Tarmo – JBA: Ihan Kiva Vierasvoitto

//

Jyväskylä Basketball Academyn edustusjoukkueen vuosi 2017 alkoi vierasreissulla Porvoon Tarmon tunnelmalliseen olohuoneeseen, Kokonhalliin. 40 minuuttia korista, viisi ylimääräistä minuuttia draamankaaren loppuun asti piirtämiseen ja 94-85 (35-42, 76-76) –vierasvoitto taskussa kotiin.

”Life is about love, last minutes and Porvoo evenings. About fire in our bellies and OT winning feelings.” – Frank Turner, ihan täysin tosissaan ja oikeasti, en ole keksinyt tätä.

En ikinä keksisi mitään tuollaista.

Tarmo-JBA –ottelun avauspuolikas oli täynnä tarmoa, vierasjoukkueen käynnistysvaikeuksia ja kotijoukkueen teräviä hyökkäyksiä sekä mainoksia puoliajan arpajaisista, missä oli mahdollisuus voittaa ainakin kuivakakku. Ottelun ensimmäiset kaksikymmentä peliminuuttia olivat kuin Quentin Tarantinon elokuva ilman dialogeja.

Ketään ei kiinnosta, eikä siitä nyt ainakaan kukaan halua lukea. Puoliajan huipentumana ja kuvaavana tapahtumana oli avausjakson päättänyt kananmunakennon varma alley-oop Chukulle, joka jäi kuitenkin elämään vain Jaakko Björkin märissä päiväunissa Robert ”Kanapihvien tekeminen on työlästä puuhaa” Juvosen syötön lipsahdettua ensimmäistä kertaa miehen mittavan ja palkintoja sekä henkistä pääomaa tuoneen koripallouran aikana jonnekin muualle kuin kohteeseensa.

Valtteri ”Valkosuklaa” Leppänen oli myös vain anagrammi lempinimestään, suorittaen avausjaksolla kuin…sulkakalvo. A. Tämä vitsi oli idean tasolla paljon hauskempi.

Sellaista on elämä.

JBA:n taisteluilme ei kuitenkaan lannistunut missään vaiheessa ja avausjakson 12 pisteen takamatka kaventui puoliajalle siirryttäessä jo seitsemän pisteen eroksi. Puoliajan päätti korinteon osalta kuvankauniilla kolmosellaan Timi ”LAPPEENRANTA WILL RISE AGAIN” Puittinen, joka oli Porvoon hikisessä perjantai-illassa yhtä tehokas kuin Novellen aprikoosi-jasmiini –vissy janon sammuttamiseen.

Ottelun toiselle puoliajalle saapui edelleen alimittaisen supikoiran asenteella töitä tekevä JBA, joka oli ottanut opiksi avauspuolikkaan tapahtumista ja alkoi minuutti toisensa jälkeen kuromaan eroa jälleen kiinni. Timi ”Hauistuuletus” Puittinen huilutteli kaksi kappaletta jölssöneitä nailonista läpi William Cardarellin vapareiden molemmin puolin, jonka jälkeen Chrysostom ”It’s MISTER Chuku to you” Chukwuma leijui Kokonhallin ilmastointiputkiston tasolla noin yhdeksäntoista sekuntia ennen Robert ”Tunnekaappaaja” Juvosen sivurajasyötön viimeistelyä alley-oopista. Ei kuitenkaan donkilla, koska se K-18 materiaali säästetään vain Monnarin Divari-A:n parhaalle kotiyleisölle. Ero kahteen pinnaan kolmannen jakson puolivälissä.

Tilastotieteilijöille tiedoksi: Tilastot tarjoavat alley-oopin viimeistelijäksi Jaakko Björkiä ja Jaakko itse on luonnollisesti kertonut jokaiselle vastaantulijalle tämän pitävän paikkansa vaikka kukaan ei ole kysynyt, kertaakaan, mutta näin ei ole. Chuku eläväisenä seuramiehenä ja aina kaveria mäessä auttavana sieluna ei tästä itse nosta melua, mutta koska teemme tässä totuuden äänitorvena asiallista otteluraporttia, on tämä syytä oikaista lukijoille.

Ensimmäisen kerran JBA kävi johtoasemassa reilu minuutti ennen kolmannen neljänneksen päättymistä, kun Jere ”Beefmeister” Luoma pihvitti tiensä traditionaaliseen kolmen pistemerkinnän suoritteeseen. Tämän jälkeen molemmat joukkueet pitelivät vuorotellen käsissään ohjaksia, mutta neljännen jakson puolivälin jälkeen näytti, että ottelu alkaa kallistumaan JBA:n suuntaan.

Jere ”Beeffenstein” Luoman kansainvälisen tason pihvittelyt ja Robert ”Vaarallista Poikamaista Charmia Huokuva Nuorimies” Juvosen kolmonen Chukun syötöstä nostivat vierailijat viiden pisteen karkumatkalle kun pelikellossa oli aikaa jäljellä vain vajaat kolme minuuttia.

Ja sitten tapahtuivat ottelun neljännen jakson viimeiset 80 sekuntia.

Esko Salosen lay-up kavensi eron kolmeen ajassa 38:42 ja tämän jälkeen sai kellossa kulumaan noin minuutin, kuitenkaan korinteossa onnistumatta, ennen Levi Giesen kahta vapaaheittoa jotka toivat Tarmon pisteen päähän 19 sekuntia ennen summeria.

Muutama Tarmon ottama rike JBA:n sivurajan jälkeen ja joukkuevirheet vihdoin täyteen. Kellossa noin yhdeksän sekuntia. Nyt vain pallo kentälle, virhe, vaparit säkkiin ja puolustuksella voitto Jyväskylään. Pallo Jere ”Medium Raaka” Luoman käsiin, silmämääräisesti laskettuna 37 porvoolaista iholle ja Luoma koittaa syöttää pallon vapaana olleelle Robert ”Paninikeisari” Juvoselle. Jeren kyynärpää kolahtaa Giesen leukaan.

Hyökkääjän virhe.

Virhe vaihdetaan EU-virheeksi. Viimeksi yhtä paljon puhetta aiheuttanut EU-virhe nähtiin…

*älä tee sitä*

…kun…

*nyt oikeasti, et tee sitä*

…sovittiin Kreikka-lainan takaisinmaksuista.

*Miksi sä olet sellainen kuin sä olet? Miksi? Kuinka montaa väärää päätöstä on johtanut tähän?*

Giese upottaa vain toisen vapaaheitoistaan ja JBA puolustaa Tarmon viimeisen hyökkäyksen onnistuneesti. Tästä seuraa jatkoaika, eikä alavartalokolhun takia huilanneen Ville Lehtosen tarvinnut tarjoilla Luomalle pukuhuoneessa sukkasaippuakohtelua.

Jatkoajalla Valtteri ”Muuratsalon Hiihtävä Kostaja” Leppänen naulasi ensin Samuli ”Miikka Marttisen paras kaveri” Ojan syötöstä kolmosen säkkiin ja nosti JBA:n kolmen pisteen johtoon.

Giesen donkki väliin, ero yhteen.

Chuku hyökkää kulmasta vastustamattomasti korirengasta kohti, Jere Luoma tarjoaa punaista mattoa renkaalle siilauksellaan ja koko Porvoo valmistautuu henkisesti naamalledonkattavaksi. Chuku muistaa kuitenkin viime hetkellä alakoulun matematiikan tunnit, muodostaa binäärijärjestelmää hyväksi käyttäen kaavan jolla voidaan aukottomasti todeta, että Valtteri ”Draco Malfoy look-a-like” Leppäsen irrotus kaaren takaa on oletusarvoltaan parempi suorite kuin 149% varmuudella renkaan läpi laitettu lay-up.

Chuku ei ole ennenkään laskenut väärin.

Valtsu löylyttää jölssösen säkkiin ja kasvattaa vierasjohdon neljään.

Onnistunut puolustus ja Chuku pakottaa Tarmon rikkomaan tätä räjähtävän ajonsa alkusenttimetreillä. Chukun vahvuuksiin koripallokentällä lukeutuu myös kyky lopettaa kaikki elintoiminnot vapaaheittojen ajaksi ylimääräisten häiriötekijöiden poistamiseksi, joten 2/2 –reissu vapariviivalta ei varsinaisesti yllättänyt ketään.

Cardarellin kakkosen jälkeen JBA:n puolustus otti käytännössä kaiken pois Tarmon hyökkäykseltä ja Robert ”Jotain pientä suolasta, muttei liian raskasta” Juvonen sekä Valtteri ”Supermieskalsarit” Leppänen pussittivat kahdet vaparit mieheen, venyttäen JBA:n johdon kahdeksaan puoli minuuttia ennen päätössummeria.

Clarkin yksinäinen vapaaheitto ja Valtsun lay-up, tulostaululle JBA:n 94-85 –johto ja summeri soittaa. Sarjapisteet matkaan Porvoosta Ilkka Hyppösen tuliaisiksi.

JBA:n esitys perjantaina oli periksiantamaton ja jokaisessa pallonhallinnassa kaikkensa antava. Vaikean alun jälkeen (12 menetystä ensimmäisellä jaksolla) joukkue kasasi itsensä, paransi otteitaan kamppailun edetessä ja oli parhaimmillaan jatkoajan isojen panosten hetkillä.

Perjantain ottelu oli ennen kaikkea joukkueen voitto, mutta nostellaan muutama, tai ehkä kaikki, yksilöt myös esille.

Robert ”Tänään bataattiranskiksia” Juvonen paiski hommia reilut 37 minuuttia ja maalasi tilastolakanalleen 13 pistettä, 7 levypalloa, 6 syöttöä ja 4 riistoa. Isoilla hetkillä isoja suorituksia ja joukkueen johtamista. ONKO ROBERT JUVONEN LIIAN HYVÄ DIVARI-A:HAN?

Valtteri ”Viiksien kasvattamisen sietämätön vaikeus” Leppänen heräsi eloon ottelun toisella puoliajalla, heitti yhteensä 20 pistettä, joista 9 jatkoajalla. Vastaavaa tason nostoa ei ole nähty kuin ”Kuppilat Kuntoon, Jyrki Sukula” –ohjelmassa.

Miikka ”Höylä” Marttinen joutui virhevaikeuksien takia tyytymään vain vajaan 22 minuutin peliaikaan, mutta leipoi kuitenkin 7 pisteen ja 4 levypallon iltamat. Marttisen virhevaikeudet olivat kuitenkin siunaus valeasussa, sillä Timi ”ARE YOU NOT ENTERTAINED” Puittinen puki gladiaattorin haarniskan päälleen, taikoi katapultillaan viisi jöllikkää sisään kaarelta ja päätti iltansa joukkueen korkeimpaan pistelukemaan, 21, neljän levypallon höysteellä.

Samuli ”Hyvinkään Harri Kirvesniemi” Oja toimi puolustuspään lukkona vajaat 37 minuuttia ja toimitti robijuvosmaiset 15 pistettä, 6 levypalloa ja 4 koriin johtanutta syöttöä. Jaakko ”Ressu Redfordin herkkyys ja Pasi Nurmisen ÄIJJÄmäisyys” Björk tarjosi 11 minuutissa tinkimätöntä puolustustyöskentelyä, 3 levypalloa ja mahdollisesti 1-3 syöttöä, riippuen Chukulta ryöstettyjen syöttömerkintöjen määrästä.

Chuku pelasi kauden parhaan ottelunsa, teki hartiavoimin töitä 27 minuuttia ja heitti 7 pistettä, haki 6 levypalloa korkeammalta kuin kukaan on Porvoossa koskaan hakenut sekä jakoi ainakin kaksi koriin johtanutta syöttöä. Jere ”Elämässä pitää olla pihviä ja jännitystä” Luoma säästi kaaren takaa irrotukset Monnarille, mutta haki alkumiehen voimalla 4 hyökkäyslevyä (yhteensä 5 lautapalloa) ja heitti 10 pistettä.

Niilo ”Maailmanluokan joukkuekaveri” Kärkkäisen maine kiirii jo ympäri Suomen. Kymmenessä minuutissa quadruple-sinkku (tälle ei ole suomenkielistä verrokkia, uskokaa pois, etsin), yksi pinna, syöttö, riisto ja hyökkäyslevy. Mutta. Ottelun jälkeen kotiyleisön joukosta hiipi varovaisesti ja jännitystä huokuen nuori tyttö pyytämään nimikirjoitusta Niilolta.

Niilon kasvoille noussut lämpöä hehkuva hymy ei ole kadonnut tähän hetkeen mennessä.