Paluu Tulevaisuuteen – Niilo Kärkkäinen JBA-paitaan!

//

,

JBA:n tavoite maan ensimmäisistä korkeakoulujoukkueista otti aimo harppauksen eteenpäin, kun kaikkien rakastama Niilo Kärkkäinen palaa tuttuihin maisemiin kahden vuoden liigastintin jälkeen.

Salon Vilppaassa kaksi viime kautta urheillut Niilo sai saaliikseen yhden kappaleen hopeamitaleita niin Korisliigan kuin Suomen Cupin puolelta. Tinkimätön puolustuspelaaja tuttuun tapaansa ihastutti faneja ja vihastutti vastustajan parhaita korintekijöitä, joka kuulostaa jyväskyläläiselle koripalloyleisölle kovin tutulta, mutta tuo samalla villejä perhosia vatsanpohjalle.

– Jos mies olisi halunnut Korisliigassa jatkaa, se olisi tietysti ollut edelleen mahdollista. Tässä vaiheessa tahtotila oli kuitenkin mahdollistaa opiskelun ja mahdollisimman laadukkaan sekä tavoitteellisen harjoittelun yhdistäminen, päävalmentaja Mikko Tupamäki toteaa.

– Erityisesti nyt, kun korkeakouluyhteistyö ja korkeakoulujoukkueen rakentaminen on saatu nykäistyä liikkeelle, meillä on tarjota kokonaispaketti, joka on Niilon tilanteessa olevalle pelaajalle järkevä. Pelaaja, joka ymmärtää mistä JBA:ssa on pohjimmiltaan kyse, on tässä vaiheessa seuran näkökulmasta myös kaikin tavoin erinomainen lisä kokonaisuuteen.

Kansainvälisen tason urheilija, rimalle alamäkijunan tavoin porautuva takapelaaja/laituri, tarvittaessa käytännössä kaikkia viittä pelipaikkaa valtakunnan tiheimmillä pohkeilla puolustava työjuhta. Koripalloilullisessa mielessä Niilo tuo varmasti ilahduttavan monipuolisen, sveitsiläistä linkkuveistä muistuttavan työkalun valmennukselle.

Kahdelta Salon kaudelta kotiintuomisina Korisliigan ja Suomen Cupin hopeat. kuva: SSS/Marko Mattila

– Pari vuotta Korisliigan kärkiorganisaatiossa, joka tavoittelee mitaleita, on ymmärrettävästi pitänyt hyökkäyspäässä roolin pienempänä kuin se oli Divarista lähteissä. Molempia hyödyttävä tilanne on se, että erityisesti hyökkäyssuuntaan on mahdollista olla todella monipuolisessa roolissa, Tupamäki huomauttaa.

– Tässä parin kauden aikana olemme vieneet joukkueen pelitapaa entistä nopeampaan ja aktiivisempaan suuntaan. Se antaa myös Niilolle erinomaiset mahdollisuudet käyttää omia vahvuuksiaan.

Parin vuoden liigakokemus sarjan kestomenestyjiin lukeutuvassa organisaatiossa tulee varmasti myös näkymään joukkueen arkiharjoittelussa ja kaikessa toiminnassa. Seuraavan askelman vaatimustason oppii parhaiten kokemalla sen itse.

– Me valmentajat voimme kertoa ja tarinoida vaikka mitä vaatimustasosta ja siitä, mitä pärjääminen seuraavalla tasolla vaatii. Se on kuitenkin ihan eri asia, kun pelaaja pystyy kertomaan ja omalla esimerkillään näyttämään sen, mikä se vaatimustaso on eri asioissa, jos sillä seuraavalla tasolla haluaa pärjätä. On hienoa, että meillä on nyt mukana kokemusasiantuntijuutta pelaajistossa, Tupamäki iloitsee.

Seuraavista askelmerkeistä ja toiminnan päivittäisestä laadusta puhuttaessa on syytä muistuttaa edelleen, mitä Niilon JBA:han palaamisen taustalla on. Kehitys ruokkii kehitystä ja seura on eri kehitysasteella kuin se oli Niilon siirtyessä Korisliigaan.

– Nyt olemme korkeakouluyhteistyön avaamisen kautta organisaationa siinä vaiheessa, missä olemme halunneet olla jo monta vuotta. Se mahdollistaa sen, että Niilon tilanteessa olevat pelaajat voivat tulla tänne niin, että siinä on oikeasti järkeä, Tupamäki muistuttaa.

JBA:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Juvonen on päävalmentajan tavoin äärimmäisen iloinen Niilon paluusta.

– JBA:n tavoitteena on luoda olosuhteet maamme ensimmäisille korkeakoulujoukkueille niin miesten, kuin naistenkin puolelle ja Niilon paluu vauhdittaa merkittävästi tavoitteen saavuttamista. Alkavalla kaudella pilotoimme opiskelijastipendejä korkeakouluopiskelijoillemme ja Niilo sopii profiiliin täydellisesti, Juvonen naulaa.

– Niilo on jo näyttänyt, että pelillinen taso on Korisliigassa ja opinnot ovat edenneet suunnitellussa tahdissa. Meidän tehtävänämme on mahdollistaa, että opintojen ja ammattimaisen harjoittelun yhdistäminen on jatkossa saumatonta. Stipendi mahdollistaa sen, että molempiin elämän osa-alueisiin on mahdollista panostaa täysillä.

No, mutta. Niilo Kärkkäinen. Kaikkien fanien suosikkipelaaja, kaupan tätien suosikkiasiakas ja golfkenttien hiipivä gepardi.

Miten kesä on edennyt?

– Syön tässä tämmöstä nacholautasta. Tässä on vähän jauhelihaa ja salaattia. Ja sit niitä nachoja.

Vähän isommassa mittakaavassa.

– Hyvinhän tämä on mennyt. Vähän ehti kauden jälkeen lomailemaankin jenkeissä, mutta sen jälkeen on tullut oikeastaan vain treenattua aika kovalla sykkeellä. Ja niin, tietysti käytyä vallan mainiolla koripalloleirillä Kuortaneella. Ihan kesän kohokohdasta voidaan puhua.

Kohokohdista puheen ollen. Kaikkihan tietävät, että harvat ranget edes riittävät Kärkkäisen pojan swingille ja ihannetulokset ovat arkipäivää kuin Salatut Elämät konsanaan. Mitkä ovat kesän kohokohdat viheriöiltä?

– No, tuota. Ei ole hirveästi kohokohtia.

Vaatimattomuus kaunistaa.

– Ei, kyllä mun täytyy myöntää, että niillä kentillä on usein aika vaikeaa.

Koripalloparketeilla se pelaaminen näyttää kuitenkin varsin epävaikealta, usein jopa vaivattoman helpolta. Mikä fiilis kahdesta Salon vuodesta jäi?

– Hyvä fiilishän siitä jäi. Tämä mennyt kausi ei joukkueelle ollut kauhean helppo, oli vähän loukkaantumisia ja vaihtuvuutta kokoonpanossa, mikä tietysti hankaloitti sitten sitä koko prosessia. Pronssipelin tappiosta jäi tietysti myös vähän ikävä maku, mutta kokonaisuutena aika Vilppaassa meni tosi hienosti. Viihdyin hyvin Salossa ja organisaation puolelta kaikki toimi mahtavasti.

Millä fiiliksillä olet palannut tuttuihin maisemiin ja koripallosaleihin? Minkälaisilla ajatuksilla katselet tulevaa kautta?

– Ensinnäkin, aina olen nauttinut siitä miten täällä harjoitellaan ja tehdään töitä päivittäin, että siinä mielessä tosi hyvä fiilis. Ja onhan täällä edelleen jonkun verran tuttuja naamoja, mikä on ihan kiva juttu myös. Tulevaan kauteen nyt on vielä tovi, mutta ainakin haluaisin tietysti kantaa vastuuta niin paljon kuin mahdollista. Se on tietysti kentällä itsestäänselvyys kaikille pelaajille, mutta tarkoitan sitä kaikkea muuta myös, mitä sen vastuunkannon mukana tulee. Tuntuu vähän hauskalta sanoa näin, mutta kokeneempana pelaajana haluan tietysti auttaa nuorempia niin paljon kuin mahdollista.

Opiskelujen ja koriksen yhdistäminen. Se on kuitenkin yksi iso, jopa isoin syy miksi tuttuihin maisemiin palaat. Miten luulet, että se onnistuu?

– Laurean verkkokampuksella opiskelen liiketaloutta, mikä ei onneksi vaadi läsnäoloja, mutta kyllä siinä työmaata riittää. Korisliigan ohjelma on sen verran tiiviimpi lopulta otteluohjelman ja erilaisen harjoittelurytmin kanssa, että sen puolesta JBA:han palaaminen antaa enemmän mahdollisuuksia panostaa huolella myös opintoihin.

Kiitämme ajastasi, Kärkkäisen Niilo. Kerro kuitenkin vielä, että miltä näyttää onnistunut kausi.

– Joukkueena tietysti tehdään ensin kaikkemme, että päivittäinen tekeminen on niin laadukasta ja kilpailullista kuin mahdollista. Sen näkee sitten keväämmällä, että mihin se riittää.

Mediakoulutus on onnistunut hyvin. Hyvä Niilo!

***

JBA:n miesten ja naisten kaudet käynnistyvät lokakuun alussa, nappaa kausikortit haltuun täältä! www.jba.fi/tukikausikortti