Zalgiris Kaunasista Italian kautta Jyväskylään, Rokas Čivilis JBA:n miehistöön!

//

,

Nuoresta iästään huolimatta koripallomaailman eri kolkkia nähnyt ja kokenut, vuonna 2005 syntynyt liettualainen takapelaaja Rokas Čivilis saapuu Jyväskylä Basketball Academyn riveihin kaudeksi 2023/24. Minkälainen pelaaja 191-senttinen nuori urheilija oikein on ja mikä JBA:ssa veti puoleensa?

Selvitetään se.

Kotimaansa tarunhohtoisen Zalgiris Kaunasin organisaatiossa kolme kautta viettänyt Rokas siirtyi viime kaudeksi italialaisen College Basket joukkueen mukaan ja pelasi JBA:n nuorille miehillekin tuttua EYBL-sarjaa.

Monta mutkaa matkan varrella kulkenut liettualainen tiedostaa reittinsä olevan erilainen moneen muuhun koripallolupaukseen verrattuna.

– Sanoisin, että matkani koripallomaailmassa on tähän asti ollut haastava, mutta samalla todella antoisa. Kolhuista ja sairasteluista huolimatta olen parin viime kauden aikana kokenut myös unohtumattomia, hienoja hetkiä koripallokentillä. Olen päässyt nuoresta iästäni huolimatta maistamaan jo hieman huippukoripalloa aikuisten tasolla ja se on edesauttanut kehitystäni, Rokas huomauttaa.

– Matkani alussa sain 14-vuotiaana kutsun Zalgiris Kaunasiin, jossa vietin kaksi kautta seuran juniorijoukkueessa. Viime kauden vietin Italiassa ”College Basket Prep” joukkueessa, Italiassa, jossa sain todella keskittyä henkilökohtaiseen kehitykseeni. Aika Italiassa oli opettavaista ja antoisaa myös kentän ulkopuolella, ehdin näkemään ja kokemaan paljon ja sain paljon uusia ystäviä.

Kelataan nykypäivään ja tähän hetkeen. Joukkueen mukana jo tovin harjoitellut takamies on oppinut koripallomatkallaan luonnollisesti yhtä sun toista, mutta minkälainen pelaaja astelee kentälle JBA:n paidassa, kun kausi alkaa? Miltä näyttää se koris, mitä Rokas Čivilis pelaa?

– Pelaajana olen ennen kaikkea joukkuepelaaja. Parasta on se, kun koko viisikko pääsee osalliseksi peliä. Ymmärrän, että minulla on oma roolini kentällä ja teen kaikkeni ollakseni mahdollisimman tehokas siinä roolissa ja auttaakseni joukkuetta voittamaan, Rokas vakuuttaa.

Miltä pelaajan rooli näyttää valmennuksen silmiin? Minkälaisilla työkaluilla liettualainen täydentää jyväskyläläisten akateemikkojen pakkia ja miltä nuoren miehen sopeutuminen järvimaisemiin näyttää lyhyellä otannalla?

– Monipuolisuus on ensimmäinen asia mikä nousee esille. Tulevaisuudessa pelipaikkana ja roolina hyvin todennäköisesti monipuolinen kakkospaikan pelaaja, niinsanottu ”combo guard”. Heittovalmius ja yleinen pelin hahmottaminen ovat hyvällä tasolla jo nyt ja sopeutumista helpottaa varmasti Zalgiriksen vuosien jälkeen Italiassa vietetty kausi, JBA:n päävalmentaja Mikko Tupamäki avaa.

– Erilaisia ympäristöjä on nuoresta iästä huolimatta siis nähty ja koettu. Rokas on perheensä kanssa käynyt vierailuilla myös aiemmin, viimeksi tänä keväänä, joten ihan huppu päässä ei mies tänne tule.

Tuleva kausi tulee olemaan luonnollisesti erilainen menneeseen koko joukkueen näkökulmasta. Pelaajia on lähtenyt Korisliigaan sekä muiden haasteiden pariin, uusia kasvoja on näkynyt harjoitussaleilla ja jokainen peluri hakee vähän omaa paikkaansa ryhmän sisällä. Miten pelaaja itse näkee tilanteen, kun syksyn pelit pikkuhiljaa lähestyvät horisontista?

– Olen todella innoissani tulevasta kaudesta. Vaikka joukkue on muuttunut tuntuvasti viime vuodesta, uskon silti ryhmäämme ja siihen, että voimme tehdä hienoja asioita kentällä, Rokas vakuuttaa.

– Olen takapelaaja, mutta sopeudun mielestäni moneen eri rooliin takakentällä. Heitto on tärkein aseeni ja koen, että ymmärrän peliä myös varsin hyvin.

Minkälainen persoona pelipaidan ja siistien korissuoritusten taustalta löytyy? Mitä kotiyleisö voi odottaa?

– Ennen kaikkea fanit voivat odottaa isoa määrää energiaa ja tunteita joka kerta kun astun viivojen sisäpuolelle. En malta odottaa ensimmäisiä kotipelejämme, Rokas hehkuttaa.

– Henkilökohtaisessa elämässäni uskonto on minulle tärkeä asia ja se antaa minulle turvaa ja voimaa vaikeina aikoina. Ihmisenä olen lähtökohtaisesti eteenpäin katsova ja minulla on vahva tahto kehittyä ja kasvaa pelaajana ja ihmisenä jatkuvasti, jonka vuoksi koen tämän olevan minulle erinomainen ympäristö.

Yksi kysymys on kuitenkin varmasti jokaisen lukijan mielessä silti.

Miksi JBA? Zalgiris Kaunas, italialainen nuoria kansainvälisiä talentteja haaliva organisaatio, jonka jälkeen Jyväskylä Basketball Academy. Reitti ei ole se kaikista kuljetuin. Mikä vaakakupissa painoi niin paljon, että tulevaisuutta lähdettiin rakentamaan Jyväskylän kautta?

– Jos totta puhutaan, valitsin JBA:n pääasiassa coach Tupamäen ja ylipäätään laadukkaan valmennuksen vuoksi. Hän sekä koko JBA erottui muista vaihtoehdoista sillä, että täällä nähdään ja kohdellaan pelaajia myös ihmisinä. Ei vain koripallon pelaajina, Rokas toteaa.

– Tällä on todella iso vaikutus myös siihen, miten koripalloasiat lopulta hoituvat. Koripalloilullisesti uskon myös, että pelitapamme on sellainen, joka antaa minulle erinomaiset mahdollisuudet kehittyä pelaajana ja kasvaa kohti ammattilaiskenttiä.

Head coach Tupamäki nostaa esille myös paletin täydentävän, tärkeän osan. Kokonaiskuvan muistaminen on äärimmäisen tärkeää nuoren urheilijan matkalla kohti potentiaalinsa kattoa. Pelaajana ja ihmisenä, kulkee se matka sitten minkälaisia polkuja tahansa. Jyväskylän erinomainen koulutustarjonta yhdistettynä ammattimaiseen harjoitusympäristöön on yhdistelmä joka ei kalpene kansainvälisessäkään vertailussa.

– Ympäristönä pyrimme tietysti myös tarjoamaan saumattoman mahdollisuuden opiskelun ja urheilun yhdistämiseen, mikä oli ymmärtääksemme hieman hankalaa Zalgiriksen aikana. Gradia Jyväskylän Lyseon lukion IB-linja mahdollistaa tämän myös ulkomaisille urheilijoille. Reitit ovat kaikilla pelaajilla erilaisia, Tupamäki muistuttaa.

***

Miesten kausi käyntiin paikalliskamppailulla Huimaa vastaan Monnarilla perjantaina 6.10.!
Varmista paikkasi katsomossa ja hanki kausikortti äkkiä täältä: www.jba.fi/tukikausikortti