Monipuolisuutta ja potentiaalia – Chukwuma ja Virtaharju jatkavat!

//

Jyväskylä Basketball Academyn miesten edustusjoukkueen kauden 2020/21 joukkue näyttää viikko viikolta valmiimmalta. Viimeisimpinä kiinnityksinä tutuista kasvoista runkoa vahvistavat Chrysostom Chukwuma (190cm/23v, kummiyritys Rameer Oy) ja Ville Virtaharju (201cm/20v).

Menneellä kaudella entistä monipuolisemmin johtavaan pelilliseen rooliin noussut Chukwuma väläytteli ajoittain jo otteita, joilla on mahdollista nousta koko divarin parhaiden pelaajien joukkoon. Kouvolassa moukaroidut 29 pistettä ja viimeistelytaidon hiominen kaaren sisäpuolella (2p 62,7%) olivat merkkejä ”Chukun” kyvystä tehdä kentällä parhaimmillaan mitä mies vain kulloinkin haluaa.

Tasaisuuden löytäminen pidemmällä aikavälillä on tietysti kaikista vaikein kehityksen aste, mutta palloskriinien käyttäjänä ja puolustuspään sähköttäjänä jokaisessa ottelussa jälkensä jättävä Sykki-kasvatti omaa kaikki työkalut dominoivaan divarikauteen kun syksy taas koittaa.

– Chukulla alkaa olla monipuolisia työkaluja pelaamiseen ja uusi opiskelupaikka on tuonut mahtavaa lisäarvoa kentän ulkopuolelle, päävalmentaja Mikko Tupamäki valaisee.

– Koitetaan Chukun kanssa myös edistää jatkuvaa keskittymistä ja läsnäoloa kentällä. Oman roolin ja pelaamisen identiteetin selkeytyminen sekä positiivinen itsepuhe ja itseluottamus ovat avainasemassa siihen, että päästään vielä pykälää eteenpäin.

Nuoren miehen pistekeskiarvo (8,4) tipahti pykälän edelliskaudesta, mutta vastaavasti syöttökeskiarvon (1,5) kehityskäyrä osoittaa yläviistoon. Erityisesti palloskriinitilanteissa Chuku on parhaimmillaan likimain mahdoton pideltävä ja aiheuttaa harmaita hiuksia oman puolustajansa lisäksi ihan koko vastustajan viisikolle väkevällä ajouhallaan. Mikä fiilis miehelle jäi joukkueen kaudesta kokonaisuutena?

– Harmittaa tottakai kun kausi jäi niin kriittisessä vaiheessä kesken. Viimeisessä runkosarjan pelissä playoff paikka jäi taistelematta ja todennäköisesti myös ne pleijjarit pelaamatta. JBA palaa ensi kaudella nälkäisempänä kuin ikinä ja viedään loppuun asti se mihin jäätiin, Chuku vakuuttaa.

Miltä herran kevät on näyttänyt? Ainakin koulutöiden parissa Helsinkiin kauden jälkeen perinteisesti palaava Chuku on jatkanut hommien paiskimista.

– Kevät on sujunut vallitsevasta tilanteesta huolimatta ongelmitta. Koronan ansiosta olen päässyt takaisin Stadiin omaan kotipesään normaalia aikaisemmin. Kouluhommat jatkuvat etänä ja on ollut mukavaa nähdä kavereita ja perhettä. Kelitkin on ollut hyviä, niin on päässyt pelaamaan katukorista, Chuku hehkuttaa.

– Kesän treenejä odotetaan tietysti todella suurella innolla ja töitä paiskitaan jo nyt fysiikkavalmentaja Eeron laatimien ohjelmien mukaisesti.

Virtaharjun Ville, Kuopion Linkin 201-senttinen lahja suomalaiselle koripalloilulle, kärsi menneellä kaudella ensin syksyllä mystisestä sairastelusta ja tämän jälkeen tielle tulivat valtion velvollisuudet.

Jyväskylän Weikkojen paidassa mies ennätti kuitenkin hikoilemaan kuuden ottelun verran 1 B-divisioonaa, lapioiden keskiarvoikseen 9,5 pistettä ja 4,8 levypalloa ottelua kohden noin 18 peliminuutissa.

– Virtaharju on klassinen ”late bloomer”, joka on kasvanut sekä pituutta että henkistä pääomaa viimeisen parin vuoden aikana. Villellä on kokoonsa nähden erinomainen pallonkäsittely ja syöttötaito ja savolaisen hötkyilemätön, mutta juonikas peliajatus, päävalmentaja Tupamäki veistelee.

Nuoren miehen henkistä kestävyyttä mitattiin vastoinkäymisten muodossa jo syksystä lähtien, mutta tavoilleen uskollisena etukentän moniosaaja Virtaharju otti asiasta kultaisen pilvenreunuksen mukaansa.

– Sairastelun myötä kausi oli alusta asti jo pilalla, kunnes sitten intti tuli sekoittamaan kautta. Tästä syystä päätettiin sitten valmentajien kanssa, että lähden valtion palvelukseen, jotta mulla menisi vaan yksi kausi hukkaan, Virtaharju summaa kauden tapahtumia.

– Mulle tämä korona-tilanne oli tietynlainen pelastus siinä mielessä, että kun lopulta siirryin pois puolustusvoimien tehtävistä, niin pääsen nyt keskittymään pelkästään harjoitteluun, mikä on tulevaisuuden kannalta tärkeintä.

Harjoittelun laadun ja määrän perään kuuluttaa myös päävalmentaja.

– Villen kohdalla avaimena on saada laadukkaita tapahtumia peräkkäin ja välttää aiempien vuosien vammat ja sairastelut. Tämä varmasti vie voimatasoja ylöspäin ja tuo tarvittavaa jämäkkyyttä tekemiseen, Tupamäki muistuttaa.

– Villellä on kehityksen katto korkealla ja miehen potentiaalia on vasta vähän raapaistu. Uskon, että hyvän kesäharjoittelun myötä Ville voi ottaa aimo harppauksen pelaajana eteenpäin.

Tietynlaisen ”ohikauden” positiivisena puolena oli kuitenkin kesä 2019, jonka aikana nuori herra pääsi maistamaan U20 maajoukkueen paidassa kansainvälistä koripalloa.

– Maajoukkuekesä antoi mulle todella hyvää kokemusta ja siellä näki vähän, että millaiseksi pelaajaksi pitää kehittyä, että pystyy kilpailemaan kansainvälisillä kentillä. Matkaa toki vielä on valtavasti mutta en näe sille mitään estettä, ettenkö jonain päivänä voisi pelata myös Suomen ulkopuolella, Virtaharju toteaa. – Selkeimpiä oman pelaamisen osa-alueita joiden kanssa täytyy kesällä tehdä paljon töitä, ovat heittäminen, fyysiikkapuoli ja yleisesti pelin sisällä tilanteisiin nopeampi reagointi. Kunhan saan hyvän harjoituskesän alle, tulen olemaan ensi kaudella parempi kuin koskaan JBA-aikanani.