Koripalloilijan Mittaisia Miehiä

//

Jyväskylä Basketball Academyn tulevan kauden joukkueen rakennus jatkuu varsin miehekkäissä merkeissä! Helsingistä ryhmää viime kaudelle vahvistamaan saapuneet Jaakko Lammi (20v/200cm, kummiyritys Graniittirakennus Kallio Oy) ja Aleksi Liukko (20v/211cm, kummiyritys Kuulotekniikka Oy) suojelevat sinivalkoisten korinalustaa myös tulevaisuudessa, kaksikon jatkaessa JBA:n edustusjoukkueen riveissä kaudella 2020/21.

Viides kausi Divari-A:n parketeilla toi jyväskyläläiselle koripalloyleisölle melko kattavan kuvan pelaajasta nimeltä Jaakko Lammi. HBA:n paidassa divarikartalle ilmestynyt ja HNMKY:n riveissä ensimmäistä kertaa merkittävämpään rooliin noussut Lammi kasvoi nopeasti yhdeksi kotiyleisön suurimmista suosikeista.

(Tai, no, ainakin JBA:n WU19 joukkueen suosikkipelaajaksi. Jaakko on ihana.)

Mennyt kausi oli ”Jakelta” timanttinen debyytti, Sykki-kasvatin pyöriteltyä aikuisten sarjojen ennätyksensä oikeastaan kaikissa mahdollisissa tilastokategorioissa. 6,6 pistettä, 3,6 levypalloa ja 100-prosenttisella energialla kotiyleisön sydämiin pelaamista ovat lukemia, joista on hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuutta kohti.

– Ensimmäisestä Jyväskylän vuodesta jäi kyllä hyvät fiilikset. Koulun ja koriksen pystyi yhdistämään yllättävän hyvin ottaen huomioon kuinka paljon työtä molemmat vaativat, Jaakko puntaroi.

– JBA luo sellaisen harjoitusympäristön missä pelaajalle annetaan paljon työkaluja siihen, että pystyy itse kehittymään.

Nelospaikan ikitaistelijan urakehityksen kannalta tärkeää on ensisijaisesti potentiaalia väläyttelevän heiton saamista vakituisiin uomiinsa.

– Jaken kohdalla poraudutaan heiton jalkatyöskentelyyn ja heiton rytmiin, lisäksi pyritään petraamaan tilanteiden tunnistamista molemmissa päissä kenttää, päävelho Mikko Tupamäki hahmottelee.

– Ruutu on edelleen nelospaikalla enimmäkseen, mutta koitetaan viilata pelaamista niin, että saadaan oman paikan pelaajia vastaan kohtuullisen myrkylliset rullaus- ja post-taidot vielä paremmin esiin.

Menneen ja tulevan risteykseen (risteyksessä on kyllä 3 mahdollista uutta kulkusuuntaa, että ei nyt toimi tämä analogia hirvittävän hyvin) pysähtyessä on hyvä välillä hengähtää ja reflektoida. Millä miettein Lammi on menneestä kaudesta kokonaisuutena ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

– Omasta kaudesta jäi kokonaisuudessaan hyvä fiilis, vaikka välillä ei ihan kulkenutkaan halutulla tavalla. Täytyy vain jatkaa treenaamista. Joukkueen osalta kauden yllättävä lopetus harmitti tottakai, koska uskon, että meillä olisi ollut mahdollisuudet menestyä pudotuspeleissä, Jaakko summaa.

– Seuraavat kehitysaskeleet omassa pelaamassani ovat ehdottomasti heittäminen, sekä tietysti puntilta pitää hakea vielä voimaa hauikseen.

Mitä terveisiä Jakella on sosiaalisesta eristäytymisestä nauttiville kansalaisille?

– Ottakaa kaikki irti tästä vallitsevasta tilanteesta ja kokeilkaa asioita, joihin ei ennen ole ollut aikaa, Jaakko heittää sairas virne kasvoillaan.

– Kaksi raudanlujaa treenivinkkiä ovat mäki- tai porrasjuoksut sekä olohuoneessa armoton kuntopiiri!

Jake-Boyn kanssa likimain samalla junakyydillä Helsingistä saapunut Aleksi Liukko varasti jyväskyläläisten koripallofanaatikkojen sydämet itselleen viimeistään marraskuun voittoputkessa, miehen lapioitua voittokorit perättäisissä otteluissa Bisonsia (putback-DONKKI) ja ToPoa vastaan. Lämminsydäminen iso mies urakoi kauden aikana JBA:n lisäksi myös JyWen paidassa Divari-B:n puolella, ”Allun” tehdeksi itsensä toden teolla tutuksi Viitaniemen korispyhätön vakiokatsojille.

Divari-A:n puolella Liukko toimitti uransa parhaat tilastot, 6,6 pisteen ja 5 levypallon keskiarvojen jättäessä miehen HBA-aikojen tilastot kevyesti varjoonsa. Kehityskäyrän ollessa toivotun nousujohteinen, odotetaan Jyväskylässä innolla Liukon seuraavia, pitkiä kehitysaskeleita.

– Allun kohdalla isoin painotus on kehontuntemuksen, voiman ja kropan pidon hankinta ja kehittäminen, jotta mies pystyy käyttämään pituutta ja ulottuvuutta paremmin hyödykseen, sekä käyttämään taitoa erinomaisena syöttäjänä paremmin avukseen, Tupamäki tarinoi.

– Itsetuntemuksen ja identiteetin hahmottumisen myötä koitetaan löytää ns. ”oma ääni”, ja kaikenlainen kommunikaatio varmasti sitä kautta kehittyy ja omistajuus tekemisestä ottaa harppauksia.

Minkälaisilla ajatuksilla Malmin Super Koriksen kasvatti viettää kahden kauden välistä aikaa? Mitä jäi käteen menneestä ja mitä tulevaisuus pitää sisällään?

– Jäi kyllä kaikin puolin ihan hyvä fiilis kaudesta. Treeniympäristö oli jopa parempi kuin odotin saapuessani Jyväskylään, Allu hehkuttaa.

– Joukkueena kausi sujui ehkä vähän ailahtelevasti. Tuntui, että pelasimme paremmin silloin, kun pystyimme pelaamaan tietyllä tavalla paineettomassa tilassa. Toisaalta sitten taas ne pelit, joissa ehkä odotimme pärjäävämme paremmin, teimme itsellemme todella vaikeiksi.

Henkilökohtaisella tasolla kehityskohteet ovat kesän ajalle lyöty lukkoon jo hyvissä ajoin.

– Kyllä tässä lähdetään fysiikkaa viemään eteenpäin kaikilla osa-alueilla. Jos sen niputtaa ytimekkäästi, niin fyysisyyttä ja kovuutta lähdetään hakemaan lisää, Liukko paaluttaa.

Kevätaurinko paistaa, lämpötilat nousevat hiljalleen ja linnut laulavat aamunkoitteesta iltahämärään. Mitkä ovat värikkäänä ja räiskyvänä persoonana tunnetun Allun terveiset faneille ja vinkit korona-kevääseen? – Hyvää kevättä ja ulkona juokseminen voi olla ihan mukavaa.