Urheilijan polkua helpottamassa – Tikkakosken Ilmasotakoulun urheilujoukkue

//

Yksi urheilijan polun merkittävistä haasteista matkalla ammattilaiskentille on varusmiespalveluksen sujuva suorittaminen uhraamatta merkittäviä määriä harjoitustunteja ja otteluita kyseisen prosessin aikana. Jyväskylän varuskunnassa Tikkakoskella vuonna 2022 käynnistynyt ja yhdessä Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa toteutettava Ilmasotakoulun pilottihanke tarjoaa urheilijoille erinomaiset mahdollisuudet yhdistää sujuvasti ammattimainen harjoitusrytmi varusmiespalveluksen kanssa.

Varusmiespalvelus on ohjelmassa jaksotettu neljään kuuden viikon jaksoon, joista jokaisen aikana urheilijan sekä valmentajien kanssa käydään välipalaveri ja seurataan, miten palveluksen ja urheilun yhdistäminen on onnistunut. Aamuharjoitusmahdollisuudet järjestetään varuskunnassa, joiden lisäksi urheilijoille on kello 7-17 välisenä aikana viikkotasolla kymmenen tuntia harjoitusvapaita käytettävissään (sisältää matkat).

– Tikkakoskelta ajaa hallille reilussa vartissa, joten käytännön asioiden puolesta järjestely on jo lähtökohtaisesti todella toimiva. Olemme vasta alkutaipaleella, mutta tähän astiset kokemukset ovat todella positiivisia, JBA:n miesten päävalmentaja Mikko Tupamäki toteaa.

– Varuskunnassa mahdollistettavat ohjatut fysiikkaharjoitukset ovat merkittävä etu normaaliin varusmiespalvelukseen. Urheilijan näkökulmasta järjestely toimii todella hienosti ja arjen läpi vienti on normaalia varusmiespalvelusta huomattavasti sujuvampaa.

– Kun arkirytmiin päästiin kiinni, pystyin harjoittelemaan käytännössä täysin samalla tavalla kuin kuka tahansa joukkueen jäsen.

Marku Muilu, JBA & PU20 Maajoukkue

Käytännössä Ilmasotakoulun ohjelmaan mukaan päässyt pelaaja pääsee siis harjoittelemaan varuskunnassa kahtena aamuna mahdollistettavien voimaharjoitusmahdollisuuksien lisäksi 3-4 päivänä viikossa joukkueen mukana. Viikkotasolla ero normaaliin harjoitusrytmiin on niin pieni, kuin se mahdollista varusmiespalvelusta suorittaessa vaan voi olla.

– Kun arkirytmiin päästiin kiinni, pystyin harjoittelemaan käytännössä täysin samalla tavalla kuin kuka tahansa joukkueen jäsen. Pääsen neljästi viikossa kulkemaan iltaharjoituksiin, eli eroa normaaliin arkeen ei siinä mielessä juurikaan ole, varusmiespalvelustaan tällä hetkellä suorittava, U20-maajoukkuepelaaja Markus Muilu avaa.

JBA:n Markus Muilu suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Tikkakosken urheilujoukkueessa.

Urheilujoukkueeseen mukaan pääseminen edellyttää kilpaurheiluympäristössä harjoittelua ja pelaamista. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä: mikko.tupamaki@jba.fi / 040 0172083

Huom! JBA tarjoaa myös mahdollisuuden suorittaa siviilipalvelus pelaamisen ohessa, tästäkin vaihtoehdosta lisätiedot Mikko Tupamäeltä.