Toni Nyman Keski-Suomen juniorikorista kasvattamassa

//

Viime kesänä Jyväskylään muuttolaatikoiden kanssa saapunut Toni Nyman on ollut tällä kaudella tuttu näky JBA:n edustusjoukkueen penkillä apuvalmentajan roolissa, HoNsUn U19 poikien penkillä päävalmentajana, sekä muissa junioreiden korismatsien katsomoissa katsojan ominaisuudessa. JBA:n junioripäällikön roolissa toimiva Nyman on kauden aikana aloittanut työt koripallotoiminnan kehittämiseksi koko Keski-Suomen alueella, ensimmäisten kosketusten tuodessa positiivisia huomioita.

»Alueen junioritoiminta näyttää hyvältä. Täällä on kasvamassa isoja ikäluokkia, jonka lisäksi Lauri Markkasen Koriskoulusta tulee uusia harrastajia jatkuvalla syötöllä. Tyttöpuolen toiminta on myös alkanut elpyä muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen ja sille puolelle meidän täytyy pyrkiä organisaationa ohjaamaan lisää paukkuja tulevaisuudessa», Nyman niputtaa.

»Uusia innokkaita tekijöitä, ohjaajia ja valmentajia, ei luonnollisestikaan ole koskaan liikaa. Myös uusien tilojen ja salivuorojen tarve kasvaa harrastajamäärien noustessa. Tulevaisuus näyttää siis kaikin puolin hyvältä ja ongelmamme ovat enemmänkin positiivisia tällä hetkellä.»

Toisen asteen opiskelijoiden aamuharjoittelun valmennuksesta vastaava Nyman on valmentajan urallaan ehtinyt olemaan monessa mukana, toimien mm. Salon Vilppaan apuvalmentajan roolissa useamman vuoden, sekä 1-Divisioona B:ssä pelaavan Perniön Urheilijoiden päävalmentajana.

Nyt vastuualueena on kuitenkin entistä selkeämmin nuorten urheilijoiden kehittäminen ja kokonaisvaltainen auttaminen. Tämä sopii Nymanille enemmän kuin hyvin.

»Tämä työ sopii mulle erinomaisesti, koska tunnen, että työlläni on merkitystä. Nuorten urheilijoiden kanssa toimiminen ja heidän auttamisensa on aina ollut lähellä sydäntäni», Nyman linjaa.

Valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen alkuvuodesta aloittanut Nyman onkin saanut painaa töitä hartiavoimin harjoituksissa, ottelutapahtumissa sekä myös parketin ulkopuolella. Työn jäljen näkeminen, nuorten pelaajien päivittäisen harjoittelun laadun kohentuessa ja pelaajien ottaessa harppauksia henkilökohtaisen kehityksen saralla, on kuitenkin äärimmäisen palkitsevaa.

»Kun päivittäin pääsee innokkaiden nuorukaisten kanssa tekemään töitä ja näkee heidän työnsä tuloksen, kyllä se lämmittää», Nyman iloitsee. »HoNsUn U19 joukkueen kanssa olemme kirjoittaneet hienoa tarinaa. Olemme joukkueena ymmärtäneet, että pelaajien maali on jossain paljon kauempana, kuin tulevan viikonlopun pelissä. Nuoret ovat kehittyneet valovuosia niin henkisesti, fyysisesti, kuin myös pelin ymmärtämisessä.»

Työ alueen juniorikoripallon parissa on kuitenkin vasta alussa. Silti, vaikka työmaa on iso, on se myös hedelmällinen kasvualusta nuorille urheilijoille. Jyväskylän mahdollisuudet harjoitella kokonaisvaltaisesti, sekä mahdollisuudet yhdistää opiskelu ja urheilu ovat vertaansa vailla. Tästä pitää huolen JBA:n ja Gradian tuore yhteistyö.

Tähän kun lisätään muun Keski-Suomen alueen junioritoiminta, innokkaat sekä asialleen omistautuneet tekijät sekä Lauri Markkasen koriskoulun tuoma lisäbuusti nuorimpiin ikäluokkiin, näyttää Keski-Suomen koripallon tulevaisuus valoisammalta kuin aikoihin.

»Näen, että Keski-Suomen alueella on olemassa kaikki edellytykset siihen, että pystyisimme tarjoamaan jokaiselle koripallon omaksi lajikseen tuntevalle nuorelle paikan harrastaa, harjoitella ja pelata itselleen sopivalla tasolla. Toiminnan jatkaessa kehitystä ja kasvuaan, uskon, että meillä on tulevaisuudessa kasvamassa jokaisessa ikäluokassa nuorten maajoukkuepelaajia, Nyman toteaa.