset asiat ovat avaintekijöitä turnauksia järjestettäessä, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Tällä tavalla joukkueet voisivat keskittyä olennaiseen eli pelien pelaamiseen. Lisäksi keräämämme palaute antaa aina uusia vinkkejä ja ideoita siitä, millaiset asiat tekevät turnauskokemuksesta hyvän ja mitä kaivataan etenkin muista maista tulevien joukkueiden osalta.”

JBA:n apuvalmentaja ja EYBL:in vastuuvalmentaja Toni Nyman luonnehtii pelaajajoukkoaan: ”Joukkue koostuun JBA:n miesten 1A ja 1B -divaripelaajista. Ikähaarukka 2003-2007 -syntyneet on aika iso. 2003-syntyneet ovat vanhimpia, jotka saavat U20-turnauksissa pelata. Mutta meillä ei montaa 03-ikäistä ole tässä ryhmässä, vaan joukkue koostuu aika nuorista, mutta silti kokeneista pelaajista. Joukkueen vahvuudeksi pitää mainita pelaajien nuoresta iästä huolimatta saavutettu kokemus kansainvälisistä peleistä turnauksissa ja myös eri ikäluokkien maajoukkuepaidoissa. Koska ryhmä on osa akatemiajoukkuetta ja harjoittelee yhdessä, ei pelitapa poikkea JBA:n normaalista pelitavasta eli pyrimme pitämään pelimme aktiivisena ja nopeana.

EYBL:in taso on kova, koska esimerkiksi osa Latvian ja Viron pelaajista pelaa aikuisten Latvia-Viro -sarjassa. Kovan luokan yksilöt yhdistettynä kansainvälisille peleille ominaisella pelikovuuden ja tempon värittämällä pelityylillä on yhtälö, johon on varmasti helppo syttyä niin pelaajana kuin valmentajana.

Peli on pääasiassa todella suoraviivaista ja nopeaa. Käytännössä kaikki joukkueet ovat todella urheilullisia ja laittavat puolustuksen todella koville, mikäli ei olla riittävän aloitteellisia ja valmiina kamppailemaan ihan koko ajan”, Nyman teroittaa.

Jyväskylän JBA Gradia lähtee hyvästä asemasta seuraavaan turnausviikonloppuunsa. JBA voitti kaikki viisi otteluaan ensimmäisessä osaturnauksessa Latvian Valmeirassa syyskuussa.

U20-sarjan 16 joukkuetta on jaettu neljään ryhmään. Suomesta EYBL:issä pelaa JBA Gradia ja Omnia BA. Jyväskylän osaturnauksessa pelaavat ryhmien A ja B joukkueet Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Samaan aikaan ryhmien C ja D joukkueet ottelevat Latvian Riiassa. Jyväskylän otteluihin on joko vapaa pääsy tai vapaaehtoinen pääsymaksu, joka tukee JBA:n toimintaa.

Teksti: Outi Nieminen


Otteluohjelma: http://www.eybl.lv/new/b_juniors_scheduler.php#mbt:103-303$f&arena=135096

Kaikki ottelu myös livestreameina: solidsport.com/jba-koripallo 

Lisätiedot: Jaakko Kemilä 041 4566717 info@jba.fi