Kulmakiviä paikoilleen – Boyd ja Kärkkäinen jatkavat JBA:n väreissä

//

Jyväskylä Basketball Academyn miesten edustusjoukkueen tulevaisuuden rakentaminen alkaa mitä parhaimmalla tavalla, kun kaksi ydinrunkoon kuuluvaa pelaajaa jatkavat joukkueessa myös ensi kaudella. Henry Boyd (20v/178cm) ja Niilo Kärkkäinen (21v/190cm) joukkueen kulmakivinä takaavat että rakennusprojekti on uomissaan heti alussa.

JBA:n tulevan kauden joukkueen kokoaminen on kovassa vauhdissa ja ensimmäiset pelaajajulkistukset tulevat tässä. Kuten otsikosta ja ingressistä pystyi ihan jokainen ihan itse päättelemään!

Divari-A:n takapelaajien aateliin kuuluva, Jyväskylän NMKY:n kasvatti Henry Boyd jatkaa vastustajien takakenttien elämän terrorisoimista myös tulevaisuudessa. Menneellä kaudella 12,3 pisteen, 5,2 levypallon, 3,9 syötön ja 2 riiston keskiarvoilla urheillut Boyd on viimeisen kahden kauden aikana lukeutunut joukkueen tärkeimpiin pelaajiin, mutta tulevalla kaudella saappaat tulevat, jos mahdollista, olemaan vieläkin isommat.

– Ensi kaudella kun kokeneemmasta päästä siirtyy pelaajia muihin haasteisiin, on kaksikolla hieno mahdollisuus kasvaa uudenlaisen johtajuuden ja esimerkin näyttäjän rooliin, toteaa päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Boydin 3,9 syöttöä ottelua kohden on miehen oma henkilökohtainen ennätys Divari-A:ssa ja parhaimmillaan operointi muistutti monivuotisen veteraanin kädenjälkeä. Seuraava askel on tason pitäminen korkealla illasta toiseen.

– Henkan kohdalla tavoitellaan vielä tasaisuutta ja malttia pelin rytmittämiseen, Tupamäki linjaa.

– Oppimisen aiheina ovat tilanteiden nopeampi tunnistaminen ja vielä selkeämpi johtajan roolin ottaminen kentällä. Syöttämisen tekniikoihin ja kontaktiviimeistelyyn lähdetään myös hiomaan lisää varmuutta.

Nuoren miehen näkemys omasta pelaamisesta ja kehityskohteista kulkee linjassa päävalmentajan kanssa.

– Henkilökohtaisella tasolla seuraava otettava askel kehityksessä on vastustajan erilaisten puolustusten tunnistaminen ja palloskriinipelaamisen eteenpäin vieminen, ”Henkka” toteaa.

– Tavoitteenani on helpottaa joukkueen ja muiden pelaajien elämää kentällä omien valintojeni kautta. Heitto on kehittynyt, mutta sitä hiotaan tietysti edelleen.

Kevään tapahtumien vuoksi vapautunutta aikaa on käytetty jo nyt tehokkaasti hyödyksi.

– Paljon tulee katsottua koripalloa ja eurokentillä pelaavia huipputason takamiehiä. Koitan imeä kesän aikana niin paljon oppia itseeni kuin mahdollista, Henkka vakuuttaa.

Yllättäen ja pyytämättä loppunut kausi jäi varmasti kaivelemaan nuorta herra Boydia meidän muiden tavoin. Miten pää on pysynyt kasassa ja onko ylimääräisestä vapaa-ajasta ollut jotain odottamatonta iloa?

– Kauden aikaisia vammoja on saanut nyt huoltaa ja lepo on tullut sitä kautta itseasiassa aika hyvään kohtaan itselleni, Boyd huomauttaa.

– Henkinen puoli on pysynyt yllättävän hyvin kasassa. Se auttaa kun pitää mielessä, että tämä menee kuitenkin lopulta ohi.

Minkälaisia terveisiä Henkalla on kotona kevätauringosta nauttiville lukijoille?

– Koko JBA-perheelle yhteisesti: Pysykää terveinä ja liikkukaa mahdollisuuksien rajoissa. Yhdessä selviämme tästä tilanteesta. Pysytään kotona, nukutaan ja mennään eteenpäin, Boyd naulaa.

Niilo ”Kärkimies” Kärkkäinen on noussut komeetan lailla koko koripalloilevan Suomen kuumimpien pelaajien joukkoon. Vihdoin, myös peliesitykset ovat nousseet samalle tasolle.

Mennyt kausi toi Niilolle ennätykset pisteissä (11,1), levypalloissa (3,3), syötöissä (1,6) ja riistoissa (1,5). Tämän lisäksi oikean käden sinnikäs pora löysi kohteeseensa niin ikään uran parhaalla prosentilla, kahden pisteen pelitilanneheittojen suhistessa sukan läpi 54,2% tarkkuudella. Myös vapaaheitoissa tehtiin ennätykset heittomäärässä (3,9), onnistumisissa (2,4) ja prosentissa (60,8). Ennätyskausi!

– Niilolla työnteko heiton kanssa jatkuu, roolin liikkuessa edelleen pallollisempaan suuntaan. Sitä kautta päätöksenteon tilanteita tulee myös enemmän eteen. Puolustuspäähän kun saadaan vielä napsun verran lisää aktiivisuutta ilman virheiden lisäämistä, niin hyvä tulee, Tupamäki hahmottelee.

– Omat tavoitteet ovat hyökkäyspelaamisen monipuolistamisessa, eli heiton kanssa työskentelyä ja pelintekijän rooliin kuuluvia asioita tulee kesällä varmasti harjoiteltua paljon, Niilo itse luonnehtii kehitystavoitteitaan.

Miten Muuramen Urheilijoiden juniorituotannon timantin ja Kärkkäisen klaanin koripallolipunkantajan paikalle nousseen Niilon kevät on kotioloissa sujunut?

– No keväthän on mennyt lopulta ihan leppoisasti, töitä tehdessä ja levätessä. Pleikkaria on myös tullut pelattua kotitreenailun ohella.

Menneen ja tulevan välimaastossa seilatessa elämä voi olla joskus epävarmuuden täytteistä, mutta Niilo löytää totuttuun tapaansa tästäkin pahvilta maistuvasta pandemiapilvestä hopeareunuksen.

– Kauden päättyminen jäi tietysti harmittamaan paljon, kun jäi kaikki merkityksellisimmät pelit pelaamatta. Toisaalta, nyt on ainakin reilusti aikaa ennen uuden kauden alkua treenata ja kehittyä, Niilo kääntää.

– Joukkueemme tulee todennäköisesti vähän muuttumaan, niin ehdimme paremmin tottua myös siihen, mikäli tässä jossain välissä päästään vielä joukkueenakin harjoittelemaan.

Mitkä ovat Niilon terveiset kotikatsomoihin?

– Kaikille hyvää kevättä ja pysykää terveinä, Niilo revittelee.

Anna Niilo edes joku treenivinkki.

– Käyttäkää kuminauhaa. Sillä voi tehdä melkein mitä vaan.

***

Tue toimintaamme ja hanki tukikausikortti! www.jba.fi/tukikausikortti