ToPo vs. JBA – Munkkiniemi Has Fallen

//

Jyväskylä Basketball Academyn edustusjoukkue kävi perjantaina Torpan Poikien vieraana Helsingin Munkkiniemessä. Ottelussa pelattiin koripalloa, tehtiin koreja ja puolustettiin. Yleisöä oli paikalla. Lopulta JBA voitti lukemin 84-82 (48-41). Pudotuspelit ovat edelleen mahdollisuus.

Perjantain ottelu alkoi, kuten mikä tahansa keväinen hyvinkääläinen ilta. Samuli ”Imurikauppias” Oja raippasi kolmosen pesään, ilmassa oli urheilujuhlan tuntua ja samanaikaisesti jossain päin Jyväskylää Miikka ”Meisseli” Marttinen hymyili vaistomaisesti. Todellinen ystävyys on asia, jonka veroista ei ole maailmassa.

 

ToPo heräsi Samulin kolmosen jälkeen myös otteluun ja avausjakso pelattiin ihan sillätavalla sulassa sovussa läpi. Mukavaa baskettia, korkean intensiteettitason puolustuspelaamista ja Munkkiniemen yleisömeri piti komeasti ääntä. Jakso tasan 18-18 ja kaikilla oli ihan yhtä paljon kivaa eikä kukaan ollut hiekkalaatikolla kaveria pidempään.

 

Toisella jaksolla ääni muuttui kellossa, juoneen tuli käänne ja draama kaartui.

 

Kalle ”Leka” Peltonen aloitti moukaroinnin. Silkinpehmeällä saatolla kolmonen säkkiin jakson avausminuutilla ja Valtteri ”Valkosuklaa” Leppänen hakkasi toisen sisään heti seuraavassa JBA:n hyökkäyksessä. Pierre Jallow’n 2 pisteen hyppyheiton jälkeen Samuli ”Ori” Oja ja illan toinen iso keskelle. Robert ”Rakastaja” Juvonen, kärppämakin soidinmenoja muistuttavalla viekkaudella jölmyräinen nailonverkon läpi.

 

Kaiken kaikkiaan JBA järjesti toisella jaksolla sen tason heittoshow’n, että sen edessä jopa Jyväskylän jäykimmät lantiot omistava Ilja Saralahti olisi painanut Lambadaa, ilman paitaa ja taukoamatta koko illan. Kirsikaksi JBA:n jölssikakun, itseasiassa ei, ei, otetaan tämä takaisin. Tämä on perheohjelma.

 

Kirsikkana tavallisen kakun – sellaisen mihin nyt kirsikka sopii – päälle Robert ”Metafora Kirsikoista Ja Kakuista” Juvonen päätti puoliajan moukaroimalla viiksellisen setämiehen itsevarmuudella JBA:n avauspuolikkaan kymmenennen kaukoheiton sukkaan. Puoliaika käytettiin JBA:n kopissa paloturvallisuussyistä kylmässä ryhmäsuihkussa. Erityisesti Timi ”Suihkuissa On Pelottavaa Yksin” Puittinen nautti puoliajan aktiviteeteista. Tämä tarina saattaa olla, tai saattaa olla olematta fiktiivinen.

 

Kuten arvata saattaa, ToPo tuli toiselle puoliajalle aivan eläimellisellä vauhdilla ja kovuudella. Valtsun kolmonen hidasti isäntien rynnistystä vähän, mutta kaukoheittopeliinsä jopa liikaa turvautunut JBA kylmeni hetkellisesti kaaren takaa kolmannella jaksolla ja ToPo nousi kolmannen neljänneksen puolivälin jälkeen jo kahden pisteen johtoasemaan Juuso Kauppisen kolmosella.

 

JBA sai tämän jälkeen kuitenkin jälleen suitsista kiinni ja vankkurit takaisin raiteilleen. Ei vankkurit kyllä kulje raiteilla, että sikäli tämä on ihan äärihuono kielikuva. JBA sai lokit takaisin lumiauraan, muumit kukkulalle, intiaanit kasinolle ja Hämähäkkimiehen bingokorttien ääreen.

 

Kaikki oli taas hyvin.

 

Juho Hietasen venytettyä kotijohdon vapaaheitollaan kahteen pisteeseen puolitoista minuuttia ennen neljänneksen päätöstä, nousi JBA jälleen kuskin paikalle. Jakson loppuun Robin pari vapaaheittoa ja Jere ”Metripihvi” Luoman kaikkia taiteen ja kulttuurin rajoja venyttävä kolmonen, päätösneljänneksen alkuun Robin aikuisen miehen lay-up ja Jaakko ”Laukaa State Of Mind” Björkin silmiä hivelevän kaunis viimeistely aivan keskelle Munkkiniemen joustorautoja ja JBA:lle 9-0 –runin turvin seitsemän pisteen johtoasema.

 

Päätösjakso kulki täydellisesti JBA:n hallinnassa, missään vaiheessa ei ollut mitään ongelmia ja joukkue rullaili kevyellä pintakaasulla voittoon.

 

Hahahahahahahahahahahahaha.

 

Ei tietenkään.

 

ToPo tuli todella kovalla sykkeellä JBA:n siirryttyä seitsemän pisteen johtoasemaan. Jallow’n ja Emil Djeenin kahden pisteen suoritusten jälkeen Timi ”Villi Kortti” Puittinen hidasti ToPon kiriä, mutta ToPon jatkuva, loppumattomalla energialla päälle tullut prässi ja Nigel Mooren sekä Djeenin kakkoset per nuppi toivat ToPon pisteen päähän, Munkka oli revetä liitoksistaan ja kotijoukkue oli valmis ottamaan kamppailun hallintaansa.

 

Ja ei.

 

Chukun kolmonen Jeren syötöstä. Jeren kolmonen Chukun syötöstä. TODELLINEN YSTÄVYYS ON NIIN KAUNIS ASIA.

 

Mooren kakkosella ero viiteen. Jere ”The Wizard Of Beef” Luoma ja koko illan kaunein, no ei, edes tämän virtuaalikynän takaa ei pystytä ihan kaikkea myymään. Se oli kaamea sekasorto, täynnä menetyksellä uhkaamisia ja käsillä peitettyjä silmiä vaihtopenkillä. Mutta.

 

Jaakko ”JAAKKO LAUKAALTA MOI” tarjoilee ja Jere ”JERE LAUKAALTA MYÖS, MOI” Luoma viimeistelee eron takaisin seitsemään.

 

Pari kappaletta Jallow’n vapareita ja toisessa päässä Kalle ”Big Bazookas” Peltonen kiekottaa pelivälineen Chukun lapaan ja sieltä, tuhlaajapojan paluu kotimaisemiin missä häntä kaivataan kuin Ville Lehtonen kaipaa hattua kesäiltana, JÄRKYTTÄVÄN KOVA NAULAUS KAARELTA AIVAN KESKELLE RENGASTA.

Aikalisältä ToPo tulee vielä kerran kovaa. Todella perhanan kovaa. Djeenin kolmonen ja Kauppisen yksinäinen vapaaheitto, ero neljään.

 

Robert ”Päiväkodin Lapset Ovat Pihalla Taas” Juvonen ja yleisön henkisiä viiksiä värisyttävä lay-up.

 

Moore pussittaa vapaaheitoistaan toisen ja Jere viivalle toisessa päässä kun JBA johtaa ja eroa on kuusi pistettä. Ensimmäinen sisään, ero kuuteen. Kellossa 44 sekuntia. Toinen ohi. JAAKKO ”BJÖRKINATOR” BJÖRK JA HYÖKKÄYSLEVY. Pallo Robille, Robi viivalle ja toinen vapaaheitoista sisään, ero seitsemään.

 

Kauppinen kaventaa eron vielä viiteen. Björkin vapaaheitot toisessa päässä ovat vain muodollisuus, eikä Jaakko juuri välitä muodollisuuksista. Viidessätoista sekunnissa ToPo sai vielä pari yritystä kavennukseen, kunnes lopulta summerin soidessa Kauppisen kolmonen kaunistelee kotijoukkueen näkökulmasta JBA:n voittolukemat numeroihin 84-82.

 

VOITTO. VOITTO. VOITTO.

 

VIERASVOITTO.

 

Käsittäkäämme tämä tosiasia: JBA on voittanut sarjan kärkikuusikosta Espoon, ToPon, Oulun ja Tarmon kahdesti tämän voiton jälkeen. Ensi perjantaina on mahdollista kairata kolmas voitto Ynnistä.

 

Sivuhuomiona mainittakoon asia, joka ei juurikaan ketään kiinnosta tässä kohtaa kautta. Oulu kärsi tappion Järvenpäässä eilen, joten JBA selviää pudotuspeleihin jos toinen seuraavista skenaarioista toteutuu:

 

– JBA voittaa kumman tahansa ensi viikonlopun otteluistaan. Perjantaina JBA kohtaa Ynnin Oulussa ja Pyrinnön sunnuntaina Monnarilla runkosarjan viimeisessä ottelussa.

 

– Ynni kärsii tappion tänään Tampereella tai ensi viikon sunnuntaina Helsingissä ToPoa vastaan.

 

Kevät.

 

JBA:n voitto oli jälleen koko joukkueen suoritus. Jokainen Helsinkiin yhdeksän pelaajan rosterissa matkustanut suoritti oman ruutunsa esimerkillisesti, jätti kaiken kentälle mitä annettavissa oli siinä peliajassa mikä perjantaina kohdalle osui ja sitoutui täydellisesti toteuttamaan joukkueen kesken sovittuja asioita.

 

Robert ”HopLop” Juvonen oli jälleen kerran johtaja aina, kun JBA johtajaa tarvitsi. 22 pistettä, 5 levypalloa, 8 syöttöä ja 5 riistoa. Robin merkitys joukkueelle on yhtä suuri kuin sipulirouheen merkitys onnistuneelle lounaalle. Valtteri ”Jälkkäri” Leppänen kärsi ottelun lopussa pienestä alaraajavammasta, mutta urakoi silti puoli tuntia, pussitti 50% pelitilanneheitoistaan ja 100% vapaaheitoistaan, heitti yhteensä 14 pistettä ja kauhoi 2 levypalloa.

 

Samuli ”Kermapiirakka” Oja takoi parilla kolmosellaan 6 pistettä, haki 2 levypalloa, tarjoili 1 koriin johtaneen syötön ja piti JBA:n puolustusta kasassa vajaan 33 peliminuutin ajan täydellisyyttä hipovalla puolustustyöskentelyllään. Winslo Barry Jr. toimi todellisena riesana ToPon korirenkaan lähellä, viimeistellen 2 pistettä ja hakien seitsemässä peliminuutissa peräti 4 hyökkäyslevypalloa.

 

Timi ”Vety” Puittinen käytti 16 peliminuuttiaan tehokkaasti, pussittaen 8 pistettä, repien 5 levypalloa ja jakaen 4 koriin johtanutta syöttöä. Ehti tuo viekas lappeenrantalainen näätimään myös yhden riiston tilastorivilleen. Chrysostom ”Chuku” Chukwuma suoritti onnistuneen retken tuttuihin maisemiin, lapioiden 13 pistettä upottaen neljästä kaaren takaa lähteneestä irrotuksestaan kolme, hakien viisi levypalloa ja jakaen yhden koriin johtaneen syötön. Tämän lisäksi Chuku poisti jonkun epätoivoisen torppalaisen yrityksen korirenkaan lähellä blokilla, joka aiheutti kotiyleisöä myöden ihailua, pelonsekaista ääntelyä ja sai Kallen hajoamaan henkisiksi kappaleiksi.

 

Laukaan etukenttä, Jaakko ja Jere. Jaakolle vajaassa 23 minuutissa 4 pistettä, 5 levypalloa ja 1 syöttöä. Jerelle 11 pistettä, 5 levypalloa, 4 syöttöä ja 1 riisto. Laukaa on Suomen koripallon mekka. Hyväksykää se. Peltosen Kalle, kavereiden kesken vaan Kalle Peltonen, rekisteröi yhdeksässä minuutissa 4 pinnaa, yhden levypallon ja yhden syötön. Kahden pisteen voitossa tämän kaltainen suorittaminen kääntää matseja.

 

Ja näin. Tästä tähän.

 

Taistelu jatkuu ensi viikon perjantaina Oulussa. Sunnuntaina JBA saapuu Monnarille kohtaamaan Pyrinnön. Pysykää lepakkokanavalla.